Κατερίνα Κιτσάκη στον Antenna Star: «Η θέση της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία» (Ηχητικό)

«Ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία σήμερα προβάλλεται ως πολυσύνθετος και απαιτητικός, ενώ αναγνωρίζεται ομόφωνα πως τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Κατερίνα Κιτσάκη, μιλώντας στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Με Υπογραφή» του Σωκράτη Τσόμπου, το πρωί της Τετάρτης 8 Μαρτίου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η κ. Κατερίνα Κιτσάκη, δικηγόρος και μέλος της πρωτοβουλίας «Παρούσες» αναφέρθηκε στον ρόλο και τη θέση της Ελληνίδας σε μια κοινωνία όπου η θέση ισχύος που κατέχει το ανδρικό φύλο αντανακλά τις προκαταλήψεις και τις ανισότητες που βιώνει το γυναικείο κοινό, επισημαίνοντας πως «οι γυναίκες αισθάνονται πως πρέπει να διανύσουν ακόμα πολύ δρόμο ώστε να κατακτηθεί η πραγματική ισότητα».

«Κάτι τέτοιο», είπε, «εντοπίζεται και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με την πολιτική εξουσία στην Ελλάδα να παραμένει κυρίαρχα ανδρική», και σημπλήρωσε ότι «καταγράφεται μειωμένη παρουσία των γυναικών τόσο στα ψηφοδέλτια, όσο και στις δομές λήψης πολιτικών αποφάσεων».

Ταυτόχρονα η κ. Κιτσάκη ανέφερε ότι η «πλειοψηφία της κοινής γνώμης αντιλαμβάνεται θετικά το γεγονός ότι μια γυναίκα κατέχει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας (85,4%), ενώ σε αντίστοιχα πλειοψηφικά ποσοστά, οι πολίτες δηλώνουν ότι θα ήθελαν να εκλεγεί μια γυναίκα για Πρωθυπουργός της χώρας (84,6%)».

Αναφερόμενη στο πρόβλημα της έμφυλης βίας και βασιζόμενη σε στατιστικά στοιχεία, η κ. Κιτσάκη είπε ότι 1 στις 2 γυναίκες (ποσοστό 46%) θεωρεί ιδιαίτερα έντονο το πρόβλημα, ενώ το 10,7% των γυναικών δηλώνουν ότι οι ίδιες έχουν υπάρξει θύματα έμφυλης βίας και 10,3% έχουν βιώσει βία στο στενό περιβάλλον.

«Ένα άλλο σημαντικό θέμα αποτελεί η παρενόχληση στον χώρο εργασίας, η οποία συχνά αποσιωπάται υπό τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής», είπε η κ. Κιτσάκη, εξηγώντας ότι «το 12,2% των εργαζόμενων γυναικών έχουν παρατηρήσει περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εσωτερικά στην εργασία τους κατά των γυναικών».

«Εν κατακλείδι, η Μέση Ελληνίδα φαίνεται να προσπαθεί να «ξεφύγει» από το «κολλώδες πάτωμα», τις δυσκολίες και τα στερεότυπα σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, ενώ οι «ισχυρές» γυναίκες καλούνται να «σπάσουν» τη «γυάλινη οροφή», το σημείο δηλαδή στο οποίο μπορεί μια γυναίκα να φτάσει», κατέληξε.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Κατερίνας Κιτσάκη στον Antenna Star 103.5: