Κικίλιας: «Ξεπεράσαμε το 1 εκατ. εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις»

Στη σημερινή ενημέρωση εκτός από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, συμμετείχαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στο 4,6% ο δείκτης θετικότητας.

Παίρνοντας τον λόγο ο Βασίλης Κικίλιας, ευχαρίστησε τη Μαρία Θεοδωρίδου για το έργο της επιτροπής εμβολιασμού. «Ξεκινάω από αυτό για να πω ότι είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες, η νόσος και η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Γι’ αυτό είμαι υποχρεωμένος ως υπουργός υγείας να συστήσω μεγάλη προσοχή τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζονται τα βήματα ελευθερίας» είπε ο υπουργός Υγείας.

«Είναι εμφανές ότι από τη στιγμή που ο κυλιόμενος μέσος όρος επταημέρου έχει σταθεροποιηθεί» είπε χαρακτηρίζοντας το γεγονός ενθαρρυντικό. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα κινήθηκε στο 4,6%, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 19.766, κάτω από 20.000.

Ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού και που δίνουμε έπειτα από μια πολύμηνη μάχη και τεράστια προσπάθεια, κομμάτια ελευθερίας στους πολίτες μας αυτό πρέπει να γίνει με τη δέουσα προσοχή» είπε.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα σε μαγαζιά, ΜΜΕ και γενικά στους εσωτερικούς χώρους καθώς υπάρχει ακόμη αναλογία εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας πως πάντα θα υπάρχουν και μη εμβολιασμένοι και άρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Σιγά σιγά παίρνουμε πίσω ένα ένα τα μέτρα που εφαρμόσαμε με το lockdown, αλλά πρέπει όλοι μαζί, να τηρούμε τα μέτρα τις συστάσεις των ειδικών και να λαμβάνουμε ειδική μέριμνα για το επόμενο διάστημα» συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ξεπεράσαμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις

«Βεβαίως όταν ξεκινήσαμε πριν από κάποιους μήνες με 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα και σήμερα θα φτάσουμε στις 100.000 εμβολιασμένους την ημέρα, ότι ξεπεράσαμε προχθές τα 3,2 εκατ. εμβολιασμούς και σήμερα ξεπερνάμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμένους με τις 2 δόσεις. Μέσα στο μήνα Μάιο θα κάνουμε 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμούς και στο τέλος Μαΐου θα έχουμε ξεπεράσει τους 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς» είπε αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού.

«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οδεύουμε στη φάση όπου όλοι εμείς θα μπορούμε να εμβολιαστούμε» είπε ορίζοντας το άνοιγμα του εμβολιασμού για όλους για το τέλος Ιουνίου. «Οφείλετε να συζητήσετε, να μιλήσετε με τις οικογένειες αυτές που έχουν υποστεί αυτή την τεράστια δοκιμασία, άνθρωποι που έχουν μπει σε μια ΜΕΘ, που έχουν χάσει ένα μέλος τους από τον κορωνοϊό» είπε.

«Αυτή η τεράστια κρίση δημόσιας υγείας, έχει αφήσει αποτύπωμα σκληρό σε όλη την ανθρωπότητα. Το ΕΣΥ, το οποίο κάποιοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα αντέξει και οργανώθηκε και πρόληψη υπήρχε και μέριμνα και ενδυνάμωση» συμπλήρωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

iefimerida.gr