Ο Γ. Καραμητσόπουλος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για το νέο Εκλογικό Νόμο

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

Είναι πράγματι παροιμιώδης η σπουδή της κυβέρνησης να σπεύσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Τη στιγμή που οι Δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα οικονομικά και στελέχωσης και οι Δημότες τους παλεύουν να επιβιώσουν απέναντι στην πανδημία, που έχει δεκάδες νεκρούς καθημερινά και  καταστροφικές συνέπειες για τις ζωές όλων, η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με αυτά τα προβλήματα που καίνε πραγματικά ασχολείται με εκλογικά θέματα.

Το ίδιο βεβαίως έπραξε και αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία όταν έσπευσε και έκανε σειρά αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων αλλάζοντας τα δεδομένα, κατόπιν εορτής. Ενίσχυσε σημαντικά τις αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής, όπου φρόντισε να έχει την πλειοψηφία η Δημοτική Αρχή και υποβάθμισε ουσιαστικά τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν άφησε έτσι να εφαρμοστεί και να δοκιμαστεί στην πράξη η απλή αναλογική.

Τώρα κάνει όχι ένα αλλά πολλά βήματα προς τα πίσω καταργώντας οριστικά την απλή αναλογική και επαναφέροντας ένα άγρια καλπονοθεύτικο σύστημα που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα και τις επιθυμίες μιας απολύτως κομματοκρατούμενης «τοπικής αυτοδιοίκησης».

Δείτε τρεις μόνο από τις αλλαγές που αφορούν τις δημοτικές εκλογές.

1.Είτε εκλεγεί ο Δήμαρχος στον πρώτο γύρο, είτε στον δεύτερο γύρο, σε κάθε περίπτωση θα έχει τα 3/5 (60%) των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτό για παράδειγμα σημαίνει ότι αν ένας υποψήφιος πήρε 30% ή 20% στον πρώτο γύρο των εκλογών, ανεξαρτήτως αν ήταν 1ος η 2ος, αν εκλεγεί Δήμαρχος θα έχει οπωσδήποτε το 60% των δημοτικών συμβούλων δηλαδή θα έχει διπλάσιους ή και τριπλάσιους συμβούλους από ότι είναι η απήχηση του στην κοινωνία.

Έτσι γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο Δημοτικό συμβούλιο, παρότι εκπροσωπεί ένα μικρό μέρος μόνο του συνόλου των πολιτών, αποτελεί δηλαδή μειοψηφία στην κοινωνία.

2.Παρατάξεις με λιγότερο από το 3% δεν θα εκπροσωπούνται πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με αυτή την ρύθμιση οι μικρότερες παρατάξεις που συνήθως δημιουργούνται από ομάδες ενεργών πολιτών με ιδέες και προτάσεις που έχουν διάθεση και όρεξη να προσφέρουν στον τόπο τους αν έχουν λιγότερο από 3% δεν θα έχουν φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι εξοβελίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο οι ανεξάρτητες φωνές που εκφράζουν μικρά μεν αλλά ενεργά κομμάτια της κοινωνίας που έχουν πολιτική άποψη αλλά δεν ελέγχονται από πολιτικά κόμματα.

3.Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για τις κοινότητες και είναι υποχρεωτική η ένταξη των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημαρχών. 

Με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται σημαντικά ο ρόλος και η ανεξαρτησία των κοινοτήτων αλλά αποτρέπονται και νέοι άνθρωποι που έχουν διάθεση να προσφέρουν στον τόπο τους να ασχοληθούν με τα κοινά.

Ελέω της περιβόητης κυβερνησιμότητας φτάνουμε πλέον στη απόλυτη νόθευση της λαϊκής εντολής κάτι που αποτελεί παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 52 του συντάγματος με τίτλο «Ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης» αναφέρεται ότι «H ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση…».

Πως διασφαλίζεται άραγε η ανόθευτη θέληση του λαού όταν κάποιος που εκπροσωπεί το 20% του λαού έχει το 60% των συμβούλων;

Εμείς πιστεύουμε ότι ένα δίκαιο και δημοκρατικό εκλογικό σύστημα ποτέ δεν δημιουργεί αδιέξοδα. Τα αδιέξοδα αρχίζουν να δημιουργούνται όταν νοθεύεται η λαϊκή θέληση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

1.Πιστεύουμε σταθερά στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος και μάλιστα στην καθαρή μορφή της χωρίς δηλαδή να υπάρχει δεύτερος γύρος (Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους) και χωρίς κανένα περιοριστικό ποσοστό εισόδου μιας παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης είμαστε υπέρ της διατήρησης ως έχει του αριθμού των Δημοτικών συμβούλων.

Θεωρούμε ότι αυτό θα αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ισότιμη έκφραση όλων των πολιτών και τη δίκαιη αντιπροσώπευση όλων των υποψηφίων. Θα ήταν επίσης ένα μεγάλο βήμα μπροστά για να ξεφύγουμε από την κομματοκρατία που ταλανίζει την αυτοδιοίκηση και να προχωρήσουμε στην καλλιέργεια νέας κουλτούρας που θα βασίζεται στη συναίνεση και τη συνεργασία με γνώμονα το κοινό καλό.

2.Πιστεύουμε στην αναβάθμιση του θεσμού των κοινοτήτων που πρέπει να ενισχυθούν με ουσιαστικές αρμοδιότητες καθώς λόγω της εγγύτητας των πολιτών θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην αποκέντρωση και στην γρήγορη επίλυση των καθημερινών προβλημάτων.

Προτείνουμε η εκλογή των προέδρων και των μελών των Συμβουλίων να αποσυνδεθεί από τις Δημοτικές παρατάξεις. Για αυτό θεωρούμε πως πρέπει να γίνεται σε ξεχωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο τουλάχιστον για τις μικρές πληθυσμιακά κοινότητες ώστε, ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες που θέλουν να εργαστούν και να βοηθήσουν τον τόπο τους, να έχουν την δυνατότητα να θέσουν την υποψηφιότητα τους στην κρίση των συμπολιτών τους.

Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Δεν έχουμε βεβαίως την αυταπάτη ότι θα γίνει αποδεκτή.

Θεωρούμε όμως ότι όταν μια κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο οφείλει να επιδιώξει με κάθε τρόπο ουσιαστική συζήτηση και διαβούλευση με την κοινωνία και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.

Υπάρχουν από τη μια μεριά αυτοί που πιστεύουν στην πρόταση της κυβέρνησης και από την άλλη αυτοί που τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής ενώ υπάρχουν και ενδιάμεσες προτάσεις. 

Όταν λέμε ουσιαστική συζήτηση και διαβούλευση σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα σήμαινε να υπάρχουν υποχωρήσεις και συναινετικές προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε το σύστημα που θα επιλεγεί να είναι τουλάχιστον ένα βήμα προς το αναλογικότερο.

Μια τέτοια πρόταση που λαμβάνει υπόψη και τις διαφορετικές απόψεις θα ήταν για παράδειγμα να μην παίρνει ο Δήμαρχος τα 3/5 των εδρών αλλά να έχει απλά την απόλυτη πλειοψηφία 50% +1. Επίσης η κατάργηση του πλαφόν του 3% θα ήταν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή κατά την άποψη μας θα έπρεπε να είναι και η συναινετική θέση της ΚΕΔΕ αν λάμβανε σοβαρά υπόψη και τις άλλες προτάσεις που υπήρξαν από τα μέλη της.

Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι αυτή η ουσιαστική συζήτηση και διαβούλευση δεν έγινε. Μακάρι να γίνει στη συνέχεια.

Από την άλλη μεριά πιστεύουμε ότι όταν μια αυτοδιοίκητη παράταξη προτείνει την απλή αναλογική πρέπει ταυτόχρονα να έχει και τη διάθεση της συναίνεσης και της συνεργασίας.

Διαφορετικά, όταν απορρίπτεις κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συναινέσεων και συνεργασιών, ουσιαστικά προτείνεις αδιέξοδο γνωρίζοντας ότι με την απλή αναλογική στις περισσότερες των περιπτώσεων ο Δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία των εδρών. Με αυτό τον τρόπο όμως το μόνο που πετυχαίνεις είναι να δίνεις επιχειρήματα σε όσους μιλούν για ακυβερνησία.

Ως «Συμμαχία Πολιτών» θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με την κοινωνία για ένα δίκαιο και δημοκρατικό εκλογικό σύστημα που θα επιτρέπει να εκφραστεί χωρίς νόθευση η θέληση του λαού. Αυτό για μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για ανεξάρτητη και χωρίς κομματικούς κηδεμόνες τοπική αυτοδιοίκηση. 

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με πάθος τη συναίνεση και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του Δημοτικού Συμβουλίου για τον κοινό μας σκοπό: να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. 

Για τη «Συμμαχία Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος