Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: Η επόμενη μέρα

Δύο αξιόλογοι και σοβαροί ιεράρχες χάθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες. Χειροτονίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και οι δύο.

Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας, έχοντας πολλά πνευματικά παιδιά στην Αθήνα και βαθιά θεολογική γνώση έχαιρε του σεβασμού και της εκτίμησης. Ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς, ομοίως, είχε επίσης σταθερές στη ζωή του. Διοικητικά χαρίσματα κατά κοινή ομολογία δεν είχε. Η πίστη του όμως ήταν ισχυρή και του κόστισε και τη ζωή του.

Λόγω της διοικητικής του αδυναμίας ο κυρός Κοσμάς ταλαιπωρήθηκε στη Μητρόπολή του. Από την άλλη, ποτέ δεν ήθελε να αισθανθεί πως προδίδει το ποίμνιό του. Γι’ αυτό και όταν τέθηκε το δίλημμα εντός της Εκκλησίας, εμβολιαστές και αντι-εμβολιαστές ο μητροπολίτης Κοσμάς επέμενε μέχρι τέλους. Θυσίασε, ουσιαστικά, τη ζωή του για την ιδέα. Το αν έπρεπε να χάσει τη ζωή του θα κριθεί στο μέλλον.

Δεν διχοτομείται
Η κάλυψη των δύο Μητροπόλεων Γορτυνίας και Αιτωλοακαρνανίας, υπό κανονικές συνθήκες, θα γινόταν σε ιεραρχία τον Φεβρουάριο. Λόγω της επέλασης της “όμικρον” η ιεραρχία αυτή ίσως μετατεθεί για αργότερα. Οι δύο Μητροπόλεις, με βεβαιότητα, δε θα μείνουν ακέφαλες μέχρι την ιεραρχία του Οκτωβρίου. Τότε προγραμματίζεται να γίνουν και εκλογές βοηθών Επισκόπων στην Eκκλησία της Ελλάδος.

Για τη φήμη που θέλει τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η μία με έδρα το Αγρίνιο και η άλλη με έδρα το Μεσολόγγι, ο Αρχιεπίσκοπος και η ιεραρχία το βλέπουν θετικά. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει έντονες ενστάσεις. Μου λένε πως δε θέλει να δείχνει πως το κράτος μεγαλώνει αντί να συρρικνώνεται με επιπλέον δαπάνες.

Στη Μητρόπολη Περιστερίου το “φρένο” στη διχοτόμηση το έβαλε ο δήμαρχος Παχατουρίδης. Στην Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας το βάζουν Κεραμέως και Μητσοτάκης. Όσον αφορά σε ονόματα και υποψήφιους, θα πρότεινα να μη βιάζονται γιατί στο τέλος όλοι κάνουν σχέδια και όνειρα και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πάντα βγάζει… λαγό από το καλυμμαύχι του.

orthodoxtimes.gr