«Κλειδώνει» για πέντε η Προανακριτική για την Υγεία

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση με τα θέματα της διαφθοράς να μπαίνουν στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, είχε “κλειδώσει” η συγκρότηση Προανακριτικής για την Υγεία. Άλλες πηγές από την πλειοψηφία της Βουλής, διεμήνυαν ότι σε Προανακριτική θα παραπεμφθούν εκτός του κ. Γεωργιάδη και οι Δημήτρης Αβραμόπουλος (υπόθεση εμβολίων- ΚΕΕΛΠΝΟ), Ανδρέας Λοβέρδος (υπόθεση Ερρίκου Ντυνάν), Μάκης Βορίδης (υπόθεση Ερρίκου Ντυνάν) και Μάριος Σαλμάς (υπόθεση αρθροσκοπήσεων).

Το ζήτημα της διαφθοράς συνδέεται πλέον ευθέως και με τη συνταγματική αναθεώρηση.

 

Το δημοσίευμα και η αντίδραση

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο των «Νέων», ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στοχοθέτησαν για πέντε πρώην υπουργούς, τους Άδωνι Γεωργιάδη (για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ), Δημήτρη Αβραμόπουλο (υπόθεση εμβολίων- ΚΕΕΛΠΝΟ), Ανδρέα Λοβέρδο (υπόθεση Ερρίκου Ντυνάν), Μάκη Βορίδη (υπόθεση Ερρίκου Ντυνάν) και Μάριο Σαλμά (υπόθεση αρθροσκοπήσεων). Η Προανακριτική θα στηριχτεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

Μιλώντας στους Τάκη Χατζή και Δημήτρη Οικονόμου για την εκπομπή Ακραίως, ο Άδωνις Γεωργιάδη δήλωσε: «Δεν θα γίνει Προανακριτική και βάζω στοίχημα γι αυτό. Δεν γίνεται να προκύψει προανακριτική από αυτή την εξεταστική που εξελίχθηκε σε φιάσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ.» Από τη μεριά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε στον ΣΚΑΪ: «Τα αήθη χτυπήματα της κυβέρνησης τα εκλαμβάνω ως παράσημα και τίτλους τιμής. Τέτοιες αθλιότητες τις έχω για πρωινό.»

 

Οι παράνομες προσλήψεις

Το Newpost προσπάθησε να εξακριβώσει σε ποιο ακριβώς σημείο βρισκόμαστε με την Προανακριτική. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, αυτή τη στιγμή έχει «κλειδώσει» η Προανακριτική για τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται απολύτως «δεμένη». Οι αποφάσεις για τις υπόλοιπες υποθέσεις είναι ακόμα ανοιχτές.

Κατά το κατηγορητήριο, την περίοδο 2013-2014, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, προσελήφθησαν παρανόμως στο ΚΕΕΛΠΝΟ 22 άτομα, 17 εκ των οποίων τοποθετήθηκαν στο γραφείο του κ. Γεωργιάδη. Τα άτομα αυτά φέρονται να μην είχαν ούτε τα τυπικά προσόντα ούτε πραγματικό αντικείμενο απασχόλησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η ζημία για το Δημόσιο υπολογίζεται στα 256.000 ευρώ, ενώ έγιναν κατά το κατηγορητήριο μεθοδεύσεις για να αποκρυβεί η πρόσληψή τους.

 

Η συνταγματική αναθεώρηση

Η Προανακριτική για τον κ. Γεωργιάδη δεν είναι όμως το μόνο πεδίο αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τη διαφθορά. Πλέον και η συνταγματική αναθεώρηση συνδέεται ευθέως με το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς, με επίκεντρο την αναθεώρηση του άρθρου 86 (περί ευθύνης υπουργών). Η χτεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου δεν άφησε αμφιβολίες για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση: «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε θέλουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση γιατί φοβούνται την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.»

Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς: «Στην προκαταρκτική για τη Novartis εμείς υποδείξαμε ήδη και με αυτή την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο Σύνταγμα, ότι δεν μπορεί να θεωρείται υπουργικό καθήκον κάποιος να προβαίνει σε πράξεις είτε παθητικής δωροδοκίας, είτε ξεπλύματος και άρα αυτά πρέπει να πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη».

Το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα δούμε κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης στη ΝΔ για τη διαφθορά. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα κατηγορηθεί μόνο για συγκεκριμένα σκάνδαλα, αλλά και για «πολιτική κάλυψη στη διαφθορά» λόγω της άρνησής της στη συνταγματική αναθεώρηση. Η τακτική αυτή είναι win-win για το Μαξίμου. Αν η ΝΔ επιμείνει στην άρνησή της, τότε θα ταυτιστεί με τα σκάνδαλα. Αν η Πειραιώς «μπει» στη συνταγματική αναθεώρηση δια της αποδοχής των αλλαγών στο άρθρο 86, τότε θα έχει συναινέσει στη μακροχρόνια αναστολή της αλλαγής του άρθρου 16 που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το άρθρο 16 αυτό δεν θα συμπεριληφθεί στη τρέχουσα συνταγματική αναθεώρηση και η επόμενη μπορεί να γίνει το συντομότερο μετά από πέντε χρόνια . Δηλαδή η ΝΔ θα έχει συναινέσει στο μπλοκάρισμα βασικών σημείων του προγράμματός της.

newpost.gr