ΚΙΝ.ΑΛ.: «Μάχη» Γεννηματά, Ανδρουλάκη, Λοβέρδου και Καστανίδη

Η προεκλογική εκστρατεία στο ΚΙΝ.ΑΛ. βρίσκεται σε εξέλιξη. Τι προβλέπουν έμπειροι δημοσκόποι που μίλησαν στο Reader. – Ποιος είναι το φαβορί και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Η «μάχη» για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) δεν έχει ξεκινήσει επισήμως, όμως οι διεκδικητές της ηγεσίας διαμορφώνουν ήδη την προεκλογική τους στρατηγική.

Επισήμως η έναρξη της εσωκομματικής διαδικασίας θα προκύψει από τις αποφάσεις που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει στις 3 Οκτωβρίου με στόχο οι εκλογές να πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο ή αρχές Δεκεμβρίου. Με δεδομένο ότι καμία εγχώρια εκλογική διαδικασία δεν έχει λάβει χώρα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ένα κρίσιμο ερώτημα αφορά στο πόσους ψηφοφόρους θα καταφέρει να προσελκύσει αυτή η εκλογή. Και αυτό έχει άμεση συνάρτηση με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όπως σχολιάζουν έμπειροι δημοσκόποι στο reader.gr, «εάν η διαδικασία προσελκύσει το ενδιαφέρον πολύ μικρότερου ποσοστού από τους 212.000 ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες τον Νοέμβριο του 2017, τότε πιθανότατα θα ευνοηθεί η σημερινή Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά». Σε διαφορετική περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό, αφού η διαδικασία θα φύγει από τον σκληρό κομματικό πυρήνα που εδώ και έξι χρόνια ελέγχεται από τη Φώφη Γεννηματά και το επιτελείο της.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον ενταγμένη μέσα στo ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλέσει πρόωρες εκλογές μέσα στην άνοιξη, ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθεί προεκλογικά το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για τους υποψήφιους αρχηγούς θα είναι η τοποθέτησή τους αναφορικά με την πρόσκληση που έχει απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας για τη δημιουργία μιας «Προοδευτικής Κυβέρνησης» μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες υπενθυμίζεται πως θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στη βάση της παράταξης υπάρχει προβληματισμός για το εάν υπάρχει πρόθεση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα σε ένα ενδεχόμενο μετεκλογικό κάλεσμα, ενώ εξίσου προβληματική είναι και η στήριξη που μπορεί να θεωρηθεί πως προσφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) η Φώφη Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία βάζοντας το Κίνημα Αλλαγής στη θέση του αντιπάλου. Για τον Ανδρέα Λοβέρδο, που πρώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: Έχει πει πως «η Ν.Δ. είναι ο ιδεολογικός εχθρός του κόμματος, αλλά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ο υπαρξιακός», ενώ υπενθυμίζεται πως έχει συγκρουστεί με σφοδρότητα στη βουλή με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την εποχή της συμπερίληψής του στα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονταν στην υπόθεση Novartis. Ο κ. Λοβέρδος ζητάει επίσης επιστροφή στο όνομα και στα σύμβολα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν ο βασικός διεκδικητής της ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ. το Νοέμβριο του 2017 (όπου κατάφερε στο δεύτερο γύρο να αποσπάσει ποσοστό 43,25% έναντι 56,75% της νικήτριας Φώφης Γεννηματά) και κατεβαίνει υποψήφιος με σημαία την ανανέωση και σύνθημα την έκφραση της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Σημειώνεται πως ο κ. Ανδρουλάκης διανύει τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του στην Ευρωβουλή κι αν εκλεγεί αρχηγός θα πρέπει να ορίσει Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη βουλή, μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Το κουαρτέτο των υποψηφιοτήτων συμπληρώνει ο κ. Χάρης Καστανίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εκλεγμένος βουλευτής από το 1981 στην Α’ Θεσσαλονίκης, που σε πρόσφατη συνέντευξή του πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής με τη συμμετοχή Νέας Δημοκρατίας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.).

Απόστολος Μαγγηριάδης – reader.gr