Καρκίνος παχέος εντέρου – Οι ενδείξεις SOS!

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου τα τελευταία χρόνια σημειώνει μια ανησυχητική αύξηση στις νεαρές ηλικίες, με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία να τονίζει πως όλο και περισσότερες διαγνώσεις για τον συγκεκριμένο καρκίνο αφορούν 30άρηδες και 40άρηδες. Θεωρείται μάλιστα πως είναι ο τέταρτος πιο συχνός τύπος καρκίνου που διαγιγνώσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Η ανθυγιεινή διατροφή (επεξεργασμένα τρόφιμα, junk food, υπερβολικές ποσότητες κρέατος) και η καθιστική ζωή, αποτελούν παράγοντες κινδύνου και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και οι ειδικοί συνιστούν να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας ώστε να αποφύγουμε (και) αυτό το ενδεχόμενο.

Οι ενδείξεις που θα πρέπει να διευρυνθούν είναι οι εξής:

Aίμα στα κόπρανα – που συμβαίνει χωρίς προφανή λόγο ή σχετίζεται με αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Δεν αποκλείεται επίσης τα κόπρανα να έχουν πολύ σκούρο χρώμα, ένδειξη που οφείλεται στην ύπαρξη αίματος στον γαστρεντερικό σωλήνα. Καλό είναι να γνωρίζετε πως  η αιμορραγία δεν εμφανίζεται πάντα κατά τη διάρκεια των κενώσεων, αλλά μπορεί να διαπιστωθεί από τα ίχνη αίματος στο εσώρουχο.

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) ή,  αλλαγές στη σύσταση των κοπράνων (χαλαρότερα κόπρανα).Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η δυσκοιλιότητα ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στη γαστρεντερική λειτουργία που επιμένει για περισσότερο από 4 εβδομάδες.

Πόνος που επιμένει  στο κάτω μέρος της κοιλιάς, φούσκωμα ή δυσφορία ή αίσθηση ατελούς κένωσης

Απώλεια όρεξης ή αναίτια απώλεια βάρους

Αναιμία. Μπορεί να είναι σύμπτωμα του καρκίνου του εντέρου το οποίο συνοδεύεται από κόπωση και δύσπνοια που προκαλούνται από το χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ένας καρκινικός όγκος στο παχύ έντερο έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται έλκη ( πληγές) από τις οποίες διαρρέει αίμα κι έτσι μειώνεται σταδιακά η διαθεσιμότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Προσοχή! Τα παραπάνω συμπτώματα δεν σηματοδοτούν οπωσδήποτε καρκίνο του παχέος εντέρου καθώς μια πληθώρα άλλων προβλημάτων μπορεί να προκαλέσει ανάλογα συμπτώματα (π.χ. αίμα στα κόπρανα μπορεί να οφείλονται στις αιμορροΐδες ή η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από μείωση των φυτικών ινών στη διατροφή ή εξαιτίας κάποιας δίαιτας.). Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αξιολογούνται τα συμπτώματα από έναν ειδικό , ο οποίος θα σας συστήσει και τις κατάλληλες εξετάσεις.

therapies.gr