Β. Κικίλιας: «Στις περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο η Δυτ. Ελλάδα»

Αύξηση παρουσίασε το φορτίο σε Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη και Ήπειρο – Στο 3,8% ο δείκτης θετικότητας 

Επιταχύνεται με νέα κέντρα και με το Johnson & Johnson στα νησιά – Στη συνέντευξη Τύπου μετέχουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος

Στις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία, αλλά και τα μέτρα για το άνοιγμα του τουρισμού αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και σε εκείνες που παρουσίασαν αύξηση την τελευταίο εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Τσιόδρας, ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα ήταν 2.240 και η ενδιάμεση ηλικία ασθενών στα 39 έτη, για πρώτη φορά κάτω από τα 40.

Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 3,8% και τα ενεργά κρούσματα στα 21.136.

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο είναι η Δυτική Ελλάδα, η Αττική, η Θεσσαλία και το Νότιο Αιγαίο, ενώ αύξηση παρουσίασαν το Βόρειο Αιγαίο, η Κρήτη και η Ήπειρος.

Έχουν γίνει μέχρι τώρα 4.554.868 εμβολιασμοί, και σήμερα θα πάμε πάνω από 4,6 εκατ. πολίτες έστω και με μία δόση, καθώς και 1,7 πλήρως εμβολιασμένους. Την Παρασκευή θα ξεπεράσουμε τα 3 εκατ. πολίτες με τουλάχιστον μία δόση.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ξεπερνάμε κάθε μέρα τους 103.000 εμβολιασμούς. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση σε μέσο όρο εμβολιασμών ανάμεσα στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην 5η θέση ανάμεσα στους 27 σε ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων.

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση με τη Γαλάζια Ελευθερία, ανοίγει τον τουρισμό με ασφάλεια. Προχωρά ο εμβολιασμός στα νησιά με το Johnson & Johnson, προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία, ενώ ανοίγουμε και άλλα κέντρα στα νησιά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις των ειδικών, τόσο από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, όσο και από τις διεθνείς αρμόδιες αρχές.

Ο κ. Γιάννης Ρέτσος σημείωσε ότι το 2020 ήταν ο χειρότερος χρόνος στην ιστορία του τουρισμού της χώρας μας, αλλά και διεθνώς.

Στόχος φέτος «είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια και να προστατεύσουμε το brand της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε πρωταγωνιστές της ανάκαμψης».

Ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες» και ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία χώρας ασφάλειας και φιλοξενίας». Απέφυγε ωστόσο να θέσει ποσοτικούς στόχους.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και την σύνεση που θα δείξει ο καθένας μας, συμπλήρωσε.

protothema.gr