Α. Κεράσοβο – Ο Ν. Σιάσος στον Antenna Star: «Σαράντα κτηνοτρόφοι ούτε τα ζώα τους δεν μπορούν να ταΐσουν» (Ηχητικό)

«50 περίπου κτηνοτροφικές οικογένειες δεν μπορούν να πάνε να ταΐσουν τα ζώα τους», μας είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Άνω Κερασόβου Νίκος Σιάσος. «Το πρόβλημα με τις κατολισθήσεις είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά δεν γίνεται τίποτα».

Η χρόνια αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας για την κατασκευή σημαντικών έργων στην ύπαιθρο της χώρας, όπως το επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο, τα αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα, τα γεφύρια των ρεμάτων των χειμάρρων και των ποταμών, έχει αφήσει και την ενδοχώρα του νομού μας εκτεθειμένη και παντελώς απροστάτευτη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Επαρχιακοί και αγροτικοί δρόμοι κάτω και γύρω από τους οποίους «χορεύουν» τα αχαρτογράφητα ακόμα γεωλογικά φαινόμενα, αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα κατασκευασμένα να αντέξουν ή να υποδεχθούν υδατικά δυναμικά εξαιρετικά μικρότερα των προβλεπόμενων της αντοχής τους, ρέματα και χείμαρροι που οι διατομές τους περιορίζονται από τόνους μπαζών και σκουπιδιών, γεφύρια κακοσυντηρημένα και εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους, είναι η εικόνα όλων αυτών των έργων και στο νομό μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες εργασίες δεν γίνονται. Γίνονται. Αλλά είναι τόσο «πρόχειρες» και «επιπόλαιες» στην λογική όχι να λύσουν το πρόβλημα, αλλά να το «μπαλώσουν», που αρκεί μια σύντομης διάρκειας έντονη βροχόπτωση, για να αναδειχθεί μια τεράστια καταστροφή.

Ήταν δηλωτική η συγκρατημένη οργή του Προέδρου του Άνω Κερασόβου, κ. Νίκου Σιάσου, έτσι όπως αυτή διατυπώθηκε στην πρωινή εκπομπή του Antenna Star 103.5, «Άκου τώρα, να δεις» και στον Λευτέρη Τηλιγάδα.

«Ούτε μια μπετονιέρα τσιμέντο δεν έχουν ρίξει στην περιοχή μας, πολλά χρόνια τώρα», είπε. «Όλο το βουνό πέφτει κάτω, ο δρόμος «σπάει» και 50 περίπου οικογένειες που η μοναδική τους ασχολία είναι κτηνοτροφία δεν μπορούν να πάνε να ταΐσουν τα ζώα τους αφού ούτε παρακαμπτήριοι υπάρχουν ούτε άλλο αγροτικό δίκτυο που να εξυπηρετεί τις σημερινές ανάγκες των χωριών».

«Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια και τα ίδια. Οι κατολισθήσεις είναι γνωστό γεωλογικό φαινόμενο στο χωριό μας και κανείς δεν κάνει τίποτα για να λυθεί το πρόβλημα».

«Με τον σημερινό Αντιπεριφερειάρχη υποδομών, τον κ. Θανάση Μαυρομάτη είχαμε πει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε την ερχόμενη Άνοιξη. Ό,τι κι αν γίνει όμως πρέπει να είναι μελετημένο καλά. Όπως μου είπαν χθες και ο κ. Μαυρομάτης και ο κ. Παπαναστασίου τις επόμενες μέρες θα έρθουν οι γεωλόγοι για να βρεθούν οι λύσεις».

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Σιάσου στον Antenna Star 103.5: