Κορωνοϊός: Ελπίδες θεραπείας με νέο χάπι που λαμβάνεται μια φορά την ημέρα

Η αξιολόγηση του πειραματικού φαρμάκου έχει ήδη ξεκινήσει στην Ιαπωνία.

Πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο που λαμβάνεται μια φορά την ημέρα φαίνεται πως μπλοκάρει άμεσα τον πολλαπλασιασμό του πανδημικό κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα, ανακοίνωσε η ιαπωνική Shionogi, η οποία ελπίζει να διαθέσει το χάπι σε όλο τον κόσμο εφόσον εξασφαλίσει έγκριση.

Στις κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ, η υποψήφια θεραπεία S-217622 έδειξε «ταχεία απομάκρυνση του μεταδοτικού ιού SARS-CoV-2» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η αξιολόγηση του πειραματικού φαρμάκου έχει ήδη ξεκινήσει στην Ιαπωνία και η Shionogi σκοπεύει να ζητήσει έγκριση και σε άλλες χώρες.

Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι σχεδιάζει παγκόσμια κλινική μελέτη της τελικής Φάσης ΙΙΙ σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας ανέβηκε την Παρασκευή έπειτα από δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε συνομιλίες για προμήθεια του φαρμάκου.

Στις 13 Απριλίου όμωςη μετοχή είχε υποχωρήσει κατά 16% έπειτα απο αναφορές για πιθανές παρενέργειες στις εγκύους, σύμφωνα με προκλινικά δεδομένα.

Το S-217622 ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης που χρησιμοποιούνται και για άλλες ιογενείς ασθένειες όπως η λοίμωξη HIV.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το αντίστοιχο χάπι της Pfizer για την Covid-19.

Το πειραματικό ιαπωνικό φάρμακο μπλοκάρει τη δράση την πρωτεάση 3CL, ενός ενζύμου που χρειάζεται ο κοροναϊός για τον πολλαπλασιασμό του.

Η δοκιμή σε 428 ασθενείς στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν εμβολιασμένοι, έδειξε ότι την τέταρτη ημέρα της θεραπείας το ποσοστό των εθελοντών που παρέμενε θετικό στον κοροναϊό είχε μειωθεί κατά 90% περισσότερο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε ψευδοφάρμακο.

Η περίοδος κατά την οποία παραμένουν μεταδοτικοί οι ασθενείς  μειώθηκε κατά 1-2 ημέρες, ενώ εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν σημαντική μείωση του ιικού RNA συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Σοβαρές παρενέργειες δεν καταγράφηκαν.

Όπως συμβαίνει και με τα αντίστοιχα χάπια της MSD (Merck) και της Pfizer, η αγωγή με το S-217622 πρέπει να ξεκινά εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

in.gr