Η.Π.Α.: Πολικό ψύχος φέρνει ο «κυκλώνας βόμβα» – Βουτιά της θερμοκρασίας ως και τους -50 βαθμούς

Αμερικανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για απειλητικές για τη ζωή καιρικές συνθήκες, κάνοντας λόγο για φαινόμενο που συμβαίνει «μια φορά στη γενιά».

Σχεδόν 177 εκατομμύρια Αμερικανοί -περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό των Η.Π.Α.- θα περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων με πολικό ψύχος. H Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας έχει προειδοποιήσει για βουτιά της θερμοκρασίας σε επικίνδυνα επίπεδα σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο «κυκλώνας βόμβα», που βρίσκεται σε εξέλιξη, φένρει πρωτοφανείς χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες, ειδικά στις Μεσοδυτικές πολιτείες. Το καιρικό φαινόμενο θα επηρεάσει σχεδόν κάθε πολιτεία:

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι από την ανατολική ως τη δυτική ακτή και από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι και τα σύνορα με το Μεξικό βρίσκονται σε συναγερμό.

Αμερικανοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν για απειλητικές για τη ζωή καιρικές συνθήκες, κάνοντας λόγο για φαινόμενο που συμβαίνει «μια φορά στη γενιά». Οι θερμοκρασίες σοκάρουν: ήδη έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες κάτω από τους -50 βαθμούς σε περιοχές της Μοντάνα, της Νότιας Ντακότα και του Ουαϊόμινγκ.

Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες απειλούν να καταστρέψουν και τα σχέδια διακοπών των Αμερικανών καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις. Οι ακυρώσεις πτήσεων την Πέμπτη ξεπέρασαν τις 1.000 σε εθνικό επίπεδο.

Οι συνθήκες χιονόπτωσης και ο παγετός στους δρόμους απαγορεύει και τις οδικές μετακινήσεις. Οι δρόμοι κατά μήκος των συνόρων Κολοράντο-Γουαϊόμινγκ έκλεισαν από την Τετάρτη λόγω σχεδόν μηδενικής ορατότητας.

Στη Νότια Ντακότα, περισσότερα από 100 αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν σε χιονισμένους δρόμους, προκαλώντας επείγουσες επιχειρήσεις διάσωσης. Το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της πολιτείας έκλεισε επίσης. Ακόμα και η ζεστή Φλόριντα, η «Πολιτεία της Ηλιοφάνειας», αναμένεται να δει τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων 30 ετών.

skai.gr