Π. Κατσούλης στον Antenna Star: «Το βιβλίο μου μικρή οφειλή στα 200 χρόνια της Επανάστασης» (Ηχητικό)

Η Διεθνής Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου, οργανώνει  το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφεριακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Π.Δ.Ε., την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παναγιώτη Κατσούλη «Κρατική Διοίκηση και Μορφές Αυτοδιοίκησης στην Τουρκοκρατία σε Δυτική Ρούμελη και Μοριά».

Για το βιβλίο του μίλησε σήμερα στον Antenna Star 103.5 και στην εκπομπή «Με υπογραφή» του Σωκράτη Τσόμπου, o  Παναγιώτης Κατσούλης ο οποίος τόνισε τα εξής:

«Για την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821 έχουν δικαίως γραφτεί πολλά, τόσο στο πλαίσιο της διεθνούς ιστοριογραφίας όσο και κυρίως σε αυτό της νεότερης ελληνικής ιστορίας. 

Τα πολεμικά γεγονότα, οι ήρωες τους, οι μεγάλες και μικρές μάχες, η θυσία των απλών και των επώνυμων Ελλήνων και Φιλελλήνων, είναι εκείνα που κυριαρχούν και καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στις μνήμες μας αλλά και στη διαμόρφωση του εθνικού μας υποσυνείδητου.

Η δική μου προσπάθεια επιχειρεί να αναλύσει μια «αόρατη», ενδιαφέρουσα αλλά και ιστορικά σημαντική πτυχή της ιστορικής εξέλιξης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τη θεσμική διάσταση της κρατικής και κοινοτικής της λειτουργίας, όπως αυτή συγκεκριμενοποιούνταν στον τότε ελλαδικό χώρο και ειδικά στις περιοχές των Σαντζακίων της Δυτικής Ρούμελης και του Μοριά.

Στο Μορέα κυρίαρχος ήταν ο ρόλος των τοπικών προεστών και κοτζαμπάσηδων, ενώ αντιστρόφως στο Κάρλελι βασικός ήταν ο ρόλος των αρματολών και των αρματολικιών. Έτσι στην Πελοπόννησο κυριαρχούσε η πολιτική λειτουργία, σε αντίθεση με τη Δυτική Ρούμελη όπου τον πρώτο ρόλο είχαν οι στρατιωτικοί (αρματολοί), δίχως βεβαίως αυτό να σηματοδοτεί την παγίωση αυτών των σχηματικών λειτουργιών στο χρόνο και ειδικά εντός ενός καθεστώς το οποίο βρισκόταν σε μια παλίνδρομη κίνηση ακμής – παρακμής.

Όσον αφορά το ρόλο των «αυτοδιοικούμενων» ελληνικών κοινοτήτων, υφίστανται αρκετές ομοιότητες στη μορφή της διοίκησης τους, αλλά και σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά περιοχή οι οποίες σχετίζονται με το «βαθμό ελευθερίας» τους από το θεοκρατικό καθεστώς. Ενδεχομένως από τη σκοπιά της πολιτικής ιστορίας, πιο ενδιαφέρουσα να είναι η περίπτωση των κοινοτήτων του Μοριά.

Τέλος σημαντικό μέρος της παρούσας εργασίας αναλώνεται στις θεσμικές προσπάθειες συλλογικής λειτουργίας των επαναστατημένων Ελλήνων (Γερουσίες), τόσο στη διάρκεια της επανάστασης όσο και αμέσως μετά από αυτή. Προσπάθειες που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους – θετικά και αρνητικά – στη μεταγενέστερη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους.

Συνοπτικά, ας θεωρηθεί το βιβλίο  ως τη δική μου μικρή οφειλή και συμβολή στα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης.»

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
•  Γιάννης Δ. Μακρής, Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων.
•  Γρηγόρης Θεοδωράκης, π. Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
•  και ο συγγραφέας Παναγιώτης Κατσούλης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος  Κάτια Αντωνιάδη.

Ακούστε, αναλυτικά όλη τη συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Κατσούλη στον Antenna Star 103.5: