Η Κ.Ε.Δ.Ε. ψάχνει λύση στον Πρωθυπουργό για «Τρίτση», Ταμείο Ανάκαμψης και νέο Ε.Σ.Π.Α.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα ζητήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σύμφωνα με την Ανακοίνωση που εξέδωσε κατόπιν συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, τη Μ. Τρίτη 27 Απριλίου.

«Στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου εξέφρασε την πρόθεση να υπάρξει πρωτοβουλία άμεσης ενημέρωσης του Πρωθυπουργού από το Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε., πάνω σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των πόρων του Αναπτυξιακού Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” αλλά και του νέου Ε.Σ.Π.Α.

Για το λόγο αυτό θα αποσταλεί άμεσα επιστολή προς τον Γραφείο Πρωθυπουργού.

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε., Δημήτρη Παπαστεργίου: «Είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε απ’ ευθείας στον Πρωθυπουργό τα θέματα που καίνε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βρισκόμαστε άλλωστε σε ένα κομβικό σημείο με εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού από την μία έχουμε το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ με τα ζητήματα που υπάρχουν και από την άλλη, οι δύο νέες μεγάλες προκλήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου Ε.Σ.Π.Α., απαιτούν κινητοποίηση αλλά και συντονισμό, με πιο διακριτό ρόλο για του Δήμους. Το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους Δήμους να σχεδιάσουν και να ωριμάσουν έργα, συνεπώς είναι απαραίτητη η δόμηση μιας τεχνικής βοήθειας στους Δήμους».

Η έλλειψη μηχανικών για τη στήριξη των μικρών Δήμων οδηγούν σε καθυστερήσεις εκτέλεσης των προγραμμάτων.

Την αγωνία τους για τις καθυστερήσεις στη μελέτη και την υλοποίηση έργων σε Δήμους, εξέφρασαν όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ειδικότερα για το θέμα των μηχανικών που μέσω της ΕΕΤΑΑ είχε προβλεφθεί να βοηθήσουν τους μικρούς Δήμους, επισημάνθηκε ότι οι 50 αυτοί μηχανικοί, ακόμη και όταν προσληφθούν, δεν θα επαρκούν.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, δεδομένου ότι και τα τρία χρηματοδοτικά προγράμματα προβλέπουν τεχνική βοήθεια, η λύση θα ήταν η πρόσληψη μέσω των κοινών αυτών πόρων, μιας σημαντικής δεξαμενής μηχανικών, οικονομολόγων και άλλων σχετικών ειδικοτήτων που θα πληρώνονται μέσω αυτής της τεχνικής βοήθειας. Θα βρίσκονται δε στις έδρες των πρωτευουσών των νομών, όσο πιο κοντά στους Δήμους γίνεται, προκειμένου να είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα τοπικά προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες  της κάθε περιοχής και να σχεδιάζουν όσο πιο στοχευμένα γίνεται, λύσεις και προτάσεις.»

airetos.gr