Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου: «Μέρα αφύπνισης και ενημέρωσης η 26η Ιουνίου»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου με αφορμή την 26η Ιουνίου η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών:

«Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά, που παρουσιάστηκε στις 16-06-2023 στις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα του Covid-19, η παραγωγή, η διακίνηση και η διαθεσιμότητα των ναρκωτικών παραμένει υψηλή για όλες τις ουσίες και μάλιστα με ανησυχητικά αυξητικές τάσεις σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο Covid-19 και όλα όσα άλλαξαν στην διάρκεια του, επιδείνωσαν την ψυχοσωματική μας υγεία και αύξησαν τα ποσοστά των εξαρτήσεων και των επιβλαβών συνεπειών τους. Οι πολίτες εκτίθενται σε ένα ευρύτερο φάσμα ψυχοδραστικών ουσιών, υψηλής δραστικότητας, καθαρότητας και επικινδυνότητας και οι χρήστες δεν γνωρίζουν συνήθως τι καταναλώνουν.

Η σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» είναι αφιερωμένη στον αγώνα τον οποίο δίνουν καθημερινά όλες οι σύγχρονες κοινωνίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, της χρήσης τους και της διακίνησής τους σε όλο τον Πλανήτη. Γιατί το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν γνωρίζει σύνορα και δεν κάνει διακρίσεις.

Ένα βασικό μήνυμα από την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά 2023 είναι ότι ο αντίκτυπος της χρήσης παράνομων ναρκωτικών φαίνεται πλέον σχεδόν παντού στην κοινωνία μας.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις και ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του μαθητικού – εφηβικού πληθυσμού, ως προς τις διαστάσεις και τους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τον ιδιαίτερο ρόλο της πρόληψης στην αντιμετώπιση αυτών, την ενδυνάμωση των νέων για την αναγνώριση και διαχείριση επιμέρους θεμάτων που σχετίζονται με την ψυχοκοινωνική τους υγεία.

Η διαδρομή από την εξάρτηση στην απεξάρτηση είναι ένας δύσκολος μαραθώνιος, όπου ο πρώην εξαρτημένος δίνει έναν διαρκή και ατέρμονο αγώνα ενάντια στους προσωπικούς του δαίμονες.

Γι’ αυτό η μέρα κατά των ναρκωτικών δεν πρέπει να είναι μία γιορτή αλλά μια μέρα αφύπνισης και ενημέρωσης.

Πέρα από την υποχρέωση της Πολιτείας για την ανάπτυξη πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης, απαιτείται και κοινωνική ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα και συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια. Γιατί τα ναρκωτικά είναι υπόθεση όλων μας».