Ο Γ. Κατσαρός στο AgrinioTimes.gr: «Το έξυπνο χιούμορ λείπει από την εποχή μας»

Γιάννης Κατσαρός: «Αυτό που λείπει στην εποχή μας είναι το έξυπνο χιούμορ. Εκείνο το χιούμορ που μας πρόσφεραν οι ηθοποιοί του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου. Γι’ αυτό άλλωστε οι ταινίες τους είναι διαχρονικές»!

Συνέντευξη στη Νάντια Μπούτα

Η «τέχνη της εμψύχωσης», το κινούμενο σχέδιο, έχει συνδεθεί με τις πιο ευχάριστες στιγμές της παιδικής μας ηλικίας και αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς, τους ενήλικες πια, ένα καταφύγιο στην ανεμελιά μιας ξεχασμένης παιδικότητας και ταυτόχρονα ένα μέσο χαλάρωσης αλλά και ψυχαγωγίας.

Τα τελευταία χρόνια, μια νέα δυναμική γενιά δημιουργών κινουμένων σχεδίων, με ταλέντο, μεράκι και υπομονή σχεδιάζει και παράγει ταινίες που ξεχωρίζουν για τη φαντασία, την ευρηματικότητα, την τεχνική και τη θεματολογία τους.

Ανάμεσά τους, ο δημιουργός του Βαγγελάκη, ενός συμπαθέστατου 12χρονου παιδιού από την επαρχία, το οποίο με τον αυθορμητισμό, την αθωότητα και την ευφυΐα του, έχει κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό του Ελληνικού κοινού. Οι ιστορίες του, εμπνευσμένες από τον σύγχρονο τρόπος ζωής, μας μεταφέρουν την καθημερινότητα της τυπικής Ελληνικής οικογένειας με τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τις χαρές της, μέσω του YouTube και του «The Hahaha Channel», και γίνονται viral από τις πρώτες κιόλας ώρες της μετάδοσής τους. Το κανάλι ακολουθείται από πάνω από 105.000 εγγεγραμμένους, οι οποίοι αναμένουν με ανυπομονησία το κάθε επόμενο επεισόδιο.

Ο άνθρωπος που εμψυχώνει τον δημοφιλή Βαγγελάκη και την οικογένειά του, είναι ο συντοπίτης μας Γιάννης Κατσαρός, ο οποίος γεννήθηκε το 1976 στο Αγρίνιο, όπου και ζει. Έχει σπουδάσει λογιστική, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείτε δυναμικά με το κινούμενο σχέδιο.

Ο Γιάννης Κατσαρός μας ταξιδεύει στη μαγεία της ένατης Τέχνης με έναν απλό και άμεσο τρόπο. Σχεδιάζει ανθρώπους, δημιουργεί καταστάσεις, χτίζει και γκρεμίζει σκηνικά και τελικά καταφέρνει να περάσει μηνύματα, όπως αυτά της φιλίας και της δικαιοσύνης, αλλά και να προσφέρει τις απλές απολαύσεις που νοηματοδοτούν τη ζωή, όπως το γέλιο, τα αστεία και την ανεμελιά, αφήνοντας τον βασικό χαρακτήρα της σειράς να μας «μιλήσει στη γλώσσα μας»!

Γιάννη, πώς γεννήθηκε ο Βαγγελάκης;

Πάντα ήθελα να βλέπω τους ανθρώπους χαρούμενους. Πιστεύω ότι το γέλιο το έχουμε ανάγκη όλοι μας, ειδικά στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Είμαι από τη φύση μου ένας άνθρωπος πολύ αισιόδοξος, και πιστεύω πάντα πώς τα μοναδικά προβλήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν είναι τα προβλήματα υγείας, όλα τα άλλα είναι απλά προβληματισμοί.

Έτσι λοιπόν, μιας και η αγάπη μου για την επεξεργασία ήχου και εικόνας είναι μεγάλη, έψαχνα πώς αυτό θα μπορούσα να το εκμεταλλευτώ, ώστε να κάνω τον κόσμο να γελάσει.

Πριν 6-7 χρόνια λοιπόν, σερφάροντας στο youtube, έπεσα πάνω σ’ ένα κλιπάκι με τα «Minions», στο οποίο ένα minion τραγουδούσε μπροστά σε μια κριτική επιτροπή. Γέλασα και σκέφτηκα, πόσο πλάκα θα είχε αν το έκανα να λέει Ελληνικά τραγούδια. Πήρα λοιπόν αυτό το κλιπάκι και με ατελείωτες ώρες μοντάζ, έφτιαξα το πρώτο βίντεο. Για να μην μακρηγορήσω το βίντεο εκτινάχθηκε σε προβολές. Συνέχισα λοιπόν να φτιάχνω Ελληνικά και ξένα τραγούδια με τα «Minions» και το κανάλι απογειώθηκε! Τα βίντεο είχαν εκατομμύρια προβολές μιας και τα ξένα τραγούδια απευθύνονταν σ’ ένα πιο ευρύ κοινό.

Ώσπου μια μέρα έλαβα 4 strikes (ποινές) από το youtube και το κανάλι μου διαγράφηκε. Η Universal Pictures, εταιρία παραγωγής των «Minions», ενοχλήθηκε. Να σημειωθεί εδώ ότι δεν έβγαζα χρήματα από το κανάλι (λόγω πνευματικών δικαιωμάτων), το συνέχιζα απλά γιατί το αγάπησε ο κόσμος, κι έλεγα ότι ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται…

Μετά λοιπόν απ’ αυτή τη «σφαλιάρα» κι έχοντας πλέον αποκτήσει αρκετά μεγάλη εμπειρία στο youtube, αποφάσισα να μην τα παρατήσω.

Ανακάλυψα μια εφαρμογή η οποία μου έδινε τη δυνατότητα να υλοποιήσω τις ιστορίες γέλιου που είχα στο μυαλό μου σε μορφή animation κι έτσι άρχισα να πειραματίζομαι. Φτιάχνοντας πρώτα ένα ανέκδοτο, θυμάμαι, και ποστάροντας το στο facebook για να τεστάρω την απήχηση που θα έχει, κατάλαβα αμέσως ότι κάτι καινούργιο ξεκινάει. Το βίντεο εκτινάχθηκε με χιλιάδες προβολές.

Επειδή όμως τα ανέκδοτα λίγο πολύ τα έχουμε όλοι ακούσει, σκέφθηκα να μην περιοριστώ σ’ αυτά και να δημιουργήσω τις δικές μου ιστορίες.

Δοκιμάζοντας τη φωνή μου στο μικρόφωνο, προσπάθησα να βγάλω μια γλυκιά και αστεία φωνή πού θα κολλούσε πάνω σ’ έναν χαρακτήρα. Στο μυαλό μου είχα ένα παιδί «ζιζάνιο», το οποίο εμφανέστατα θα αντιπροσώπευε την παιδική ηλικία. Ένα παιδί που ζει στο χωριό με την οικογένειά του.

Εστίασα κατά κύριο λόγο στον παιδικό χαρακτήρα γιατί ήθελα μέσα απ’ αυτόν να περνάω ωραία μηνύματα στα παιδιά και γενικά σε όλη την οικογένεια.

Σύστησέ μας τους ήρωες της σειράς.

Λοιπόν, ο Βαγγελάκης είναι ένα ατίθασο παιδί, ανήσυχο, αυθόρμητο πολύ και πανέξυπνο. Έχει μεγαλώσει με αρχές και αξίες. Δεν είναι πονηρός, τον διακρίνει μια αγνότητα που σε συνδυασμό με τον αυθορμητισμό του, βγάζει γέλιο. Μ’ αυτόν το χαρακτήρα ήθελα να διαχωρίσω την πονηριά από την εξυπνάδα, γιατί πιστεύω ότι τα έχουμε μπερδέψει.

Η Τασούλα πάλι είναι η γνήσια κλασσική Ελληνίδα μάνα. Ατίθαση κι αυτή, υπερπροστατευτική, αυστηρή αλλά και πολύ ευαίσθητη. Η Τασούλα αποτελεί τη γέφυρα τού χάσματος γενεών. Παρόλο δηλαδή το γεγονός ότι είναι -κατά κάποιο τρόπο- παλαιών αρχών, δεν απορρίπτει τον σημερινό τρόπο ζωής και προσπαθεί να είναι σε όλα μέσα.

Ο Κώστας τώρα είναι η ήρεμη δύναμη του σπιτιού. Ψύχραιμος πάντα, έτοιμος να επέμβει όταν η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. 

Στις ιστορίες σου λοιπόν κατά κύριο λόγο, παρουσιάζονται θέματα της καθημερινής ζωής μιας οικογένειας που ζει «στο χωριό». Πιστεύεις ότι η οικογένεια του Βαγγελάκη αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα της σύγχρονης Ελληνικής οικογένειας;

Αν όχι ένα τυπικό παράδειγμα, σίγουρα πιστεύω ότι κάθε Ελληνική οικογένεια έχει βιώσει κάτι από τις ιστορίες του Βαγγελάκη.

Κατά πόσο ταυτίζεσαι με τον κεντρικό ήρωα της σειράς; Υπάρχουν βιωματικά σου στοιχεία στις περιπέτειες του Βαγγελάκη;

Θα ‘λεγα πως κι εγώ είμαι ένα ανοιχτό βιβλίο όπως πιστεύω είναι κι ο Βαγγελάκης, και μπορώ να πω ότι κάποιες ιστορίες κρύβουν βιωματικά μου στοιχεία, ναι.

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο κύριος λόγος που το κοινό αγαπά την οικογένεια του Βαγγελάκη;

Η ιδιαίτερη φωνή του πιστεύω κέρδισε το κοινό, σε συνδυασμό με τον αυθορμητισμό του και την αγνότητά του.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείς είναι λιτή, καθημερινή, ανθρώπινη, με κύριο χαρακτηριστικό το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα. Τι προσφέρει αυτό στον θεατή;

Πιστεύω ότι βοηθάει το θεατή να ταυτιστεί πιο πολύ με τους ήρωες. Οι πιο πολλοί καταγόμαστε από χωριά ή από την επαρχία. Κάθε τόπος έχει το δικό του γλωσσικό ιδίωμα, πολλές λέξεις όμως κι εκφράσεις μοιάζουν σε κάθε τόπο, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται κατανοητοί οι διάλογοι.

Επίσης, αυτό νομίζω βοηθάει να μην ξεχνάμε τον τόπο μας. Δεν φαντάζεσαι πόσα μηνύματα παίρνω από Έλληνες του Εξωτερικού, που μου λένε ότι θυμήθηκαν ξανά τα χωριά τους και πόσο μ’ ευχαριστούν γι’ αυτό.

Κι ένα άλλο σημαντικό για μένα είναι ότι τα βίντεο προσελκύουν όλες τις ηλικίες. Αρκετά παιδιά μου γράφουν ότι πρώτη φορά βλέπουν βίντεο στο youtube παρέα με τον παππού ή τη γιαγιά τους. Δεν φαντάζεσαι την ηθική ικανοποίηση πού παίρνω εκείνη τη στιγμή.

Επισκεφτείτε το «The Hahaha Channel» και εγγραφείτε στο κανάλι για να απολαύσετε τις ιστορίες του Βαγγελάκη και της οικογένειάς του.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την παραγωγή ενός επεισοδίου και πιο είναι το πιο απαιτητικό μέρος αυτής της δουλειάς;

Συνήθως μου παίρνει κάνα δυο μέρες, χωρίς αυτό να είναι στάνταρ διότι εξαρτάται κι από τις απαιτήσεις του κάθε βίντεο.

Πολλές φορές επειδή δεν με καλύπτει η εφαρμογή που χρησιμοποιώ αναγκάζομαι να προσθέσω δικά μου πράγματα (εφέ, πρόσθετες σκηνές εκτός εφαρμογής, ήχους κ.τ.λ.) κι αυτό μου «τρώει» περισσότερο χρόνο.

Τώρα η πλοκή μπορώ να πω ότι με προβλημάτισε αρκετές φορές, διότι κάθε φορά πρέπει να βρω κάτι διαφορετικό να κάνω. Κι όταν και το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ δεν μου δίνει απεριόριστες δυνατότητες να κάνω ό,τι θέλω, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Πρέπει δηλαδή πάντα να προσαρμόζομαι στις δυνατότητες του προγράμματος.

Η ηχογράφηση επίσης είναι πολύ χρονοβόρα, διότι προσπαθώ πάντα να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερος συγχρονισμός των διαλόγων με τα χείλη των χαρακτήρων.

Επίσης σ’ αυτό το στάδιο θα πρέπει να προσέξω και την έκφραση των χαρακτήρων κάθε φορά.

Αφού τελειώσει η ηχογράφηση θα πρέπει μετά με άλλο πρόγραμμα ήχου να φέρω τις φωνές εκεί  που θέλω εγώ.

Τέλος φτάνουμε στο μοντάζ. Αφού δηλαδή έχει γίνει η προεργασία, μπαίνουν όλα σε πρόγραμμα video editing κι αρχίζει το «κόψιμο και ράψιμο». Προσθέτονται ήχοι περιβάλλοντος, intro καί outro του καναλιού, το λογότυπο καθώς και διάφορα εφέ. Απ’ ότι δηλαδή καταλαβαίνει κανείς θέλουν όλα το χρόνο τους!

Τι κάνει τον Έλληνα να γελάει σήμερα;

Μμμμμ… Δυστυχώς αν κρίνω από τα social media και την τηλεόραση, καταλαβαίνω ότι εάν δεν υπάρχει το σεξουαλικό υπονοούμενο δεν γίνεται δουλειά. Ειδικά στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπου υποτίθεται ότι η έκφραση είναι πολύ πιο ελεύθερη, εκεί προσωπικά με πιάνει απελπισία.

Πολλές σελίδες με χιλιάδες ακόλουθους στο facebook και επίσης σε κανάλια στο youtube, με κάνουν να συνειδητοποιώ σε πόσο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο βρισκόμαστε, το οποίο έχει αντίκτυπο σε πολλά θέματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ κάποια σχόλια στο youtube που μου ‘λεγαν: «Βαγγελάκη βρίσε λίγο, ρε»! Αυτό με στεναχωρούσε πολύ! Ευτυχώς ήταν μεμονωμένα σχόλια και με τον τρόπο μου τους έδειχνα ότι ίσως είναι σε λάθος κανάλι. Παρά ταύτα θα πω ότι δεν ξέρω αν φταίει καθ’ αυτού ο Έλληνας γι’ αυτό. Ίσως να έχει «εκπαιδευτεί» έτσι.

Γενικά πιστεύω ότι όποιος παρακολουθεί πιστά το κανάλι, έχει καταλάβει τι αντιπροσωπεύω. Αυτό που λείπει στην εποχή μας είναι το έξυπνο χιούμορ. Εκείνο το χιούμορ που μας πρόσφεραν οι ηθοποιοί του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου. Γι αυτό άλλωστε οι ταινίες τους είναι διαχρονικές!

Θα μας αποκαλύψεις κάποια από τα μελλοντικά σχέδια του Βαγγελάκη;

Προς το παρόν, δεν μπορώ να πω ότι θα αλλάξει κάτι στην καθημερινή ζωή του Βαγγελάκη.

Αν μπορούσα κάποια στιγμή να κάνω μια μεγάλη ταινία animation με τους ήρωες αυτούς θα ήμουν υπέρ-ευτυχισμένος! Ξέρω πως αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει αν κάποια εταιρία παραγωγής δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Εγώ θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω κι έχει ο θεός! Θ’ αφήσω το ποταμάκι να με παρασύρει κι όπου με βγάλει! Εξάλλου το ταξίδι μετράει κι όχι ο προορισμός!

Επισκεφτείτε το «The Hahaha Channel» και εγγραφείτε στο κανάλι για να απολαύσετε τις ιστορίες του Βαγγελάκη και της οικογένειάς του.

Ακούστε τη συνέντευξη του Γιάννη Κατσαρού στον Antenna Star 103.5 και στην εκπομπή «Αυτή είναι η ζωή» με τη Νάντια Μπούτα:


Συνέντευξη: Νάντια Μπούτα

«Agrinio365» Media Group | AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr