Κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλ/νίας στην Αμφιλοχία (Photos)

Με κύρια αιτήματα μας, να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις εκατοντάδων βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων και αγροτών, που ενεργοποιούν δικαιώματα από εκτάσεις που χαρακτηρίζονται σήμερα δασικές, καθώς και να μην πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για να κατατεθούν ενστάσεις, πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, στο δασαρχείο της Αμφιλοχίας.

Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας, ανταποκρίθηκαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ακτίου – Βόνιτσας, Αμφιλοχίας και Κατούνας, καθώς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κατούνας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, Σπύρος Κοτοπούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στην ευρύτερη περιοχή Αμφιλοχίας και Βόνιτσας χιλιάδες χορτολιβαδικά στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί δασικά, με αποτέλεσμα κτηνοτρόφοι που τα νοίκιαζαν από το Δημόσιο ή ήταν δικά τους, να μην μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους. Την ίδια ώρα, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν νέα χαράτσια, αυτή τη φορά για ενστάσεις.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο αποχαρακτηρισμός των χορτολιβαδικών εκτάσεων προχωρά και για την προώθηση των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, που προχωρούν με φαστ-τρακ διαδικασίες.

Εκφράζουμε την απόφαση της Ομοσπονδίας να συνεχίσουμε την πάλη μας από κοινού με τους Αγροτικούς Συλλόγους για να δικαιωθούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι και καλούμε σε συνέχεια των κινητοποιήσεων για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Απαιτούμε μεταξύ άλλων:

  • κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση,
  • μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές,
  • μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής,
  • επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας,
  • εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ».

Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει τις περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα το αμέσως επόμενο διάστημα.