Το κάστρο της Στέρνας στην Πλαγιά Ακτίου – Βόνιτσας (Γνωρίζοντας τα μνημεία του τόπου μας)

Το κάστρο της Στέρνας βρίσκεται στον αρχαιολογικός χώρο πάνω από το παλιό χωριό της Πλαγιάς. Πάνω από την παλιά Πλαγιά στην μακρόστενη Κορυφή Στέρνα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος κάστρο και καστέλια, ο οποίος αποτελούσε τμήμα οχυρωματικού συγκροτήματος.

Η κορυφή είναι ψηλότερη της χερσονήσου (υψόμετρο 507μ.) και από εκεί εποπτευόταν ολόκληρη η περιοχή προς Λευκάδα, νότια προς τις Εχινάδες και βόρεια προς τις Ηπειρωτικές ακτές και την είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Το όνομα στέρνα αποδόθηκε ασφαλώς από άγνοια μόνο και μόνο από την αρχαία δεξαμενή που διασώζεται. Το Κάστρο κατασκευάσθηκε τον 5ο αι.π.Χ. και κατα μια εκδοχή πιστεύεται ότι ήταν αποικία των Κορινθίων Σόλλιο.

Όμως αυτό δεν φαίνεται πιθανό, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το Σόλλιο βρισκόταν στην παραλία απέναντι από την Λευκάδα. Είναι πολύ πιθανό το κάστρο της Στέρνας να αποτελούσε οχυρό της αρχαίας Παλαίρου, με το οποίο επόπτευε τις παραπάνω περιοχές, Αφού η θέση της πόλης δεν τις έδινε τη δυνατότητα ελέγχου ολόκληρης της περιοχής.

Επιμέλεια: Κουτιβής Ευάγγελος Δ.

katounanews.blogspot.gr