Στο Κάιρο, ο Δένδιας, για οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. με Αίγυπτο

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναμένεται τις επόμενες ώρες να υπογράψει συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως αναφέρουν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

Για το λόγο αυτό αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Ελευσίνα για την αιγυπτιακή κυβέρνηση όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αιγυπτιακή ιστοσελίδα Sada Elbalad, «η Αθήνα προσπαθεί να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη προκειμένου να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή, ειδικά μετά τον αμφιλεγόμενο χάρτη με τη Λιβύη και την ανακοίνωση για διεξαγωγή δραστηριοτήτων και τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Υπενθυμίζεται», σημειώνει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, «πως οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στα μέσα Ιουνίου στο Κάιρο προκειμένου να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (Α.Ο.Ζ.). Σκοπός της ελληνικής πλευράς να ακυρωθεί στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία ρυθμίστηκε μια εκκρεμότητα 43 ετών με την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και δη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (Α.Ο.Ζ.) ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρακτικά, στις 9 Ιουνίου υπεγράφη η επέκταση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα του 1977, στη θαλάσσια στήλη ύδατος από τον βυθό έως την επιφάνεια του Ιονίου πελάγους.

Με την κίνηση αυτή αποστέλλεται ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για τη διπλωματική θέση της Ελλάδας, αλλά και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με βάση τη διεθνή νομιμότητα».

Με πληροφορίες από ΚΑΘΗΝΕΡΙΝΗ και ΑΠΕ-ΜΠΕ