Κορωνοϊός: Κανένα δείγμα ανάσχεσης του ιού παρά τα μέτρα

Τριπλό αρνητικό ρεκόρ χθες σε θανάτους, διασωληνωμένους και νεκρούς – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Αττική – Ποιες περιοχές είναι στη χειρότερη κατάσταση
 
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η κυκλοφορία του κορωνοϊού, όπως αποδεικνύουν τα περισσότερα από 3.000 πλέον κρούσματα που μέτρησε χθες η χώρα. Τα 3.316 νέα περιστατικά κορωνοϊού ουσιαστικά επαναδρομολογούν τις εκτιμήσεις και τους σχεδιασμούς των αρμοδίων για την πορεία της επιδημίας αλλά και το αρχικό χρονοδιάγραμμα της καραντίνας και ενεργοποιούν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια για τη νοσοκομειακή διαχείριση των ασθενών.

Κάθε μέρα που περνάει αποτυπώνει την επέλαση της επιδημίας με ολοένα πιο μελανά δεδομένα – και η χθεσινή ήταν μια από τις χειρότερες ημέρες μέχρι τώρα, με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων. Οι διασωληνωμένοι ήταν 310 μέχρι και την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και το βράδυ της Πέμπτης εκτινάχθηκαν στους 337. Οι νεκροί ήταν 50 μέσα στο προηγούμενο 24ωρο.

Σε… απειλητικό ρυθμό για την αντοχή του συστήματος υγείας κινήθηκαν και οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, αποτέλεσμα της μεγάλης κυκλοφορίας του κορωνοϊού στη χώρα, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Για ένα ακόμη 24ωρο οι ασθενείς που εισήχθησαν σε κλινική Covid-19 ξεπέρασαν τους 400 -για την ακρίβεια ήταν 438. Η πλειονότητα των εισαγωγών καταγράφηκε στα νοσηλευτικά ιδρύματα της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, με την Αττική να βρίσκεται προς το παρόν σε καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά τις νέες νοσηλείες, άρα και τη διαθεσιμότητα κλινών.

Μονάδα εντατικής θεραπείας στο Σωτηρία

Από τις 438 συνολικές εισαγωγές στο λεκανοπέδιο έγιναν περίπου 70, αριθμός που φαίνεται μικρός αλλά δεν είναι, με δεδομένο πως οι νοσηλείες αντικατοπτρίζουν την κυκλοφορία του κορωνοϊού προ 15νθημερου καθώς αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται ο ιός για να “δίνει” συμπτώματα και να οδηγεί σε νόσο. Στο τέλος Οκτωβρίου η Αττική κατέγραφε περί τα 350 κρούσματα ημερησίως. Με αυτο το δεδομένο, αμέσως γεννάται ο προβληματισμός για τον αριθμό των ασθενών που θα προκύψουν τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου από την αυξημένη, υπερδιπλάσια πλέον σε σχέση με τις προηγούμενες 14 ημέρες, κυκλοφορία του κορωνοϊού, όπως αποτυπώνεται στα 756 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στο λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 517 ασθενείς σε κλινικές Covid-19 και άλλοι 125 σε ΜΕΘ Covid-19. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 117. Ουσιαστικά στο λεκανοπέδιο νοσηλεύεται περίπου το 1/3 των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στη χώρα.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με κορωνοϊό του ΕΣΥ νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Ειδικότερα, στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυτών των περιφερειών βρίσκονταν μέχρι και χθες τουλάχιστον 1.257 ασθενείς από τους περίπου 2.240 που νοσηλεύονταν συνολικά. Ανάλογη -τεράστια- επιβάρυνση καταγράφεται και στις ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας. Από τους 337 διασωληνωμένους που δηλώθηκαν χθες, οι 154 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της βόρειας Ελλάδας, όπου ξεδιπλώνεται τις τελευταίες ημέρες ένα έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κλινών, απλών και ΜΕΘ, για ασθενείς με κορωνοιό, αλλά και για την αντιμετώπιση των άλλων περιστατικών χωρίς εκπτώσεις, χάρη και στη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.

 

Ο επιδημιολογικής χάρτης του κορωνοιού, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει άλλες 52 Περιφερειακές ενότητες, με αρκετές από αυτές να μετρούν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Η Λάρισα παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας στη Θεσσαλία, μετρώντας μεγάλο αριθμό κρουσμάτων – χθες καταγράφηκαν 160.

Η Πιερία, η Πέλλα και η Ημαθία συγκεντρώνουν σήμερα 500 κρούσματα κορωνοιού ενώ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Ενδεικτικά, αναφέρονται η Δράμα (98), ο Έβρος (76), το Κιλκίς (59), η Καβάλα (88), η Χαλκιδική (68), οι Σέρρες (87), η Ξάνθη ( 37).

 

https://www.protothema.gr/