Κατρίνης για Ουκρανία: «Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών»

«Ο πρωθυπουργός έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του»

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας από το βήμα της Βουλής, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας.

«Η τραγωδία στην Ουκρανία συνεχίζεται με πολλές ανθρώπινες ζωές να χάνονται, περιουσίες να καταστρέφονται, δεκάδες χιλιάδες πολίτες να μεταβάλλονται σε πρόσφυγες και ανάμεσα στους νεκρούς θρηνούμε και 12 ομογενείς μας που έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς. Κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός και αμέτοχος μπροστά σε αυτό το δράμα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας. Σήμερα τίποτα πια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ούτε αυτά που ίσχυαν για την διεθνή ασφάλεια» ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με τη ρωσική εισβολή.

«Δυστυχώς όπως συνηθίζει πρωθυπουργός, δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του. Ακριβώς την ίδια λογική που είχε υιοθετήσει ο κύριος Τσίπρας. Κακώς λοιπόν δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. Και το τονίζουμε ανεξάρτητα από το ότι έχουμε σταθεί θετικά στην ουσία της απόφασης» υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης και συμπλήρωσε:

«Θα πρέπει να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έστω και τώρα για να γνωρίζουν την πραγματικότητα να γνωρίζουν και την κρισιμότητα των στιγμών οι Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για δημιουργία «επικίνδυνου προηγούμενου» από τη ρωσική επίθεση, η οποία όπως εξήγησε, «ανοίγει όρεξη για ανάλογες κινήσεις σε όλους όσοι έχουν αποδείξει ότι δε σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Λειτουργούν ως αναθεωρητικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την χάραξη νέων συνόρων, τη δορυφοροποίηση ή ακόμα και την κατάληψη ανεξάρτητων κρατών».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η «αντίδραση» της Ευρώπης ήρθε πολύ αργά, εξηγώντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αντέδρασαν, αλλά αντέδρασαν με σημαντική καθυστέρηση. Αν οι ουσιαστικές κυρώσεις που επιβάλλονται τώρα στην Ρωσία είχαν ληφθεί από την αρχή η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα. Ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έδειξαν τις πρώτες μέρες της κρίσης αντιδράσεις πολύ κατώτερες των περιστάσεων, αδυνατώντας να προχωρήσουν σε ενιαίες κινήσεις πίεσης προς την Ρωσία, με πολλές δηλώσεις αλλά λίγη αποφασιστικότητα απέναντι σε έναν αυταρχικό ηγέτη».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τις κυρώσεις όταν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ηπείρου κύριε Τσίπρα. Είναι ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος διεθνούς ασφαλείας με την Ε.Ε να γίνεται ένας ισχυρός πόλος σε αυτό. Να έχει τη δύναμη και να υπερασπίσει αλλά και να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της όταν και εφόσον αυτές απειλούνται».

Κριτική άσκησε και στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλήσεις, επισημαίνοντας: «Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμηθεί τον αναθεωρητισμό και να δράσει την περιοχή μας. Αλήθεια; Η επιστολή του κύριου Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ έχουν απαντηθεί εγκαίρως και αυτό με τον προσήκοντα τρόπο από το υπουργείο εξωτερικών; Αρκετά πια με την απαράδεκτη και ηττοπαθή αντίληψη ότι δεν μπορούμε και ότι είμαστε μια μικρή χώρα.

Αφήσαμε ακέφαλο το προξενείο στην Μαριούπολη για 15 συνεχείς μήνες. Οφείλουμε να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό με την αποστολή εφοδίων αλλά και αμυντικού υλικού μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε απειλές από ένα γείτονα που υιοθετεί και αυτός αναθεωρητικές λογικές, δε σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αμφισβητεί την κυριαρχία στα νησιά μας» είπε ο κ. Κατρίνης και χαρακτήρισε «φιάσκο» τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών με τον ομόλογό του της Ρωσίας.

 

pronews.gr