ΓΣΕΕ: Δράσεις και διεκδικήσεις για άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας

Εκδήλωση με θέμα την ακρίβεια πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος της Συνομοσπονδίας, στο πλαίσιο των δράσεων που θα υλοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να γνωστοποιηθούν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

  • Κορύφωση των δράσεων θα αποτελέσει η 24ωρη γενική απεργία στις 17 Απριλίου.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι η χώρα μας διένυσε μία δεκαετία ύφεσης και υψηλής ανεργίας, όπου καταγράφηκε τεράστια μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών των εργαζομένων, ενώ έκανε λόγο για «πληθωρισμό κερδών». Όπως ανέφερε ακόμα και ο κατώτατος μισθός, που ανέρχεται σήμερα στα 780 ευρώ, είναι κάτω από το «κατώφλι» της φτώχειας και δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό παρακίνησε τα συνδικαλιστικά στελέχη και τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών να βρεθούν δίπλα στα κλιμάκια των συνδικάτων, με επικεφαλής στελέχη της Συνομοσπονδίας, που θα ξεκινήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε 30 νομούς της χώρας, με επισκέψεις σε χώρους εργασίας και ενημερώσεις εργαζομένων και μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ, ώστε να γίνουν γνωστές οι διεκδικήσεις, στο επίκεντρο των οποίων είναι οι αυξήσεις των μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Με βασικά συνθήματα «Οι αυξήσεις στον Θεό – οι μισθοί στα τάρταρα», «Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές – θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα», η ΓΣΕΕ απαιτεί μεταξύ άλλων, διατίμηση σε βασικά είδη διατροφής, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «πώς τα κέρδη της απληστίας πολλαπλασιάζουν τις τιμές από το χωράφι στο ράφι», εκπρόσωποι του αγροτικού και του κτηνοτροφικού τομέα, εστίασαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι τους, δίνοντας έμφαση στο κόστος παραγωγής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΕΘΕΑΣ), Χρήστο Γιαννακάκη, ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι το φαινόμενο της αισχροκέρδειας που παρατηρείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του συνεταιριστικού κινήματος. Όπως είπε, μόνο το 18% των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων διακινείται μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων.

Όπως επισημάνθηκε, ένα ακόμα κρίσιμο θέμα είναι οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, καθώς με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται η ελληνική παραγωγή και πλήττεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εγχώριων προϊόντων, που είναι η εμπιστοσύνη του καταναλωτή στην ποιότητά τους.

Ο κ. Γιαννακάκης συμπλήρωσε επίσης, ότι και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή και επιφέρει σε πολλές περιπτώσεις σημαντικές ζημιές. Κατά την άποψή του, είναι ανάγκη να διενεργηθεί μελέτη, προκειμένου να εξεταστεί πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων στην αύξηση των εξαγωγών που παρέχει τη δυνατότητα για προσφορά οικονομικών τιμών στον καταναλωτή, ενώ συνεπάγεται περισσότερα έσοδα για τη χώρα και τον παραγωγό. Με βάση τις τοποθετήσεις και των υπόλοιπων εκπροσώπων του αγροτικού τομέα, επιτακτική ανάγκη είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης των εργατών γης, ενώ βασικό αίτημα είναι η πραγματοποίηση ελέγχων για το πώς λειτουργεί η αγορά.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), Γιώργος Αργείτης, σχολίασε ότι η διατροφική αλυσίδα και η υγεία είναι τα δύο πολύτιμα αγαθά τα οποία πρέπει να έχει ένας άνθρωπος, και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από το εξωτερικό γι’ αυτά τα θέματα, ενέχει ρίσκο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), Απόστολος Ραυτόπουλος, δήλωσε ότι με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των αγελαδοτρόφων. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το 2020 δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα 2.237 αγελαδοτρόφοι, ενώ τον Νοέμβριο του 2023, 1.688.