O Κώστας Κούστας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τους υδρογονάνθρακες

Η  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΥ ΩΣ  ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΓΟΡΗΤΗΣ  ΣΤΟ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΠΕ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΑΘΡΑΚΕΣ  ΣΤΟ  ΙΟΝΙΟ

Συναδέλφισσες –φοι, περιφ. σύμβουλοι

Εξετάζουμε το συγκεκριμένο θέμα  σε ένα πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον για την Χώρα και υπό το καθεστώς  πλήρους υποταγής στους δανειστές,γίνεται πειραματικό εργαστήρι στο οποίο προωθούνται νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί του νεοφιλελευθερισμού.
Η μνημονιακή λεηλασία της χώρας μας είναι γεγονός αφού Τράπεζες, λιμάνια, αεροδρόμια, τραίνα και η δημόσια περιουσία, με πρόσφατο παράδειγμα το ξεπούλημα της ΔΕΗ, παραδίνονται και εκποιούνται  με συνοπτικές διαδικασίες στους δανειστές και στο μονοπωλιακό κεφάλαιο.
Αυτό γίνεται και με τον φυσικό ορυκτό πλούτο της χώρας, τους υδρογονάνθρακες.

Η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί, και σε αυτόν τον τομέα,το μνημονιακό, ληστρικό, μονοπωλιακό και αντιπεριβαλλοντικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,       το οποίο καταψήφιζε ως αντιπολίτευση.

Και μόνον  η πρόβλεψη ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες στο Βόρειο και κεντρικό Ιόνιο και μάλιστα στην περιοχή  στα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας  ως το Κατάκωλο και  την Κυπαρισσία ,εξορύξιμων  υδρογοναθράκων προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας.

Όμως δεν είναι εύκολο και να αγνοήσει κανείς  την δυνατότητα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην περιοχή,οφείλουμε να λάβουμε υπ όψη μας  τα οικονομικά και πολιτικοκοινωνικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα  στη Χώρα. Είναι δεδομένο ότι  στις διεθνείς σχέσεις και στον καταμερισμό είμαστε σε επιτροπεία απόλυτα αρνητικό  στην προοπτική της έρευνας και εξόρυξης, διακυβεύονται τα συμφέροντα της χώρας και του λαού  .

Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, οι περιβαλλοντικές, οικονομικές, αναπτυξιακές και γεωστρατηγικές διαστάσεις του θέματος, η περιφερειακή αρχή θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε πλατιά διαβούλευση πράγμα που δεν έκανε. Εμείς  προτείνουμε έστω και τώρα να  δρομολογήσει  ευρύτατη, δημόσια, διεξοδική ενημέρωση και διαβούλευση, με την συμμετοχή των πολιτών της περιοχής, της Περιφέρειας, των Δήμων και των φορέων.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις της υποταγής επιτελικά και μεθοδικά οδήγησαν στο να συρρικνώνουν και να  διαλύουν όλα αυτά τα χρόνια τις δομές και τις  υπηρεσίες ελέγχου του κράτους, καθώς και την αυτοδιοίκηση. Οι υποχρηματοδοτούμενοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί απ΄ την άλλη δεν έχουν  τις αρμοδιότητες  ούτε την πολιτική/διοικητική τεχνογνωσία  ώστε ν’ ανταποκριθούν σε ρόλο ελεγκτή.

Συνάδέλφισσες-φοι

Ως ΄΄ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ είμαστε υπέρ της αξιοποίησης του πλούτου της χώρας μας, με όρους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του περιβάλλοντος, με όρους

που θα στηρίζουν μια ανεξάρτητη οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της χώρας, έξω από τα δεσμά του ευρώ, των μνημονίων και της επιτροπείας. Η κυβέρνηση όμως, κατ’ επιταγή των δανειστών, έχει εκχωρήσει στο Υπερταμείο όλο τον δημόσιο πλούτο της χώρας, με στόχο το ξεπούλημά του, με σκοπό το μονοπωλιακό κέρδος, χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική προστασία.
Στο Ιόνιο, στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης  η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων γίνεται με μνημονιακούς νόμους που έχουν σαν στόχο το γρήγορο μονοπωλιακό κέρδος, υποβαθμίζουν εντελώς και θεωρούν ως κόστος την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως τους ενδεχόμενους κινδύνους από την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.
Από 730 σελίδες της Σ.Μ.Π.Ε (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο που σήμερα γνωμοδοτούμε  στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κίνδυνος ολικής καταστροφής, αυτός υποτιμάται εντελώς.

1.Δεν υπάρχει καμία χαρτογράφηση των ενεργών σεισμικών ρηγμάτων των βυθών της περιοχής, δεν υπάρχει μελέτη για τα ενεργά υποθαλάσσια ρήγματα στο Ιόνιο, και ούτε προβλέπεται να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα και πριν τις εξορύξεις.Στην ΣΜΠΕ γίνεται αναφορά για την υψηλή σεισμικότητα της περιοχής μας  ,αλλά δεν φαίνεται παρά τις διαπιστώσεις να   λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα  για να διασφαλιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις. Θα έπρεπε ήδη να έχει εγκατασταθεί δίκτυο σεισμογράφων ώστε να αποτυπωθεί και ερευνηθεί    η υποβρύχια σεισμική δραστηριότητα  ώστε με ασφάλεια να επιχειρηθεί η κάθε είδους ερευνητική η μελλοντικά εξορυκτική δραστηριότητα

  1. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ρητή αναφορά ότι αποτελεί υποχρέωση του αναδόχου της έρευνας /εκμετάλλευσης η αποζημίωση των ζημιών και η αποκατάσταση τους. Δεν αναφέρεται κανένα σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης ατυχημάτων και των συνεπειών που θα υπάρξουν στο περιβάλλον ,αλλά και στην οικονομία. Οι επιπτώσεις για παράδειγμα σε βασικές παραγωγικές δραστηριότητες όπως στην αλιεία ,αγροτική οικονομία ,τουρισμό θα είναι στην κατεύθυνση ολικής καταστροφής.

3.Είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση και η παρουσία ανεξάρτητης αρχής που θα επιβλέπει και θα ελέγχει την εφαρμογή των ΜΠΕ και των λειτουργιών του περιβάλλοντος.

Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η προβλεπόμενη απόδοση του 5% στην αυτοδιοίκηση πραγματικά  και να μην ακυρώνεται από «λογιστικού» χαρακτήρα ενέργειες του αναδόχου

  1. Η έρευνα και η αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων, επιβάλει την δημιουργία δημόσιου, στελεχωμένου και αποτελεσματικού φορέα ελέγχου του Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με σεισμολογικά κέντρα, πανεπιστημιακούς και επιστημονικούς φορείς. Είναι αναγκαία όσο ποτέ  επίσης η δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και εξόρυξης,   ώστε τα οικονομικά οφέλη να διαχέονται στην κοινωνία και όχι στις πολυεθνικές.
  2. Δεν έχουν ενσωματωθεί στην ΣΜΠΕ οι διατάξεις 2013/30/Ε.Ε. και του συμβουλίου  Ευρώπης για την ασφάλεια  των υπεράκτιων δράσεων  έρευνας-εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Εδώ  έχει σημασία επίσης να αναφερθούμε στην προεκλογική διακήρυξη της παράταξής μας που παρ΄όλου που μειοψήφησε  στις Περιφερειακές εκλογές του 2014,υποστήριξε ότι            «Η  εξόρυξη των υδρογονανθράκων στα νερά της Δ. Ελλάδας και  του Ιονίου, λόγω της πολύ μεγάλης σημασίας της για το περιβάλλον, τουρισμό  και την αγροτική οικονομία, οφείλει να κινείται στο πλαίσιο της αειφορίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των  κατοίκων της. Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη!»

Την στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται υπό μνημονιακή επιτήρηση και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διακηρύχτηκε ότι για αυτήν δεν ισχύει κανένα Ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι εάν υλοποιηθεί ο μνημονιακός σχεδιασμός είναι υπαρκτοί και ίσως άμεσοι. Θα είναι ισχυρό το πλήγμα σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στον συνδυασμό της Αγροτικής οικονομίας με το χαμηλής έντασης και ποιοτικό Τουριστικό προϊόν (εναλλακτικό τουρισμό), στα πλαίσια  του σεβασμού και  της προβολής οικολογικών και  περιβαλλοντικών αξιών, δεμένων  με  την παράδοση, την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της  ευρύτερης  περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας.

Συνάδελφοι –σσες

Οφείλουμε να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά και να καλέσουμε  την κοινωνία της ΔΥτ. Ελλάδας  τα κινήματα, τους φορείς ,τους Δήμους και το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην υποκύψουν στους μνημονιακούς εκβιασμούς του γρήγορου και εύκολου μονοπωλιακού κέρδους άλλωστε δεν προέκυψε κάτι τέτοιο την τελευταία εικοσαετία από τα κοιτάσματα της Θάσου-΄΄Πρίνου΄΄ και η περιφέρεια Μακεδονίας συνεχίζει να έχει τα ίδια οικονομικά προβλήματα.

Απ΄την σημερινή συζήτηση  πρέπει να προκύψει ότι  Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει υποχρέωση  να προστατέψει το περιβάλλον ,τους πολίτες να προβάλλει τους κινδύνους απορρίπτοντας  την Σ.Μ.Π.Ε. για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο .

Εμείς θα καταψηφίσουμε και για ένα άλλο λόγο ,γιατί έχουμε αίσθηση του τι σημαίνει να στερείσαι την Εθνική κυριαρχία και ταυτόχρονα να αναδείχνεις την περιοχή του Ιονίου με την επιλογή σου για έρευνα και εξόρυξη σε  θέατρο βέβαιων  αντιπαραθέσεων όπου οι βάτραχοι ποδοπατούνται γιατί τόλμησαν να προκαλέσουν με την υπεροψία τους τους ρινόκερους.!
                                                                                                          Κώστας  Κούστας 

                                                                                                Περιφερειακός Σύμβουλος  Δ.Ε