Η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια αντιπρόεδρος, του Τζο Μπάιντεν

Την γερουσιαστή Κάμαλα Χάρις από την Καλιφόρνια επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια αντιπρόεδρό του, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του. Η 55χρονη γερουσιαστής θεωρείται ως μια ενωτική επιλογή που θα μπορούσε να κινητοποιήσει την νεανική και προοδευτική βάση του κόμματος και ταυτόχρονα να προσελκύσει πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Η Χάρις, κόρη μεταναστών από την Ινδία και τη Τζαμάικα, είναι η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που διεκδικεί την αντιπροεδρία των Η.Π.Α. Μεταξύ των άλλων υποψηφίων ήταν η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, η βουλευτής Κάρεν Μπας και η πολιτική ακτιβίστρια από την Τζόρτζια Στέισι Άμπραμς. Ο Μπάιντεν θα εμφανιστεί μαζί με τη Χάρις αύριο, Τετάρτη, στο Γούλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Στην αμερικανική Γερουσία εξελέγη την ημέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. H μόνη μαύρη γυναίκα στη Γερουσία των Η.Π.Α., εξελέγη για πρώτη φορά το 2016 μετά τη θητεία της ως Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια και, πριν από αυτό, εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο.

Πριν από την ανακοίνωση του ονόματος της, ο Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε να ισχυριστεί, ότι ορισμένοι άνδρες θα μπορούσαν να νιώσουν «προσβεβλημένοι» από τη δέσμευση του Τζο Μπάιντεν να επιλέξει μία γυναίκα ως συνυποψήφιά του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Τζο Μπάιντεν, που θα αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο στις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου, δεσμεύτηκε από την άνοιξη, που ξεκίνησε η προεκλογική του εκστρατεία, να επιλέξει μια γυναίκα για αντιπρόεδρό του, σε περίπτωση νίκης. «Περιορίστηκε σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων», δήλωσε ο πρόεδρος των Η.Π.Α. σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Fox Sports. «Άλλοι θα πουν ότι η επιλογή αυτή αποτελεί μια προσβολή προς τους άνδρες και άλλοι θα πουν ότι όλα είναι καλά».

Στην πολιτική ιστορία των Η.Π.Α. επιλέχθηκαν έως σήμερα συνυποψήφιες επίδοξων προέδρων. Αυτές ήταν, η Σάρα Πέιλιν στο πλευρό του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τζον Μακέιν, το 2008, και η Τζεραλντίν Φεράρο με τον Δημοκρατικό Ουόλτερ Μοντέιλ, το 1984.

Τέλος, σήμερα Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020, ο Μπάιντεν θα εμφανιστεί μαζί με τη Χάρις, στο Γούλμινγκτον, τη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη στην αμερικανική πολιτεία Ντέλαγουερ.

Αγρίνιο 937  | Με πληροφορίες από τον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, την «Καθημερινή» και τη «Βικιπαίδεια»