Κοινωνικό μέρισμα: Χωρίς αίτηση η πληρωμή – Ποιοι έμειναν εκτός

Η ώρα της αλήθεια για το κοινωνικό μέρισμα φτάνει. Δεν χρειάζεται αίτηση και η πληρωμή ίσως γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Ποιοι έμειναν εκτός των 250 ευρώ.

Το κοινωνικό μέρισμα 2021 ύψους 250 ευρώ περιμένουν οι συνταξιούχοι και όπως έγινε γνωστό δεν θα χρειαστεί αίτηση. Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή αποκάλυψε αύξηση των δικαιούχων καθώς, εκτός από χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς, ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Σύμφωνα με όσους γίνει γνωστά, η καταβολή θα γίνει χωρίς αίτηση στους λογαριασμούς των δικαιούχων ενώ θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη. Παράλληλα, έγινε γνωστό, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη ότι γίνεται προσπάθεια να πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, το μέγιστο ποσό το οποίο θα μοιραστεί στους υγειονομικούς θα είναι 900 ευρώ.

Θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με την τροπολογία οι εξής κατηγορίες πολιτών:

οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου προσυνταξιοδοτική παροχή,

αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),

καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

Αναφορικά με τους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.

Το ίδιο αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα χορηγηθεί προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου.

Οι κόφτες έφεραν αντιδράσεις

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ, ακόμα και από αυτό το περιορισμένο επίδομα των 250 ευρώ, αποκλείεται η πλειονότητα των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 1,7 εκατομμύρια. Επιπλέον, μέσω της ίδιας ανακοίνωση το Δίκτυο επανέρχεται στο θέμα της 13ης σύνταξης, η οποία είχε ψηφισθεί, αλλά όπως επισημαίνει, καταργήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση.

Ακόμη, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων:

Έως 500 ευρώ κύρια σύνταξη λαμβάνουν περίπου 960.000 συνταξιούχοι.

Οι μισοί εξ αυτών δηλαδή 480.000 συνταξιούχοι, λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη.

Προκειμένου να πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης, πρέπει το εισόδημα των δικαιούχων από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), να μην υπερβαίνει τα 450 ευρώ (μεικτά).

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τους συνταξιούχους (210 εκατ. ευρώ) δεν καλύπτει ούτε το 50% των απωλειών που υφίστανται οι απόμαχοι της εργασίας από την άδικη φορολόγηση των αναδρομικών (431 εκατ. ευρώ).

Η 13η σύνταξη, η οποία καταργήθηκε προέβλεπε την διάθεση 1,1 δισ. ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους, κάθε χρόνο.

Εκτός επιδόματος μένουν και τα ζευγάρια των συνταξιούχων που ο ένας από τους δύο παίρνει σύνταξη η οποία ξεπερνά έστω και για ένα ευρώ τα 600 ευρώ καθαρά το μήνα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης το εισοδηματικό κριτήρια των 7.200 ευρώ αφορά το καθαρό ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε ερωτήσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις, παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν αδικίες, αλλά όπως είπε δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω βελτίωση των μέτρων και κατά συνέπεια διόρθωση των αδικιών.

ieidiseis.gr