Κορυφώνεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή – Δείτε live

Το μεσημέρι η «σύγκρουση» των Πολιτικών Αρχηγών – Το απόγευμα η ονομαστική ψηφοφορία

Με την σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά της Κυβέρνησης.

Πάντως, ο στόχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να «στριμώξει» την πλειοψηφία για την υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν απέδωσε το διήμερο που προηγήθηκε καθώς οι εξελίξεις με τις καταγγελίες Καλογρίτσα περί «μαύρων» χρημάτων» που όδευαν στα ταμεία της Κουμουνδούρου, τα fake news στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το μεταναστευτικό και το θάνατο της μικρής Μαρίας και η σύλληψη του κουκουλοφόρου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» για απάτη μετατόπισαν την ατζέντα της συζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση η ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργά το μεσημέρι. Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε θεσμική τοποθέτηση αποφεύγοντας την τοξική αντιπαράθεση που επιδιώκει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός θα σημειώσει ότι η συζήτηση που προκάλεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να αποτυπωθούν και να συγκριθούν επί του πολιτικού πεδίου τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τα έργα και τις πράξεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει πως το σύνολο των προεκλογικών του δεσμεύσεων υλοποιήθηκαν, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν ενώ νέες επενδύσεις δημιούργησαν θέσεις εργασίας αναχαιτίζοντας τα ποσοστά ανεργίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει προς τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς πως οι πολίτες επιθυμούν κατά την προεκλογική περίοδο να ακούσουν τις προγραμματικές δεσμεύσεις των κομμάτων αντί για λάσπη και συκοφαντίες.

Ενώ παράλληλα θα ζητήσει από την Αντιπολίτευση να αφήσει εκτός τοξικής αντιπαράθεσης τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας.

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αφήσει εκτός κάδρου τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις τρεις «καυτές» υποθέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για τις «σακούλες με μαύρο χρήμα» που καταγγέλθηκε ότι πήγαιναν στα γραφεία της Κουμουνδούρου από το γραφείο του Χρήστου Καλογρίτσα, για τα fake news με την «μικρή Μαρία» και για τους «κουκουλοφόρους» της σκευωρίας Novartis που σήμερα κατηγορούνται για απάτη.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει μονοθεματικά ζητώντας εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για τις νόμιμες επισυνδέσεις της Ε.Υ.Π. και τους λόγους που παρακολουθούνταν υπουργοί και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς – ο οποίος ταλαιπωρείται από εποχική ίωση – και Κώστας Καραμανλής θα ψηφίσουν με επιστολική.

Χρήστος Μπόκας – protothema.gr