Κλείνει η Τράπεζα Πειραιώς σε Ματαράγκα και Βόνιτσα

Μέσα στο πλαίσιο της νέας χωροταξίας των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο προβλέπει το κλείσιμο 50 υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα με την ταυτόχρονη εθελούσια αποχώρηση 1000 σχεδόν υπαλλήλων, οι κάτοικοι δύο Τοπικών Κοινότητων της Περιφερειακής Ενότητας της Αιτωλοακαρανίας, μία του Δήμου Αγρινίου και μία του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, θα δουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (νυν Πειραιώς) να βάζουν λουκέτο και να φεύγουν από τον τόπο τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα υποκαταστήματα αυτά είναι το υποκατάστημα της Πειραιώς στη Ματαράγκα και το υποκατάστημα της ίδιας Τράπεζας στη Βόνιτσα: δύο υποκαταστήματα που για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από το άνοιγμα τους μέχρι και σήμερα, εξυπηρέτησαν, όσους εξυπηρέτησαν (οικονομίες, πολιτικές κ.α.) «κερδοφόρησαν», όσο «κερδοφόρησαν», εκποιήθηκαν, για να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα, κεφαλοποιήθηκαν δύο και τρεις φορές με χρήματα που αποστερήθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τους «μπαταχτσίδες» φτωχούς δανειολήπτες τους, και τελικά… τώρα που τα κριτήρια έγιναν αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά, τα «μαζεύουν» και φεύγουν, γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα των επιτελείων, που τις διοικούν.

Και ο κόσμος, που όλο αυτό τον καιρό «αρμέχθηκε» κανονικά θα τρέχει πότε στο Αγρίνιο, πότε στη Λευκάδα για μια υπογραφή ή μια συναλλαγή που δεν θα μπορεί να γίνει μέσα από το ΑΤΜ, το οποίο θα αφεθεί στη θέση των υπαλλήλων, που θα απολυθούν. «O tempora omores».

Να σημειώσουμε ότι και τα δύο παραπάνω υποκαταστήματα εξυπηρετούσαν περιοχές πολύ μεγαλύτερες από τα στενά όρια της τοπικής κοινότητας, στην οποία στεγαζόταν. Η λειτουργία της Τράπεζας Πειραιώς της Ματαράγκας αφορούσε όλη την περιοχή της Μακρυνείας, ενώ αυτή της Βόνιτσας εξυπηρετούσε δύο «καλλικρατικούς» δήμους του Ξηρομέρου (Μεδεώνος και Ακτίου Βόνιτσας), οι οποίοι με την πρόσφατη μεταρρύθμιση έχουν ενοποιηθεί.

Ας ελπίσουμε -γεγονός μάλλον απίθανο- κάποια στιγμή τα συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα να αναλάβουν και το κοινωνικό κόστος των επιλογών τους, γιατί είτε το θέλουν είτε όχι θα υπάρξει και τέτοιο.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr