Κόντρα για την πατέντα μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης, σχετικά με την «πατρότητα» της ιδέας για άρση της πατέντας των εμβολίων. Από την κυβέρνηση λένε ότι πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει σχετική πρόταση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός χλεύαζε τον Αλέξη Τσίπρα μιλώντας για εμβολιόδεντρα.

Στις 4 Μαΐου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response δήλωνε :«,το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό»

  • Σε συζήτηση στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε απορρίψει την πρόταση Τσίπρα για σπάσιμο των πατεντών ή αγορά τους από την Ελλάδα.

“Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η Astrazeneca, με ένα νόμο και ένα άρθρο” είχε σχολιάσει συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για αστειότητες και για διάθεση παραπληροφόρησης και καταλήγοντας: “Φαίνεται ότι κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα”.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Αντί να αυτογελοιοποιείται ο κ. Μητσοτάκης για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, να το θέσει επίσημα έστω και τώρα στην Κομισιόν», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας ότι «ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία».

«Επειδή μάλλον ξεχνάει εύκολα, του θυμίζουμε ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για ‘εμβολιόδεντρο’ και ειρωνευόταν λέγοντας πως ‘πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο’», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η πρόταση όμως του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.