Ο Κώστας Κοπίδης για τον Προϋπολογισμό του Δήμου Αμφιλοχίας για το 2022

«Στο Δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 24/12/2021 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός για το έτος 2022 από τη Δημοτική αρχή και τις συνεργαζόμενες με αυτή δημοτικές παρατάξεις.

 

Υλοποίηση έργων υποδομής

Ψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός που έχει για βάση του το ίδιο  τεχνικό πρόγραμμα με τα προηγούμενα έτη, καθώς τα τελευταία δυόμιση χρόνια  υπάρχει εμφανής αδυναμία υλοποίησης έργων, έλλειψη παραγωγικότητας και άρα αποτυχία στο να πράξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη και ενώ οι περισσότεροι Δήμοι στη χώρα (όπως και οι όμοροί μας) εντάσσουν, δημοπρατούν και πραγματοποιούν έργα, η δική μας απορροφητικότητα είναι   πολύ χαμηλή.

Με τους ρυθμούς που εμείς κινούμαστε για να εκτελέσουμε το τεχνικό πρόγραμμα του 2022 θέλουμε τουλάχιστον τρείς θητείες, άρα μιλάμε για έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν πρόκειται να εκτελεστεί.  

Οι Πρόεδροι των Τοπικών κοινοτήτων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταθέτουν το ίδιο τεχνικό πρόγραμμα, διότι δεν έχει εκτελεστεί ούτε μέρος έργων ή εργασιών τα προηγούμενα χρόνια και παρά το γεγονός ότι έχουμε πλέον, πολλά περισσότερα έσοδα από την είσπραξη του τέλους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έγιναν στην περιοχή μας. 

Πολλά χρήματα στο αποθεματικό χωρίς να υλοποιείται κανένα έργο. 

Έργα τα οποία είναι αναγκαία, έργα υποδομής και μεγάλης προτεραιότητας για τους δημότες, έργα που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα τους. 

 

Συντήρηση υποδομών

Το Δημοτικό  οδικό δίκτυο δεν έχει συντηρηθεί καθόλου ούτε στην πόλη της Αμφιλοχίας, ούτε στις Τοπικές Κοινότητες, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να γεμίζουν λακκούβες. Επίσης ασφαλτικές βελτιώσεις όπως και  τσιμεντοστρώσεις, δεν έχουν γίνει πουθενά ενώ στην αγροτική οδοποιία τα προβλήματα είναι πολλά. Φέτος έγινε ελάχιστη συντήρηση και οι καθαρισμοί ή δεν έγιναν καθόλου ή έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση. 

 

Μελετητική ετοιμότητα

Απουσιάζει από τον προϋπολογισμό ένας βασικός σχεδιασμός μελετών, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που αναμένονται, όπως είναι το νέο ΕΣΠΑ και μερίδα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο οποίος θα δείχνει και το όραμα του Δήμου για τα επόμενα χρόνια.

Οι αλλαγές των τελευταίων χρόνων (κατασκευή Ιόνιας οδού, πανδημία) απαιτούν άλλου είδους παρεμβάσεις κυρίως στον αστικό ιστό της πόλης της Αμφιλοχίας και των οικισμών που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών όπως το Μενίδι, η Μπούκα, το Σπάρτο, το Ανοιξιάτικο αλλά και οι υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες στη Δημοτική Ενότητα  Ινάχου και Μενιδίου  προσδοκώντας στην δραστηριοποίηση και ανάπτυξη  του αγροτουρισμού, του εναλλακτικού, θεματικού τουρισμού που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της επισκεψιμότητας.

Παρεμβάσεις  που θα δώσουν κίνητρα και για ιδιωτικές επενδύσεις,    συμβάλλοντας σε αστικές αναπλάσεις των περιοχών αυτών και  ανάδειξη των συγκριτικών τους  πλεονεκτημάτων. 

 

Δημοτικά τέλη

Από την άλλη παραμένουν στις ίδιες τιμές τα δημοτικά τέλη  καθαριότητας και φωτισμού παρά το γεγονός ότι από τις διορθωτικές δηλώσεις των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών, προέκυψαν  επιπλέον έσοδα για το Δήμο 180.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας και παρά την πρόταση μας μέρος αυτών  των χρημάτων να περάσουν απευθείας στους δημότες μας, με αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών (ποσοστό 10%).

Πρόταση απόλυτα ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και κοστολογημένη στις 96.000 ευρώ αφού στη δύσκολη αυτή συγκυρία, με  τιμές που καλπάζουν σε όλα τα προϊόντα και άρα η αγοραστική δύναμη συνεχώς μειώνεται, όλο και πιο δύσκολα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας ανάγκες».                                  

 

Κώστας Κοπίδης 

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Αμφιλοχίας