Ιατροί Αιτωλ/νίας προς 6η Υ.ΠΕ.: «Ανάκληση μετακίνησης Ιατρών από το Κ.Υ. Ναυπάκτου στο Κ.Υ. Άνω Χώρας»

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Νοσοκομειακοί Ιατροί Αιτωλοακαρνανίας με την οποία ζητούν από τη Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ. την άμεση ανάκληση απόφασης για μετακίνηση Ιατρών από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου στο Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας.

Πιο αναλυτικά:

«Με τα υπ’ αριθμόν ΑΠ:50877/09-08-2023 και 51139/10-08-2023 έγγραφα της 6ης Υ.ΠΕ. καλούνται οι συνάδελφοι Ιατροί του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου με ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΑΙ να καλύπτουν εκ περιτροπής ΚΑΙ τις εφημεριακές ανάγκες του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας που έχει μείνει χωρίς κανέναν ειδικευμένο Ιατρό, για τους επόμενους 3 μήνες.

Δηλαδή καλούνται οι συνάδελφοι ιατροί ενός Κέντρου Υγείας με εντέλλεσθαι να πραγματοποιήσουν τις εφημερίες 2 Κέντρων Υγείας, υπερβαίνοντας το ανώτατο μηνιαίο επιτρεπτό όριο εφημεριών και χωρίς τη συναίνεσή τους, οδηγώντας τους σε υπερεφημέρευση και εργασιακή και σωματική εξουθένωση, ενώ ήδη οι συνάδελφοι καλύπτουν και εφημεριακές ανάγκες του Τ.Ε.Π. του Γ.Ν. Μεσολογγίου.

Μάλιστα η Διοίκηση έφτασε στο σημείο να «θυμίσει» στους συναδέλφους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι συναινούν στην υπερεφημέρευση, να υπογράψουν δηλαδή τη ρήτρα εξαίρεσης (opt out),αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την αποκλειστική ευθύνη για τη διενέργεια υπερεργασίας με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει, ώστε να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες για τη μη στελέχωση του Κ.Υ. Άνω Χώρας.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα:

  •  Να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων, των αναγκών του Κ.Υ. Ναυπάκτου αλλά και να ανασταλούν προγραμματισμένα ραντεβού τόσο στο Κ.Υ. Ναυπάκτου όσο και στα περιφερειακά ιατρεία.
  •  Να ανασταλούν προγραμματισμένες κανονικές άδειες συναδέλφων.
  •  Να τίθεται δυνητικά σε κίνδυνο η υγιεινή και ασφάλεια των ιατρών και ασθενών. 
  • Μετά τα εντέλλεσθαι για μετακίνηση και υπερεφημέρευση των συναδέλφων ακτινολόγων του Γ.Ν. Αγρινίου στο Γ.Ν. Άρτας, των συναδέλφων ιατρών του Κ.Υ. Βόνιτσας στο Κ.Υ. Βασιλικής στη Λευκάδα, σειρά έχουν τώρα οι συνάδελφοι ιατροί του Κ.Υ. Ναυπάκτου.

Δε θα γίνουμε περιοδεύων θίασος προκειμένου να καλύπτουμε τα κενά των θέσεων των διάφορων Τμημάτων των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που με την πολιτική τους έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις.

Το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας είναι γνωστό εδώ και  πολύ καιρό, δεν προέκυψε τώρα.

Υπουργείο Υγείας, 6η Υ.ΠΕ. γνώριζαν και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αντί να ψάχνουν ιατρούς από άλλες Δημόσιες Δομές που δουλεύουν στο «κόκκινο», να πράξουν το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ:

1) Να προκηρύξουν άμεσα και με κατεπείγουσες διαδικασίες το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας

2) Να ανακληθεί άμεσα η εντολή μετακίνησης από την 6η Υ.ΠΕ. των συναδέλφων ιατρών από το Κ.Υ. Ναυπάκτου».

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Καμία δειγματοληψία Rapid Test Covid-19 για έκτακτους λόγους