Ο κόσμος αλλάζει

Μόλις πριν από μερικά χρόνια ο αγώνας των κοινωνιών για μεγαλύτερη κοινωνική, πολιτική και οικονομική πρόοδο είχε ως πρωταρχικό στόχο, την όσο το δυνατόν περισσότερη δημοκρατία. Πως έγινε και από τη μια στιγμή στην άλλη, μέσα στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα των πενήντα – εξήντα χρόνων να έχουν αλλάξει έτσι τα πράγματα; Πως έγινε και το πιο ριζοσπαστικό στις μέρες μας να επιθυμεί την όλο και λιγότερη δημοκρατία;

Στον κοινωνικό χώρο σίγουρα εθελοτυφλεί εκείνος που δεν αντιλαμβάνεται ότι η ιδιωτεία κερδίζει συνεχώς έδαφος, στο πολιτικό πεδίο περισσεύει ο ναρκισσισμός της ιδιοτέλειας και σε οικονομικό επίπεδο κυριαρχεί το δόγμα «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω».

Από την άλλη εκείνο που χαρακτηρίζει κάθε ανεπτυγμένη κοινωνία, ανεξάρτητα από το ύψος των διαθέσιμων εσόδων των μελών της είναι ένα αχαλίνωτος καταναλωτισμός, ο οποίος είναι εξαιρετικά ευδιάκριτος σε κάθε μορφή της κινητικότητας των μελών της.

Η καθημερινότητα στις μέρες μας οικοδομείται μέσα και ανάμεσα στις οθόνες μια προσωπικής εικονικής πραγματικότητας που μας οδηγεί έξω από τον δημόσιο χώρο με την κατασκευή εικονικών και διαδραστικών υποκατάστατων που μας εκπαιδεύουν να απομακρυνόμαστε όλο και πιο πολύ από τις πραγματικές μας ανάγκες.

«Ο Κόσμος αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία», τραγουδούσε κάποτε ο βάρδος της γενιάς μου. Σήμερα κι αυτός ιδιωτεύει και άφησε αμήχανο και μετέωρο τον επόμενο στίχο του τραγουδιού του να αιωρείται ανάμεσα στις σκέψεις μου αδυνατώντας να απαντήσει στις προσδοκίες και τις αναμονές μου.

Με ποιους να πας τώρα και ποιους να αφήσεις;


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr