Με κάθε τιμή ο Εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στην Αμβρακία Θέρμου (Photos)

Με ιδιαίτερη επιμέλεια τιμήθηκε και φέτος ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στην Αμβρακιά Θέρμου κατά το τριήμερο από το Σάββατο 11 έως τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022.

Ένα τριήμερο με μεγάλη σημασία, καθώς συνδυάζεται με μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, αυτή που είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα.

Σημασία έχει επίσης η χρονική στιγμή με την οποία συμπίπτει αυτό το τριήμερο, δηλαδή στην αρχή του καλοκαιριού. Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, ότι φέτος συμβαίνει μετά την παρέλευση μιας μακράς περιόδου που χαρακτηρίστηκε από την έξαρση της πανδημίας που προέρχεται από τον Covid-19, κάτι που συνιστά αναθάρρηση της κοινωνίας και το έχουμε όλοι μας ανάγκη.

Το τριήμερο αυτό όμως έχει επιπλέον ιδιαίτερη σημασία για την Αμβρακιά, γιατί συνδυάζεται με τον εορτάζοντα ναό της Αγίας Τριάδας στο Παλαιοχώρι Αμβρακιάς την ημέρα που τιμάται η Αγία Τριάδα. Τον παλιό ενοριακό ναό του εγκαταλειμμένου πλέον χωριού που αποτέλεσε τον πρόδρομο οικισμό του σημερινού οικισμού της Αμβρακιάς.

Και γι’ αυτό ο εορτασμός αυτός συνιστά εκδήλωση τιμής στην παράδοση του χωριού. Κάτι που οι Αμβρακιώτες το κάνουν με περισσή δοτικότητα και τους αξίζει κάθε έπαινος γι’ αυτό.

Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Εκπολιτιστικού Ομίλου Θέρμου στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια γλέντι – αντάμωμα Αμβρακιωτών και πολλών φίλων της Αμβρακιάς την Κυριακή 12 Ιουνίου το μεσημέρι και τέλεση θείας λειτουργίας, γιορτή μνήμης και αρτοκλασία στο εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδος στο Παλαιοχώρι και στη συνέχεια το καθιερωμένο καφεδάκι και τσιπουράκι στο καφενείο του χωριού τη Δευτέρα πρωί 13 Ιουνίου, αποτέλεσαν τη γκάμα των εκδηλώσεων.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι απαραίτητες, γιατί αποτελούν ανάσες ζωής που έχει ανάγκη κάθε τόπος και πολύ περισσότερο τα ορεινά χωριά που τελούν σε πληθυσμιακό μαρασμό.

Και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους Αμβρακιώτες που τιμούν την παράδοση και στηρίζουν τον τόπο τους μέσω τέτοιων εκδηλώσεων και κυρίως στους συντελεστές της εκδήλωσης, στους προέδρους και στα μέλη των Δ/Σ των Συλλόγων της Αμβρακιάς και σε οποιονδήποτε κοπίασε και προσέφερε με οποιοδήποτε τρόπο για την πραγματοποίηση αυτών και φυσικά σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις αυτές στηρίζοντας το χωριό με την ενεργό συμμετοχή τους.

«Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και ευχόμαστε χρόνια πολλά και του χρόνου», σχολίασε διαδικτυακά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου κ. Νίκος Κωστακόπουλος.