Ισραήλ: Μειώθηκε δραματικά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Στο 39% μειώθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Ισραήλ την περίοδο μεταξύ της 20ής Ιουνίου και της 17ης Ιουλίου στο Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας, σημειώνοντας πως το εύρημα αυτό καταγράφεται την ώρα που εξαπλώνεται η πιο μολυσματική μετάλαξη Δέλτα.

Παρουσιάζοντας, την Τρίτη, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ανάλυσης, αξιωματούχοι Υγείας είπαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου τόσο όσον αφορά στην πρόληψη μόλυνσης όσο και σοβαρής νόσησης. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι μειώθηκε κατά 42% η προστασία έναντι της λοίμωξης μεταξύ των εμβολιασμένων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η προστασία από σοβαρή νόσηση μειώθηκε έως και 60% ανάμεσα σε αυτούς που εμβολιάστηκαν από τους πρώτους όταν ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία.

Αξιωματούχοι του υπουργείου θεώρησαν ενοχλητικά τα ευρήματα, αλλά υποστήριξαν ότι ήταν μόνο προκαταρκτικές αναλύσεις πολύ πρώιμων στοιχείων. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα αποτελέσματα συνδέονται με μια φαινομενική διάβρωση της προστασίας του εμβολίου έναντι του ιού ή μεγαλύτερη αντίσταση της παραλλαγής Δέλτα στον εμβολιασμό.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμέενται να βρεθεί το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου στον ηλικιωμένο πληθυσμό της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που είχαν κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, πνευμόνων και νεφρών.

aftodioikisi.gr