Connect with us

Οικονομία

Helleniq Energy: Ιλιγγιώδη ποσά για Σπήλιο Λιβανό και Άννα Ροκοφύλλου

Ιλιγγιώδη είναι τα ποσά της Helleniq Energy σε Μέλη αλλά και μη Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως Λιβανός και Ροκοφύλλου.
Ιλιγγιώδη είναι τα ποσά της Helleniq Energy σε Μέλη αλλά και μη Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως Λιβανός και Ροκοφύλλου.

Ιλιγγιώδη είναι τα ποσά της Helleniq Energy σε Μέλη αλλά και μη Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως Λιβανός και Ροκοφύλλου.

Την ώρα που η κοινωνία βιώνει πιεστικές οικονομικές συνθήκες και η αγοραστική δύναμη των πολιτών συρρικνώνεται, τα στελέχη του ενεργειακού κολοσσού αμείβονται με ποσά που προκαλούν – τουλάχιστον – προβληματισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην Υπουργός και πρώην Βουλευτής της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος τοποθετήθηκε στο Δ.Σ. της εταιρείας στα τέλη Ιουνίου 2024 ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, έλαβε για το δεύτερο εξάμηνο του έτους συνολικές αποδοχές 197.917 ευρώ.

Το ποσό περιλαμβάνει μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, παροχές, αμοιβές για συνεδριάσεις, αλλά και μερίδιο από τα κέρδη χρήσης.

Εάν η αμοιβή αυτή διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και για ολόκληρο το 2025, αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 400.000 ευρώ ετησίως – σχεδόν τριπλάσιο από την ετήσια μεικτή αποζημίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της Άννας Ροκοφύλλου, επίσης μη Εκτελεστικού Μέλους του Δ.Σ., η οποία τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση επίσης το καλοκαίρι του 2024.

Η κα. Ροκοφύλλου – με πολιτική διαδρομή από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έως τη Νέα Δημοκρατία – έλαβε 42.600 ευρώ για μόλις έξι μήνες συμμετοχής στο ΔΣ.

Ποσό που ισοδυναμεί με τις ετήσιες απολαβές τριών εργαζομένων στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Όλα αυτά, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, κατέχει ποσοστό 31,18% στη μετοχική σύνθεση της Helleniq Energy και διατηρεί τρεις θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, με δικαίωμα διορισμού.

Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι κατά πόσο υφίσταται διαφάνεια και έλεγχος στην κατανομή των αμοιβών, ειδικά όταν πρόκειται για εταιρεία στην οποία το κράτος έχει μετοχική συμμετοχή.

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι απολαβές του Διευθύνοντος Συμβούλου Ανδρέα Σιάμισιη για το 2024 ανήλθαν σε 1,71 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας σταθερούς μισθούς, bonus, εταιρικές παροχές και αμοιβές από θυγατρικές και επιτροπές.

Σε μια εποχή όπου οι πολίτες καλούνται να «σφίξουν το ζωνάρι», η εικόνα αυτή μοιάζει προκλητική – και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη χρηστή διοίκηση, την κοινωνική ευαισθησία και τις προτεραιότητες του πολιτικού προσωπικού.

 

Διαβάστε επίσης: Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας – «DigiWest»: 23 Ιουνίου η εκδήλωση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Επιχειρήσεων

Advertisement

Τελευταία νέα →