Κ.Ε.Δ.Ε.: Αλλαγές στο μπλόκο Κινητικότητας Δημοτικών Υπαλλήλων

Το θέμα της απίστευτης Τροπολογίας (πλέον αρ.490 του ν.4781/2021), που ανέτρεψε τις προϋποθέσεις για την Κινητικότητα Δημοτικών Υπαλλήλων από συγκεκριμένες κατηγορίες Δήμων, οδηγώντας σε ανάκληση ακόμα και μετατάξεων που είχαν δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ., απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Οι Αιρετοί ομόφωνα αποφάσισαν να ζητήσουν τροποποίηση του άρθρου.

Πρότειναν αλλαγές που –όσο και εάν αυτό απογοητεύει τυχόν κακεντρεχείς, που ψάχνουν ευκαιρία κάθε λίγο και λιγάκι να χύνουν το δηλητήριό τους κατά των Δημάρχων- είναι υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των συμπολιτών μας που τόσο αιφνιδιαστικά είδαν τον προγραμματισμό της ζωής τους να ανατρέπεται.

Συγκεκριμένα, οι Αιρετοί ομόφωνα ζήτησαν:

«-Να μην ανακαλείται η Απόφαση μετάταξης εφόσον αυτή έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

– Να μην εφαρμόζεται η ανωτέρω διάταξη αναφορικά με τη μετάταξη Υπαλλήλων, εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου του Δήμου προέλευσης.

– Να ολοκληρώνεται η μετακίνηση του προσωπικού που έχει ήδη μεταταχθεί, χωρίς να υφίσταται ο πληθυσμιακός περιορισμός των 25.000 κατοίκων και σε κάθε περίπτωση για τους νησιωτικούς Δήμους με πληθυσμό έως 55.000 κατοίκους και ανεξαρτήτως του ποσοστού κάλυψης του οικείου κλάδου

Υπογραμμίζουμε ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. ασχολήθηκε και έλαβε τη σχετική Απόφαση ήδη στη συνεδρίαση της Παρασκευής 5 Μαρτίου.

(Δηλαδή πιο γρήγορα, για παράδειγμα, ακόμα και από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., που αντέδρασε εκδίδοντας Ανακοίνωση για το νέο άρθρο τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, δηλαδή 10 ημέρες μετά  την ψήφισή του.)

Ο AIRETOS.GR – που ανέδειξε πρώτος  την ανατροπή της Κινητικότητας τη νύχτα της 26ης Φεβρουαρίου λίγες ώρες μετά την ψήφισή της, προειδοποιώντας  τους Υπαλλήλους για την προθεσμία που ξεκινούσε-  παρουσιάζει το έγγραφο της ΚΕΔΕ, όχι γιατί η Κυβέρνηση θα τρέξει να νομοθετήσει τις αλλαγές.  Δυστυχώς οι ζωές εργαζομένων έχουν ανατραπεί και δικαστικά μπορούν (εάν είναι εφικτό στην πράξη…) να αναζητήσουν το δίκιο που αυταρχικά τους στέρησε η Κυβέρνηση.

Αναδεικνύει την Απόφαση, γιατί το περιεχόμενό της »βάζει στη θέση τους” ποικίλους “σχολιαστές” που εν έτει 2021 μάταια πασχίζουν να αναβιώσουν απαξιωτικές διχαστικές ρητορικές του παρελθόντος εναντίον των Δημάρχων, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια κατασκευής άλλοθι στις λανθασμένες κυβερνητικές ενέργειες για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Είναι σαφές ότι το ανώτατο θεσμικό όργανο των Αιρετών -παρά το ότι έχει διαχρονικά αυστηρό πλαίσιο διεκδικήσεων για την Κινητικότητα-  τιμά το θεσμό της τοπικής δημοκρατίας, όταν βλέπει να ψηφίζονται τέτοια νομικά εκτρώματα κατά των Δημοτικών Υπαλλήλων και δεν διστάζει να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία του.

Η αριθμ. 91/5.3.2021 Απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ βρίσκεται ΕΔΩ