Τι κάνει η Ε.Ε. για να βοηθήσει τον τουρισμό

Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό. Παρόλες τις δυσκολίες, θα μπορούσε η πανδημία να αποτελέσει ευκαιρία για να υπάρξουν αλλαγές στον κλάδο; Θα ρίξουμε μια ματιά στον ευρωπαϊκό τουριστικό κλάδο και θα δούμε τι κάνει η Ε.Ε. για να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα ξεκινήσουμε από την Λυών με μια επιχειρηματία που προσαρμόζει τις δραστηριότητές της στην νέα κανονικότητα.

Εδώ και 20 χρόνια η Αν Προστ κάνει εξειδικευμένες ξεναγήσεις στην παλιά πόλη της Λυών και σε γαστρονομικά σημεία ενδιαφέροντος. Σήμερα υποδέχεται ένα γκρουπ φοιτητών μιας σχολής επιχειρήσεων. Η εταιρία της εστίαζε σε μεγάλες επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδρύματα. Τα πήγαινε εξαιρετικά πριν την πανδημία. Τέθηκε θέμα επιβίωσης και η Αν έπρεπε να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις:

«Δυστυχώς έπρεπε να απολύσω τους συμβασιούχους που απασχολούσα. Στη συνέχεια έπρεπε να καθησυχάσω τους πελάτες που με είχαν ήδη πληρώσει, ότι θα τους επιστρέψω τα χρήματα ή θα τα βάλω στην άκρη για την επόμενη δουλειά που θα κάνουμε. Μετά έπρεπε να επικοινωνήσω με όλους για να τους πω ότι είμαι ακόμη εδώ, τώρα που τελείωσε η δύσκολη περίοδος. Ότι μπορώ να τους προσφέρω νέες, ακόμη καλύτερες υπηρεσίες».

Τι κάνατε για να προσαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο στην εποχή της πανδημίας; «Πρέπει να καθησυχάζεις τον κόσμο. Να του εξηγείς ότι είναι ασφαλής στους εξωτερικούς χώρους. Να τον πηγαίνεις σε μέρη, όπου υπάρχουν λίγα άτομα. Πρέπει να έχουμε μικρά γκρουπ, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολλά μικρά γκρουπ. Έχω μια ολόκληρη ομάδα ξεναγών. Οπότε προσαρμοζόμαστε. Όλα έχουν να κάνουν με την προσαρμογή και την ηρεμία του κόσμου».

Μετά το τέλος του lockdown έχουν επιστρέψει οι ξένοι πελάτες; «Στην αρχή ήταν πολύπλοκο. Ξένοι σπουδαστές μπορούσαν να γυρίσουν και να έρθουν να μείνουν στη Λυών, επειδή σπουδάζουν σε γαλλικές σχολές, παρόλο που έρχονται από όλο τον κόσμο. Μετά ήταν πιο δύσκολο για τις εταιρίες. Τους αρνήθηκαν την παροχή βίζας. Έχω μερικές επιφυλάξεις. Μπορεί και να εγκριθούν. Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξη».

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Είναι τεράστιο νούμερο. Ο κλάδος γονάτισε φέτος. Οι υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 75% από τον Φεβρουάριο στον Ιούνιο. Για να σώσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαλάρωσε το πλαίσιο παροχής οικονομικής βοήθειας από τα εθνικά κράτη. Ξεδίπλωσε όλα τα οικονομικά της εργαλεία μέσω προγραμμάτων και ταμείων για να προσφέρει την αναγκαία ρευστότητα σε επιχειρήσεις.

Σε μακροχρόνια βάση, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το νέο ταμείο ανάκαμψης που έχει προικίσει με 750 δις ευρώ για να κάνει πιο βιώσιμο τον τουριστικό κλάδο. Οι ειδικοί της τουριστικής βιομηχανίας καλωσόρισαν την κίνηση της Επιτροπής να εφαρμόσει κοινά κριτήρια αν κάποιο κράτος μέλος θέλει να επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς:

«Για να ταξιδέψουν οι πολίτες ξανά, είναι αναγκαίο οι ευρωπαϊκές χώρες να συντονίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Να έχουν κοινά κριτήρια καθορισμού των επικίνδυνων περιοχών, τα οποία να βασίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις. Πρέπει να θέσουν πρωτόκολλα για τεστ στα ταξίδια. Αυτό προτείνει η Κομισιόν και εμείς το υποστηρίζουμε με σθένος. Μετά από αυτή την κρίση, ο κόσμος θα θέλει να γνωρίζει περισσότερα, όταν κάνει τις επιλογές ταξιδιού του. Θα θέλει να ξέρει ποιο είναι το καλύτερο πακέτο που μπορεί να πάρει, αλλά και αν η επιλογή του είναι πιο βιώσιμη. Άρα οι υπεύθυνοι ταξιδιών πρέπει να είναι πιο διαφανείς. Η ψηφιοποίηση θα έχει πιο ισχυρό ρόλο. Θα κάνει το ταξίδι πιο απλό και πιο φθηνό, ταυτόχρονα όμως ασφαλέστερο και πιο καθαρό» επισημαίνει ο Εμανιέλ Μουνιέ, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Travel Tech.

Πηγή: euronews.com