Κωστής Τσιακανίκας: Ο κόπος της διαδρομής ενός Αγρινιώτη

Τον συνάντησα πρώτη φορά ως ραδιοφωνικό παραγωγό ενός εβδομαδιαίου μαγκαζίνο στο studio του «Super FM» ή το 1988 ή το 1989, δεν θυμάμαι να πω με ακρίβεια. Εκείνο όμως, που θυμάμαι καλά ήταν το πόσο χαρούμενο με έκανε το άκουσμα ότι ήταν από το Αγρίνιο. Δεν έμεινε για πολύ καιρό στο σταθμό- αν πάλι δεν με απατά η μνήμη, μία σεζόν μόνο- και μετά άνοιξε τα φτερά του για να κατακτήσει και τα υπόλοιπα ραδιοφωνικά και έντυπα δημοσιογραφικά σαλόνια της πρωτεύουσας, γεγονός που όχι μόνο το κατάφερε αλλά σε κάποια από αυτά έγινε και ο οικοδεσπότης τους.

Ο λόγος για τον Κωστή Τσιακανίκα.

Ο Κωστής, έτσι μου είχε συστηθεί τότε, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1966 στο Αγρίνιο, όπου ολοκλήρωσε και τις εγκύκλιες σπουδές του. Στη συνέχεια σπούδασε Παιδαγωγικά και Ειδική Αγωγή στη Μαράσλειο Ακαδημία και πήρε μετεγγραφή για το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Εργασίας.

Παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας στο «Εργαστήρι», και δεν ξεχνάει ακόμα  και μέχρι σήμερα να αναφέρεται με τεράστια ευγνωμοσύνη στους καθηγητές του σε αυτή τη σχολή, που με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στάθηκαν πολύτιμοι οδηγητές του σε ένα επάγγελμα, που από την πρώτη μας γνωριμία κατάλαβα ότι θα ήταν η δική του ταυτότητα. Δάσκαλοί του σε αυτή τη δουλειά ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Σταύρος Απέργης, ο Γιώργης Μασσαβέτας, ο Βασίλης Φίλιας, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, και πολλές ακόμα προσωπικότητες που σημάδεψαν στην εποχή τους τη δημοσιογραφία, τα γράμματα και τις τέχνες.

Παρακολούθησε σεμινάρια Οικονομίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο με καθηγητή τον  Παναγιώτη Πετράκη και κύκλο σεμιναρίων Μάνατζμεντ στο ΕΑΠ με καθηγητή το Δημήτρη Γιαννιά.
Από το 1985 έως το 1990 εργάστηκε στις  εφημερίδες Δημοκρατικός Λόγος και Έθνος της Κυριακής, καθώς και στα περιοδικά Εικόνες, Αθηνόραμα, Μικρή Οθόνη, Αγροτική Οικονομία, Ιδέες και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Jeronymo Groovy, Super fm, Ant1 fm, ενώ από το 1989 έως σήμερα εργάστηκε στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1, ALTER, SKAI και STAR.

Όταν κάποιος διαβάζει ένα τόσο πλούσιο βιογραφικό, το πρώτο πράγμα που αισθάνεται είναι ένα θαυμασμό γι’ αυτό το παιδί που άφησε πίσω του αυτά τα κρύα και γεμάτα υγρασία μερόνυχτα της παραλίμνιας πόλης και πήγε τετρακόσια χιλιόμετρα μακριά, για να εγκαταστήσει τα όνειρά του και τις ευαισθησίες του πάνω σε άδειες κόλλες χαρτί που έπρεπε να γεμίσουν και σε πυκνωτικά μικρόφωνα των ημερών που έπρεπε να ρουφήξουν γρήγορους ρυθμούς για να βγει το μεροκάματο και να ικανοποιηθεί η επιθυμία για λίγη περισσότερη αλήθεια.

Από το 1989 έως σήμερα δούλεψε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στο ραδιόφωνο του Αντ1 (με τον Τέρενς Κουίκ) και παραγωγός ειδήσεων στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, αναπληρωτής διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στο ALTER, διευθυντής σύνταξης της πρωινής ενημερωτικής ζώνης στο STAR, διευθυντής σύνταξης της πρωινής ενημερωτικής ζώνης στο ALTER, διευθυντής ενημερωτικών εκπομπών-διευθυντής Ειδήσεων στον ΣKAΪ και διευθυντής Ειδήσεων και ενημέρωσης στο STAR.

Από το 2018 μέχρι σήμερα είναι γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΑΝΤ1, αλλά ακόμα και σήμερα που η πορεία του και η αξία του είναι δεδομένη, εκείνο που επιμένει πιο πολύ να δηλώνει είναι η ιδιότητα του φοιτητή του Τμήματος Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ στην Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Ο κ. Τσιακανίκας της ενημέρωσης, ο δικός μας Κωστής, δεν είναι μόνο η καριέρα του· είναι κυρίως εκείνα που αγαπάει να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο του, γιατί εκεί βρίσκεται το δικό του οξυγόνο, οι δικές  του αναπνοές ζωής, όπως η μουσική, η φωτογραφία, τα ταξίδια, η τεχνολογία, το λογοτεχνία. Κυρίως για την καταγραφή να πούμε, ότι το 2018 βραβεύτηκε από το Internation Art Society για το διήγημα «Ψυγείο Ψευδαισθήσεων» ενώ για ένα διάστημα στο παρελθόν ασχολήθηκε με την επιμέλεια εκδόσεων (Ιnfognomon) και την παραγωγή ντοκιμαντέρ για τον ANT1 και το δορυφορικό πρόγραμμα της Ε.Ρ.Τ.

Μην μείνετε στους τίτλους. Είναι πιο σημαντικός ο κόπος-πλούτος της διαδρομής. Αυτός δεν μπορεί να χωρέσει πουθενά, παρά μόνο μέσα στην καθημερινότητα μιας πορείας που έμαθε να καταξιώνει και να καταξιώνεται από τη δουλειά μόνο και τη γνώση.


«Agrinio 365» Media Group | Έγραψε ο Λευτέρης Τηλιγάδας