«Ο Κήπος»: Όταν η αγάπη ανθίζει μέσα από την διαφορετικότητα

Η εξαιρετική παράσταση με τον Στέλιο Μάινα και την Κάτια Σπερελάκη παρουσιάζεται στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής. Πόσο βαθιά μπορεί να είναι η ανάγκη του ανθρώπου για  αγάπη, για  συντροφικότητα, για  πλήρη αποδοχή;

Μπορούν δύο φαινομενικά αντίθετες προσωπικότητες να βρουν ο ένας στον άλλο το πρόσωπο που έψαχναν σε όλη τους τη ζωή; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνουν πάνω στο θεατρικό σανίδι ο  Στέλιος   Μάινας  και   η  Κάτια  Σπερελάκη μέσα από έργο  του Bruce  Gooch με τίτλο «Ο κήπος» που παρουσιάζεται σε  σκηνοθεσία  Δημήτρη Μυλωνά.

Ο «Κήπος» είναι το τελευταίο έργο του σημαντικού Καναδού  ηθοποιού   και   συγγραφέα, ο οποίος έχει ανεβάσει  με   επιτυχία πολυάριθμες παραγωγές σε Η.Π.Α. και Καναδά, και επικεντρώνεται στον καθοριστικό ρόλο που παίζουν στην ζωή ενός ανθρώπου οι μνήμες και οι εμπειρίες.

Ο   Μπάρι,   βετεράνος   του   Βιετνάμ   και   οικοδόμος   τώρα   στο επάγγελμα, αναρρώνει μετά από εγχείρηση στο γόνατό του όταν ξαφνικά εμφανίζεται στο σπίτι του η Λουίζ. Καθώς πρέπει, άψογη επαγγελματίας και με ποιητικές ανησυχίες, έχει προσληφθεί από τον ανιψιό της πρώην γυναίκας του Μπάρι για να τον φροντίζει.

Ο άξεστος χαρακτήρας του την τρέπει σε άτακτη φυγή όμως η συνέχεια τούτης της γνωριμίας κάθε άλλο παρά αναμενόμενη αποδεικνύεται.

Ο Μπάρι δείχνει αποφασισμένος να γίνει   καλύτερος   άνθρωπος   ενώ   η   Λουίζ,   στο   πρόσωπο   του,   θα αναζητήσει απεγνωσμένα τη βοήθεια. Δύο   μοναχικοί   άνθρωποι   συναντιούνται   σε   μια   προσπάθεια   να γεφυρώσουν   δύο   εντελώς   διαφορετικούς   κόσμους  και   να   βρουν,   ο καθένας   με   τον   τρόπο   του,   τη   σωτηρία.   Η   διαδρομή   που   πρέπει   να διανύσουν είναι μεγάλη…

«Στην «ξηρή» ζωή των δύο ηρώων, ο Κήπος είναι μία όαση. Εκεί θα   συναντηθούν,   εκεί   θα   προσπαθήσουν   να αρθρώσουν   μια   κοινή γλώσσα,   εκεί   θα   αναζητήσουν   ρωγμές   για   να   εισχωρήσουν   και   να τολμήσουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Παρά τις αντιθέσεις τους. Παρά   τις   αποτυχίες   που   κουβαλάνε.  

Παρά το δισταγμό.  Ο Κήπος μετατρέπεται σε έναν τόπο διαπραγμάτευσης με τον άλλο, προπαντός όμως με τον ίδιο τους τον εαυτό. Η απόφαση, κόντρα στις συνθήκες, να χαράξουν μια κοινή διαδρομή, είναι άλλοτε ανακουφιστική άλλοτε επώδυνη, πάντα όμως γενναία.

Κι ακόμα κι αν δεν ξέρουμε πόσο γερή είναι  αυτή  η   γέφυρα  συνάντησης  που επιθυμούν να χτίσουν μαζί,  το γεγονός ότι το προσπαθούν, έχει για μένα κάτι το μεγαλειώδες» υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Μυλωνάς.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

7 Σεπτεμβρίου  Κηποθέατρο Παπάγου

8 Σεπτεμβρίου Ηλιούπολη Άλσος Δ.Κηντής

9 Σεπτεμβρίου  Άλσος Νέας Σμύρνης

14 Σεπτεμβρίου Βεάκειο

15 Σεπτεμβρίου Βριλήσσια Νταμάρι Αλίκη Βουγιουκλάκη

protothema.gr