Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου στο ertnews: «Όταν ο μονόλογος γίνεται αφορμή για διάλογο»

Με τη βασίλισσα της Σπάρτης Λήδα ως έμβλημα, μητέρας της Ωραίας Ελένης, ένα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ μετατρέπει τις δυσκολίες σε εκφραστικό εργαλείο και τον μονόλογο σε αφορμή για διάλογο.

Ένα διαφορετικό φεστιβάλ κινηματογράφου, με επίκεντρο τους κινηματογραφικούς μονόλογους, άνοιξε τις ηλεκτρονικές υποβολές του. Η δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αγρινίου, θα είναι προσβάσιμη και αυτή μέσω διαδικτύου αλλά και σε φυσικό χώρο προβολής.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Λουριδάς, σκεπτόμενος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κινηματογραφιστές να παράγουν τις ταινίες τους, επιτρέπει και προτρέπει όσους θέλουν να επικοινωνήσουν τις εσωτερικές τους σκέψεις και να βρουν τη δική τους φωνή, να στήσουν με κάθε πιθανό μέσο μια ταινία-μονόλογο. Μπορούν να την καταγράψουν με μια επαγγελματική κάμερα και συνεργείο ή απλά με το κινητό τους· μόνο η φαντασία μπορεί να περιορίσει το όραμα κάθε νέου δημιουργού σε αυτό το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Έτσι οι επαγγελματίες μπαίνουν στη θέση του ερασιτέχνη (δηλαδή του εραστή της τέχνης), και οι ερασιτέχνες (όσοι δεν γνωρίζουν επαγγελματικά το μέσο) αποκτούν έναν χώρο επικοινωνίας.

Η πρώτη έκδοση του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Μάιο του 2021 με πάνω από 5000 προβολές σε μόλις 3 μέρες, χωρίς διαφήμιση ή επικοινωνιακή καμπάνια, υπογραμμίζοντας ότι κάθε φεστιβαλική δράση μπορεί να επικοινωνηθεί από τους ίδιους τους δημιουργούς και τα έργα τους. Σε συνέχεια της αρχικής ψηφιακής δράσης, ακολούθησε ζωντανή προβολή των βραβευμένων ταινιών και μονολόγων στο Αγρίνιο, στις 25 Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό Παπαστράτειο Γυμνάσιο.

Η επόμενη έκδοση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022.

Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει με ταινία μικρού μήκους, ή κινηματογραφικό μονόλογο, μπορεί να το κάνει μέσω της σελίδας Filmfreeway του φεστιβάλ, ή μέσω του επίσημου ιστότοπου του φεστιβάλ.

Για τις βραβευμένες ταινίες σε άλλα φεστιβάλ, η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Στο μεταξύ, μπορείτε να δείτε τις ταινίες και τις συνεντεύξεις του προηγούμενου έτους στο κανάλι του φεστιβάλ στο youtube.

Οι νικητές του φεστιβάλ στις κατηγορίες «Καλύτερη Ταινία Μικρού μήκους», «Καλύτερος Κινηματογραφικός Μονόλογος Αγρινίου», «Καλύτερος Διεθνής Κινηματογραφικός Μονόλογος», «Καλύτερος Μονόλογος Κοινού» και «Καλύτερη Ταινία κοινού», θα λάβουν συμβολικό χρηματικό έπαθλο και συμβουλευτική βοήθεια για την ανάπτυξη του επόμενου μικρού μήκους σεναρίου τους.

Το φεστιβάλ έχει την πρόθεση να προσελκύσει κινηματογραφικές παραγωγές και τουριστικό ενδιαφέρον στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. 

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

ertnews.gr