Η.Π.Α.: Αίτημα χρηματοδότησης για αποπομπή Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

Σύγκρουση Πενταγώνου και Τραμπ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Η.Π.Α. καθώ οι Στρατηγοί ζήτησαν επίσημα νέα χρηματοδότηση ύψους 206 εκατ. δολαρίων προκειμένου να μετριαστεί και να καταστεί εφικτή η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Την ίδια άποψη εξέφρασε στην Επιτροπή Άμυνας και ο Στρατηγός Milley ο οποίος τόνισε πως “αν επιβεβαιωθεί η άφιξη των S-400 στην Τουρκία τότε είναι μονόδρομος η διακοπή μεταφοράς των F-35 στην Αγκυρα και η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς”.

 

Η αναφορά του Πενταγώνου αναφέρει πως:

“Xρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 206 εκατ δολαρίων για την υποστήριξη εναλλακτικών πηγών για την παραγωγή εξαρτημάτων για τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Το Πεντάγωνο λαμβάνει ήδη μέτρα για την δημιουργία εναλλακτικών πηγών κατασκευής τμημάτων των F-35 ώστε να προστατευθεί από πιθανή διαταραχή των τωρινών πηγών.

Οι προσπάθειες αυτές έχουν σκοπό και στόχο την προστασία τμημάτων του F-35 που κατασκευάζονται σε ξένες χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εφαρμόσουν κυρώσεις και οι οποίες μπορούν να διαταράξουν την αλυσίδα παραγωγής του F-35.

Αυτή η πράξη είναι αναγκαία για την προστασία των χρονοδιαγραμμάτων παραγωγής του F-35 και την υποστήριξη των “Φάσεων 1 & 2″ του Ναυτικού”.

 

Πεντάγωνο: “Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τους S-400 αν θέλει να αποκτήσει F-35”

Το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. θα απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 εάν η Άγκυρα παραλάβει τους ρωσικούς S-400, δήλωσε νωρίτερα ανώτερη αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η βοηθός υπουργού Άμυνας των Η.Π.Α. για διεθνείς υποθέσεις ασφαλείας, Katie Wheelbarger, δήλωσε ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ και τα έθνη που συνεργάζονται για την ανάπτυξη του F-35 στέκονται ενωμένα στην αντίθεσή τους στην Τουρκία για την απόκτηση των S-400.

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Mark T. Esper συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Hulusi Akar, κατά την πρόσφατη συνάντηση υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, και του είπε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να πάρει F-35 εάν προχωρήσει με την απόκτηση S- 400, δήλωσε η Wheelbarger, σημειώνοντας ότι η αμερικανική στάση απολαμβάνει διακομματικής υποστήριξης.

Ταυτόχρονα, ρωσικές και τουρκικές κρατικές πηγές επιβεβαίωσαν χτες πως οι παραδόσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τμήματα των συστημάτων έχουν ήδη φτάσει στην Τουρκία αεροπορικώς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία, David Satterfield, έφτασε στην Τουρκία για να αναλάβει τη θέση του στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα την ίδια ημέρα που ξεκίνησαν οι παραδόσεις των S-400.

Πάντως η “αφωνία” του Ν.Τραμπ είναι χαρακτηριστική. Υπενθυμίζουμε πως έχει υποσχεθεί στον Ρ.Τ.Ερντογάν πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον του για την αγορά των S-400.

Βασίλης Καπούλας – pronews.gr