Κωνσταντόπουλος στη συζήτηση για την πρόταση μομφής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

«Όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θεσμοθετούσε την προστασία της Α’ κατοικίας με τον ν. 3869/2010, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Νέα Δημοκρατία συναντιούνταν στις αντιμνημονιακές πλατείες».

Βασικά Σημεία Ομιλίας στη Συζήτηση για την πρόταση μομφής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά του Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας:

-Για την αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Νέα Δημοκρατία και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαγκωνίζονται ποιος θα κερδίσει τον έπαινο για τη σωτηρία της κοινωνίας. Όταν και οι δύο θα έπρεπε να είναι απολογούμενοι. Η Νέα Δημοκρατία για την πενταετία 2004-2009 που με την κυβερνητική της πολιτική οδήγησε σε εκτροχιασμό την οικονομία της χώρας, οδηγώντας την ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το αντιμνημονιακό μέτωπο και το καταστρεπτικό 2015-2019. Αλλά και για την ομερτά. Διότι θα έλεγε κανείς ότι για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., 5 χρόνια δεν υπήρξε η διακυβέρνηση από τον κ. Καραμανλή 2004-2009

«Ο μεν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, πέρασε στη θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η δε Νέα Δημοκρατία, από το δήθεν σχέδιο διάσωσης της κοινωνίας και των πολιτών, σε ένα αχταρμά αποφάσεων που δεν μας βγάζει τη θηλιά από το λαιμό. Ο φαρισαϊσμός στο μεγαλείο του! Σε ό,τι αφορά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απαντά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τα φίλια και πρώην συντροφικά πυρά που δέχτηκε, επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

-Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την προστασία της Α’ κατοικίας: «Ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου 2009-2011 που σήκωσε το βάρος να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την κυβέρνηση Παπανδρέου θέσπιζε την προστασία της Α’ κατοικίας με τον ν. 3869/2010, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταψήφιζε το νόμο στήριξης των δανειοληπτών και σήμερα γίνεται τιμητής του. Ήταν τότε που καταργούσε το μνημόνιο με ένα νόμο και διέγραφε το χρέος με ένα άρθρο. Ας σταματήσουν επιτέλους τα κροκοδίλεια δάκρυα από όλους τους τωρινούς τιμητές. Σεβασμός λοιπόν σε αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που κράτησε τη χώρα όρθια να μη χρεοκοπήσει!»

-Για την πρόταση μομφής του κ. Τσίπρα: «Έχει διττή σημασία. Απεγνωσμένη κίνηση για να κατευνάσει το εσωτερικό του κόμματός του,  τους «αντάρτες», τους πρόθυμους που πήρε για να κάνει διεύρυνση. Να πω όμως στον κ. Τσίπρα, ότι δεν ωφελούν οι πρόθυμοι. Για να γίνουν διευρύνσεις, χρειάζονται πολιτικές και προγραμματικές δεσμεύσεις κι όχι πρόθυμοι που δεν τηρούν το λόγο τους. Ταυτόχρονα, η πρόταση μομφής είναι και πράξη χορηγίας προς τη Νέα Δημοκρατία, βγάζοντάς τη από το αδιέξοδο του πτωχευτικού. Γιατί στρέφεται κατά του κ. Σταϊκούρα και όχι συνολικά κατά της κυβέρνησης;»

-Για τη στάση του Πρωθυπουργού απέναντι στις αστοχίες των Υπουργών του: «Με την πρόταση μομφής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά του Σταϊκούρα μόνο, το αποτέλεσμα είναι ο Πρωθυπουργός να μην προσέρχεται να λογοδοτήσει για τη συνολική διακυβέρνηση 16 μηνών, για τον αδύναμο χειρισμό στην υγειονομική κρίση, για την απουσία εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Τουρκία, για την προσχηματική στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Προβαίνει, ωστόσο, συχνά σε διαγγέλματα και ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός για να καλύψει ο ίδιος προσωπικά τις αστοχίες των υπουργών του:
Του κ. Κικίλια για την ολιγωρία να επανδρώσει τις δομές υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Του κ. Πέτσα με τη λίστα για τα Μ.Μ.Ε. και το δημόσιο χρήμα που χρησιμοποιείται για να χτιστεί ένα πελατειακό κράτος της Νέας Δημοκρατίας.
Του κ. Καραμανλή και την αποκαρδιωτική εικόνα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Του κ. Αυγενάκη για τις αστοχίες στο χώρο του αθλητισμού, όπως και για την τελευταία απόφασή του για φιλάθλους στα γήπεδα εν μέσω πανδημίας, που ήρθε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να ακυρώσει».

-Για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο: «Το νέο πλαίσιο, δεν δίνει την ευκαιρία σε μία επιχείρηση για εξυγίανση και αναδιάρθρωση. Δεν δίνει την ευκαιρία για επιβίωση της επιχείρησης. Διότι, η λογική της Κυβέρνησης είναι αυτή της Έκθεσης Πισσαρίδη, ότι δηλαδή, οι μικρές επιχειρήσεις είναι αντιπαραγωγικές, οπότε ας τις ρίξουμε στον Καιάδα! Είναι όμως οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανόρθωση της χώρας.
Στο νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους απολυμένους. Καμία διασφάλιση για τους αγρότες δανειολήπτες. Από τη στιγμή που η Αγροτική έγινε Πειραιώς, χάθηκε ένας βασικός πυλώνας στήριξης για τον παραγωγικό τομέα. Δηλαδή, η επόμενη κίνηση ποια θα είναι; Η κρατικοποίηση της Τράπεζας;

Η πτώχευση στην χώρα μας λογίζεται σαν «ρετσινιά». Ακολουθεί τον πτωχεύσαντα σε όλο του τον βίο.  Στο νέο πλαίσιο που συζητάμε, ο πτωχεύσας δεν βγαίνει από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Έτσι όμως, δεν νοείται «δεύτερη ευκαιρία». Στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία, το εισόδημα μειώθηκε δραματικά λόγω της μείωσης των μισθών. Αποτέλεσμα, να μην μπορούν οι δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σήμερα, μειώθηκαν οι εμπορικές αξίες των σπιτιών ακόμα και κάτω από τις αντικειμενικές! Έτσι ο δανειολήπτης δεν ξεχρεώνει το δάνειο ακόμη κι αν εκποιήσει το σπίτι του. Κι έρχονται τα funds κι αγοράζουν τα δάνεια στο 18-20% της ονομαστικής τους αξίας. Μιλάμε για πτωχευτικό χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στο δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειό του, στην τιμή που θα το αγόραζαν τα funds!»

-Για τα εθνικά θέματα: «Η κυβέρνηση αρνείται τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη διαμόρφωση ισχυρής εθνικής γραμμής. Για όλους μας, κόκκινη γραμμή τα 12 μίλια. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορούν ν’ αποδεχθούν εκβιασμούς και μονομερείς ενέργειες. Στα θέματα εθνικής σημασίας είμαστε όλοι μια γροθιά κι αυτό είναι το μήνυμά μας».