Ν. Κοκκώνης: Το πανηγύρι είναι η αυθεντικότερη έκφραση του λαϊκού μας Πολιτισμού

Νεκτάριος Κοκκώνης: Το πανηγύρι είναι η αυθεντικότερη έκφραση του λαϊκού μας πολιτισμού. Κατανοώ τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό, αλλά κάτι πρέπει να γίνει και με τους εργαζομένους, που περίμεναν αυτή την περίοδο να δουλέψουν.

Πανηγύρι: Το κορυφαίο πολιτιστικό και οικονομικό συνάμα γεγονός, με αμιγώς κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά.
Η ιστορία, η θρησκεία, οι παραδόσεις, οι θρύλοι και οι αναμνήσεις σμίγουν σε μια μεγάλη γιορτή. Το πανηγύρι ήταν και παραμένει η αυθεντικότερη μορφή του λαϊκού μας πολιτισμού.

Η ίδια η λέξη μαρτυρεί τη σημασία αυτού του θεσμού. Είναι σύνθετη απ’ το «πας» και το «άγυρις» που σημαίνει αγορά – συνάθροιση. Το πανηγύρι δηλαδή είναι ο τόπος και ο χρόνος εκείνος όπου ανταμώνει ολόκληρη η κοινωνία.

Κυριολεκτικώς, διότι απ’ το πανηγύρι του χωριού είναι αδιανόητο να απουσιάσει κανείς και μεταφορικώς, διότι εκεί «ανακατεύονται» όλα τα κοινά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά των ανθρώπων, οι επιθυμίες τους, οι αγωνίες τους, οι δοξασίες και τα συναισθήματά τους.

Η πρόσφατη απόφαση απαγόρευσης των πανηγυριών, ασφαλώς και δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Και εξυπακούεται ότι μπροστά στον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, κανείς δεν θα διαφωνήσει με την ανάγκη λήψης τόσο δυσάρεστων μέτρων. Ούτε και ο γεννημένος μέσα στα πανηγύρια Νεκτάριος Κοκκώνης,  καλλιτέχνης με ιδιαίτερη τεχνοτροπία και δεξιότητα στο κλαρίνο, διαφωνεί. Σε δηλώσεις του, όμως, στο tv10, ο γνωστός για τη μαεστρία του καλλιτέχνης, τονίζει ότι με την απαγόρευση δεν πλήττεται μόνο ο κλάδος και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, που αυτή την περίοδο περιμένουν όλο το χρόνο για να εργαστούν, αλλά ο ίδιος ο λαϊκός μας πολιτισμός και ο τουρισμός, αφού το πανηγύρι αποτελεί σημείο αναφοράς και για τον επισκέπτη της χώρας μας.

Αθανασία Παπαδημητρίου