Κεραμέως: Στις «κόκκινες» ζώνες θα λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια

To σκεπτικό των εισηγήσεων των ειδικών και των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ανέλυσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός υπενθύμισε μιλώντας στο Open πως τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε η επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, ωστόσο στις περιοχές στην «κόκκινη» ζώνη συναγερμού θα λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια.

 Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και θα γίνει με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

«Τα παιδιά στα λύκεια έχουν πιο έντονη επαφή μεταξύ τους. Παρακαλώ εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ», δήλωσε σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης.

Μικρή διασπορά στα σχολεία

Επιπλέον, η υπουργός σημείωσε ότι  ο δείκτης θετικότητας των τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορονοϊού είναι στο 0,3 %, ενώ παρέθεσε ότι έχουν γίνει προσλήψεις ψυχολόγων για να ενισχυθεί η εκπαιδευτική κοινότητα. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας φρόντισε να μειωθεί η ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

 Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «οι ειδικοί προτείνουν οι αθλητικές δραστηριότητες να γίνονται σε σταθερές ομάδες. Για να ανοίξουν τα γυμνάσια αποφασίστηκε να περιοριστεί το εμπόριο. Θα έχουμε κρούσματα, είναι λογικό. Το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία».

Τι ισχύει για φροντιστήρια – αραίωση μαθητών

Για την λειτουργία των φροντιστηρίων η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν εισηγηθεί να ανοίξουν οι ειδικοί, ενώ προσέθεσε ότι οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ αποστάσεως.

Σχολιάζοντας την πρόταση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού, να μοιραστούν οι μαθητές σε άλλες αίθουσες για να είναι μικρότερος ο αριθμός τους ανά τμήμα, είπε: «Nα είμαστε λίγο ρεαλιστικοί, δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε τους χώρους σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και για τους εκπαιδευτικούς».

«Αναβάθμιση των σπουδών» το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ανέφερε ότι αυτό κινείται σε δύο άξονες: την εισαγωγή και την αναβάθμιση. «Ελάχιστη βάση εισαγωγής γιατί αλλιώς κοροϊδεύουμε τους φοιτητές και του συμφοιτητές τους. Θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο φοίτησης. Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο σπουδών και το πτυχία». Αναφορικά με το σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, σημείωσε ότι θα υπάρχει σε κάποιες σχολές και όχι σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


alfavita.gr