Δ. Κωνσταντόπουλος: «Κατάλληλη η συγκυρία για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα» (Video)

Στις εξελίξεις στο ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί της κύρωσης των Διεθνών Συμβάσεων της χώρας μας στον τομέα των κινηματογραφικών συμπαραγωγών και της βιβλιοπαραγωγής.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι “Η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται δυο μέρες μετά το πρωτοφανές άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Times, σύμφωνα με το οποίο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και τώρα πρέπει να επιστραφούν». Αυτή η παραδοχή από τους Times είναι από μόνη της μια μικρή νίκη. Ιδιαίτερα όταν αλλάζει στάση μετά από 50 χρόνια. Σήμερα, μετά το Brexit έχει διαμορφωθεί η συγκυρία για να πραγματοποιηθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη. Ένα αίτημα που εκείνη έθεσε ορθά και κάθετα: «πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας. Είναι το καμάρι μας, είναι οι θυσίες μας, είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας, είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία, είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας…». Έτσι έμεινε κενός χώρος στο Μουσείο της Ακρόπολης για τη μεγάλη μέρα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Σήμερα υπάρχει η συγκυρία, υπάρχει η μακρά εθνική ομόψυχη προσπάθεια, υπάρχει ανάμεσά μας η πίστη της αείμνηστης Μελίνας που έλεγε ότι όταν έρθει αυτή η μέρα, εκείνη θα ξαναγεννηθεί”.

Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του πολιτισμού, που έχει πληγεί βαθιά από την πανδημία, ζητώντας από την Κυβέρνηση στοχευμένη στήριξη όσων πλήττονται και κατανομή των πόρων με δικαιοσύνη, ορθολογισμό και αξιοκρατία. Τόνισε ότι απαιτείται το Μητρώο των Καλλιτεχνών να είναι λειτουργικό και συμπεριληπτικό και να απαντά στις ανάγκες του κλάδου. Άλλωστε, όπως ανέφερε, στο χώρο του πολιτισμού, η κατάσταση είναι και πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη, αφού έχουμε επαγγέλματα και δραστηριότητες ευάλωτες εκ φύσεως στην ευελιξία και την εποχικότητα.

Ολοκληρώνοντας, σημείωσε ότι για το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, ο Πολιτισμός, όπως τον αντιλαμβανόταν η Μελίνα Μερκούρη, είναι μια αστείρευτη πηγή διάδοσης του Ελληνισμού αλλά και μια αστείρευτη πηγή εγχώριου πλούτου, που δυστυχώς δεν αξιοποιείται επαρκώς. Στο πλαίσιο αυτό, οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας μας στον χώρο του πολιτισμού θα λειτουργήσουν θετικά.

Η ανάπτυξη των κινηματογραφικών συμπαραγωγών μέσα από την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο σύνολο της εθνικής οικονομίας, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Κίνα για την μετάφραση και έκδοση κλασικών και σύγχρονων έργων, θα φέρει τους δύο λαούς πιο κοντά και θα βοηθήσει στην αμοιβαία κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας των δύο χωρών.