Κατερίνα Αναστασίου: «Τα παιδιά – θεατές θέλουν ιδιαίτερο χειρισμό» (Ηχητικό)

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Το διάσημο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» ανεβάζει στην παιδική σκηνή το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Νίκου Καραγεώργου.

 

Βασικό μήνυμα του βιβλίου είναι η σημασία που έχει να αντιλαμβάνεται κανείς τα πράγματα γύρω του, με τη καρδιά και τη ψυχή, χωρίς να παρασύρεται από όσα απλά βλέπει. Η δυνατότητα να βλέπει κανείς πέρα από την ύλη, πέρα από τα δεδομένα, αποτελεί για τον συγγραφέα σημαντικό στοιχείο της ζωής των ανθρώπων.

 

Για την παράσταση, τα νοήματά της και τους συμβολισμούς της μίλησε στην εκπομπή του Σωκράτη Τσόμπου «ΠΡΟΣΩΠΩΝ… ΕΡΓΑ» στον «Δυτικά FM 92,8» η Αγρινιώτισσα ηθοποιός Κατερίνα Αναστασίου.

 

ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μεγαλώνοντας ξεχνάμε πολλά πράγματα και χάνουμε το παιδί που έχουμε μέσα μας. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε σκληρά. Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν πολύ πιο βίαια και απότομα. Χάνουν την παιδικότητά τους από πολύ νωρίς. Αν την χάσεις δεν μπορείς να δεις πράγματα με τη λογική. Ο ίδιος μικρός πρίγκιπας είναι το παιδί που έχουμε μέσα μας, η ψυχή μας που πολλές φορές δεν την ακολουθούμε. Υπάρχουν συγκρούσεις. Οι σχέσεις και οι δεσμοί βγαίνουν μέσα από τις συγκρούσεις. Όταν έρχονται δύο άνθρωποι σε επαφή το πρώτο είναι η σύγκρουση. Μέσα από αυτή την διαδικασία έρχεται η φιλία, η εμπιστοσύνη.

 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Όταν έχεις να κάνεις με ψυχούλες, όπως είναι τα παιδιά, θέλει ιδιαίτερο χειρισμό. Συνήθως στις παιδικές παραστάσεις προσπαθούν να απλοποιήσουν τα πράγματα. κατ’ εμέ κακώς. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν χρειάζεται να υποτιμούμε τα παιδιά. Πολλές φορές καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από εμάς. Έχουν τόσο ανεπτυγμένη τη συναισθηματική νοημοσύνη και προσεγγίζουν τα πράγματα για να τα κατανοήσουν από αυτή τη διαδικασία. Εμείς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως εν δυνάμει μεγάλους.

 

ΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Περνούν πολύ καλά νοήματα. Γιατί η ερμηνεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα από το κείμενο. Δουλέψαμε πολύ σε αυτό το κείμενο. Οι πρόβες ήταν ατελείωτες κουβέντες. Κάθε φορά ανακαλύπταμε κάτι άλλο. Και εκεί καταλάβαμε και τη σπουδαιότητα του έργου. Είναι ανεξάντλητο. Αναλλοίωτοι οι συμβολισμοί του. Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, και γενικά του θεάτρου, μαθαίνεις, γνωρίζεις πράγματα.

Κάναμε μια πρόβα στο εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ». Η εμπειρία μας ήταν συγκλονιστική. Χωρίς σκηνικά, κοστούμια με τα ρούχα μας, μόνο με τη μουσική παρουσιάσαμε το έργο. Μας αγκάλιασαν πολύ. Εκεί αντιλαμβάνεσαι ότι περνάει το έργο. Η αγκαλιά μόνο που πήραμε ήταν κάτι το συγκλονιστικό.

Η  έναρξη  των οργανωμένων πρωινών παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου για τους μαθητές της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης με το έργο «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου, ξεκινά στις  6 Νοεμβρίου με δύο παραστάσεις ημερησίως, ενώ οι παραστάσεις για το κοινό θα ξεκινήσουν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή έως τα μέσα Δεκεμβρίου στις  11.00 π.μ.

 

μετάφραση: ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ

διασκευή για το θέατρο: ΦΡΙΝΤΑ ΚΟΛΟΒΟΥ- ΜΗΤΣΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

σκηνοθεσία : ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

σκηνικά: ΑΡΓΥΡΩ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

κοστούμια: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΤΑΛΑΠΕΡΑ

φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

μουσική: ΝΙΚΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ

video: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ

επιμέλεια δραματουργίας: ΑΝΝΑ ΨΑΡΡΗ

βοηθός σκηνοθέτης: ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΡΟΥΣΗ

 

παίζουν:

 

Πιλότος: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Μικρός Πρίγκιπας: ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Λουλούδι / Φίδι: ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΡΟΥΣΗ

Αλεπού: ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

 

Πληροφορίες για συμμετοχή Σχολείων και παρακολούθηση της παράστασης γίνονται καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στα τηλέφωνα 26410 – 21158, 46452 και ώρες γραφείου.

Σ.Τ.