Η«γλανιδόπιτα» από το Παναιτώλιο (Photos-Video)

Η γαστρονομία αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού κάθε περιοχής. Υπάρχουν υπέροχα εδέσματα που χάθηκαν η σπάνια παρασκευάζονται στην εποχή μας.

Ένα από αυτά τα παλαιά και ξεχασμένα εδέσματα στην περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας είναι η «γλανιδόπιτα». Το βασικό συστατικό της το ψάρι γλανίδι (γουλιανός) που διαβιώνει σε μεγάλες ποσότητες στη λίμνη.
Η γλανιδόπιτα είναι η μόνη πίτα που έχει σαν βασικό υλικό το ψάρι. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της είναι γλανίδια που βράζονται και ξεκοκαλίζονται, κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μαύρες σταφίδες, αλατοπίπερο, λάδι, αλεύρι, και αυγά.

Η κυρία Γιαννούλα Παπαχρήστου, από το Παναιτώλιο, μας μαγειρεύει την πίτα στο βίντεο που επισυνάπτεται.
Σε ότι αφορά την Τριχωνίδα σε αυτή διαβιούν μεγάλοι πληθυσμοί ψαριών όπως η δρομίτσα, η τσορούκλα, το γλανίδι που προαναφέραμε αλλά και η αθερίνα που είναι θαλασσινό ψάρι.


Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μέχρι το 1970 περίπου στη Τριχωνίδα υπήρχαν και πολλά είδη θαλασσινών ψάριων που έφθαναν σε αυτή από το Ιόνιο πέλαγος μέσω του Αχελώου,

της διώρυγας του Δίμικου και της Λίμνης Λυσιμαχίας. Όμως τα αρδευτικά έργα που έγιναν στο τέλος της δεκαετίας του 1960 διέκοψαν την υδάτινη αυτή επικοινωνία με αποτέλεσμα τα θαλασσινά

ψάρια να μην φθάνουν στη Τριχωνίδα.

Έτσι όσα εγκλωβίστηκαν στα γλυκά νερά των προαναφερθέντων λιμνών δεν μπόρεσαν να αναπαραχθούν εκτός από την αθερίνα.
δείτε το βίντεο (λήψη 2002 περίπου)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ