Η.Π.Α. σε Τουρκία: «Μην εισβάλετε στη Συρία»

Αυστηρό μήνυμα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία να μην πραγματοποιήσει τις απειλές (εκπεφρασμένες από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) για χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία με στόχο τους Κούρδους. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, τηλεφώνησε τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Όπως και η Ρωσία, έτσι και οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να μην εισβάλει στη βόρεια Συρία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλές φορές πει ότι μετά την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» κατά των Κούρδων της βόρειας Συρίας, θα ακολουθήσει άμεσα και χερσαία επιχείρηση.

Η αντίθεση των ΗΠΑ στα σχέδια της Τουρκίας εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας όταν τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του. Πίσω από τις λέξεις «σθεναρή αντίθεση» στη νέα τουρκική χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Συρία «κρυβόταν» το… «μην εισβάλετε στη Συρία». Ο Λόιντ Όστιν εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή των συνόρων.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, εκτός από την «ανησυχία για την κλιμακούμενη δράση στη βόρεια Συρία», ιδίως μετά «τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές» της Τουρκίας, στάθηκε και στο γεγονός πως «κάποιες από τις οποίες απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ, που συνεργάζεται με τοπικούς εταίρους στη Συρία (σ.σ. τους Κούρδους δηλαδή) για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κάλεσε να προτιμηθεί η «αποκλιμάκωση» και πρόσθεσε πως «συμμερίζεται τη σθεναρή εναντίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» στο ενδεχόμενο να αρχίσει νέα χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας του στρατού της Τουρκίας στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Χουλουσί Ακάρ, ο Όστιν εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Αντίθετη και η Ρωσία

Εκτός από τις ΗΠΑ, ενάντια στην εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία τάσσεται και η Ρωσία. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, διεμήνυσε ότι η νέα τουρκική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο έδαφος της Συρίας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και ζήτησε από την Άγκυρα να συντονίσει τις κινήσεις της με τη Δαμασκό.

Η Μόσχα βρίσκεται σε «στενή συνεργασία με τους Σύρους και Τούρκους εταίρους (της) για την αποτροπή της όξυνσης της κατάστασης στο βορρά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», ανέφερε η Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος «θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της έτσι κι αλλιώς δύσκολης κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας, θα επιδρούσε αρνητικά στην κατάσταση στην περιοχή συνολικά». Έκρινε επίσης ότι στον σκοπό «της κατοχύρωσης της ασφάλειας στην παραμεθόρια ζώνη» ανταποκρίνεται «η αποκατάσταση του συντονισμού μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού».

Η Μαρία Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι με σκοπό «να αποτραπεί» η κλιμάκωση είναι σε εξέλιξη «επαφές σε διυπουργικό επίπεδο, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εργασιών της “διαδικασίας της Αστάνας”», κατά τη 19η σύνοδο εκπροσώπων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν (22η-23η Νοεμβρίου).

Στο ανακοινωθέν της τριμερούς συνεδρίασης αναφερόταν, θύμισε η εκπρόσωπος, ότι «η επίτευξη μόνιμης ασφάλειας και σταθερότητας στη βορειοανατολική Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής».

Καταβάλλονται προσπάθειες, συνέχισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, για την ενθάρρυνση του διαλόγου των κουρδικών αυτοδιοικήσεων και της κυβέρνησης της Συρίας, έτσι ώστε «να επιστραφούν οι πέραν του Ευφράτη περιοχές στον κοινό χώρο του συριακού κράτους».

Τα έριξε στις ΗΠΑ

«Βασικό εμπόδιο» στη διαδικασία αυτή η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ», επιχειρηματολογώντας ότι «οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές διαθέσεις ορισμένων ηγετών των Κούρδων της Συρίας, εφαρμόζουν ανοιχτά τη γραμμή της αποκοπής από τη Δαμασκό αυτών των προσωρινά μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση της Συρίας εδαφών, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους».

«Το έχουμε πει επανειλημμένα. Στις επαφές μας με τους εκπροσώπους των Κούρδων με συνέπεια ακολουθούμε τη σκέψη ότι είναι αντιπαραγωγικό και όχι προνοητικό να ποντάρεις στη συμμαχία με την Ουάσιγκτον αντί να διαμορφώνεις φυσιολογική συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

 

newsit.gr