Κέρδη και ζημίες στον τουρισμό από το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Μπορεί η ανακούφιση του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη να ήταν εμφανής στο πρώτο μήνυμα που ανάρτησε στο twitter σήμερα ωστόσο η ανησυχία είναι έκδηλη αν και συγκρατημένη.

«Θετικά εκτιμούμε το οριακό αποτέλεσμα στην Τουρκία για τον τουρισμό μας, με σταδιακή αποκλιμάκωση έντασης σε Αιγαίο & προσφυγικό» σημείωνε για να επανέλθει αργότερα λέγοντας: «Το ότι οι αγορές αντιδρούν με ανακούφιση, παρά την προφανή αβεβαιότητα, συμπλέει με εκτιμήσεις πιθανής εκτόνωσης & σταθεροποίησης. Οψόμεθα.»
Κύριο ζητούμενο για τη χώρα σε επίπεδο τουρισμού είναι να διατηρηθεί ένα Modus operandi με το δύσκολο γείτονα και κυρίως να αποφευχθούν θερμά επεισόδια σε μια περίοδο που η χώρα προβάλει ως όαση ασφάλειας και σταθερότητας.
Σε πρώτη ανάγνωση, πάντως, το κλείσιμο της Τουρκίας για τη Δυτική αγορά εφόσον συνεχιστεί θα δώσει αφίξεις στην Ελλάδα. Ήδη την ώρα που οι προκρατήσεις στην Ελλάδα πάνε πολύ καλά με αυξήσεις π.χ. από Γερμανία να κινούνται με ρυθμό που φτάνει το 40% με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, οι διεθνείς αφίξεις στη γείτονα εμφανίζονται μειωμένες στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου του 2017 σε ποσοστό 8,12%, φθάνοντας συνολικά τα 2,6 εκατ. ξένων επισκεπτών στη γείτονα. Έστω κι αν η μείωση δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης καθώς πέρυσι οι διεθνείς αφίξεις σημείωναν κάθε μήνα μείωση σε διψήφιο ποσοστό η Τουρκία φαίνεται να δυσκολεύεται με την διεθνή εικόνα που εκπέμπει να προσελκύσει τους Ευρωπαίους.. Σημειωτέον ότι για το σύνολο του 2016, οι διεθνείς αφίξεις στην Τουρκία ήταν μειωμένες σε ποσοστό 30%, φθάνοντας τα 25,3 εκατ. επισκέπτες από τα 36,2 εκατ. επισκέπτες του 2015 με κύρια πηγή τις αγορές του Κόλπου, την Ασία και εσχάτως τη Ρωσία.
Πάντως οι αγορές εκτιμούν ότι για το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μία ανακούφιση λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμένει στην Τουρκία ενόψει και των εκλογών του 2019.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan για να κυριαρχήσει πλήρως θα πρέπει να κερδίσει και τις εκλογές του 2019 λέει ο αναλυτής Τatha Ghose της Commerzbank.
Η αστάθεια όμως παράλληλα οδηγεί σε αποσύνδεση πιθανόν τουριστικών συνεργασιών π.χ. στην κρουαζιέρα ή τις μεταφορές (αξιοποίηση του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης για κοινά πακέτα τουρισμού ειδικά σε αγορές όπως η Κίνα), αλλά και νέα πιθανή νέα μείωση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος από Τουρκία κάτι που αφορά κύρια τα νησιά του Αν. Αιγαίου που πέρυσι είδαν τις αφίξεις τούρκων να αποκλιμακώνονται έντονα.
Ρώσοι τουρίστες χωρίς διαβατήρια
Πάντως η τουρκική κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια να «γυρίσει» το κλίμα στην οικονομία και πρωτίστως τον τουρισμό τομέας στον οποίο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο οποίος συναντήθηκε με τους Ρώσους που κατοικούν στην περιοχή Αλάνια της Αττάλειας, δήλωσε ότι οι σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας έχουν επιστρέψει στα παλιά καλά χρόνια. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ήθελε να καλωσορίσει περισσότερους ρώσους επισκέπτες στις Alanya και Antalya και τόνισε ότι όπως και με την Ουκρανία και Γεωργία έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με την Ρωσία για ταξίδια χωρίς διαβατήρια, παρά μόνο με την αστυνομική ταυτότητα, μεταξύ των δυο χωρών.

Γιώργος Αλεξάκης – aftodioikisi.gr