Κικίλιας: «Αν οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκριθούν μέσα σε 48 ώρες, θα εισηγηθώ επίταξη»

Τι ανέφερε για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα στην σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Κάλεσμα προς τους ιδιώτες γιατρούς έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για να ενταχθούν στο Ε.Σ.Υ. και να προσφέρουν βοήθεια.

«Όπως ξέρετε, μαζί με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν σε αυτήν την πολύ δύσκολη μάχη, να στηρίξουν το Ε.Σ.Υ. και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας. Είναι μάχη για την ανθρώπινη ζωή, είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Το ζητάω ξανά και σήμερα», συνέχισε.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη συνεχιζόμενη κρίση. Είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος αυτή της κρίσης είναι κοντά.», είπε τονίζοντας ότι σήμερα θα κλείσουμε με 30.000 εμβολιασμούς. «Μόνο τον Απρίλιο θα κάνουμε 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, χωρίς να περιλαμβάνεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι το Ε.Σ.Υ. ενισχύθηκε με ιδιωτικές δομές. Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid στην Αττική είναι 381, που σημαίνει ότι αυξήθηκαν κατά 67%, και οι απλές κλίνες Covid είναι πλέον 2.961, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 85%.

Στο σύνολό τους οι κλίνες Covid και non-Covid, συν τις κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, έχουμε 650 Μ.Ε.Θ. στην Αττική, από 247, όπως είπε ο κ. Κικίλιας.

Επίσης, ανακοίνωσε την επόμενη φάση του σχεδίου για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Όπως είπε ο Υπουργός το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο:

– Όλη η Ελλάδα είναι πάλι μία υγειονομική περιφέρεια. Ένα ενιαίο σύστημα. Όπου και όταν χρειάζονται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς.

– Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Αναλυτικά, 450 non-Covid:

Το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες.
Το Ιασώ Α.Ε. Group 100 κλίνες.
Ο Όμιλος Αθηνών 50 κλίνες.

Και 100 κλίνες Covid:

Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60 κλίνες.
Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40 κλίνες

– Επίσης, άλλες 10 Μ.Ε.Θ. παραχωρούνται από τον ιδιωτικό τομέα στο Ε.Σ.Υ.

– Ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε Νοσοκομείο all-Covid.

– Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο Ε.Σ.Υ. το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας «251» για non-Covid και μπαίνει σε εφημερίες.

– Το Υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο στο Ε.Σ.Υ. 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.

– Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον Μ.Ε.Θ. Covid.

Κλείνοντας ο υπουργός Υγείας είπε πως αν οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου μέσα σε 48 ώρες, θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό επίταξη!

«Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του Ε.Σ.Υ.», τόνισε.

skai.gr