Κουκλουθέατρο σε Πογωνιά, Κομπωτή και Αερό του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας

Το Κουκλοθέατρο Αντράλα με την Παράσταση «Μα… Γυρεύοντας με τον Antonio Jimenez de la Salsa» σε Πογωνιά, Κομπωτή και Αετό του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Ταξίδια Πολιτισμού – Καλοκαιρινά Ραντεβού στην πόλη μας» και σε συνεργασία με το Κουκλοθέατρο ΑΝΤΡΑΛΑ, διοργανώνει Παραστάσεις Κουκλοθέατρου με τίτλο «Μα… Γυρεύοντας με τον Antonio Jimenez de la Salsa».

Στην Παράσταση, η υπόθεση του έργου που διαδραματίζεται είναι η εξής:

Ο μοναδικός, ανεπανάληπτος, εμπνευστής των γεύσεων, τρομερός chef Antonio Jimenez de la Salsa, έχει γράψει μια συνταγή που είναι μοναδική – και αυτή παρουσιάζει όπου και αν βρεθεί. Τι γίνεται όμως όταν ένας ποντικός του χαλάει τα σχέδια; Θα τα καταφέρει; Μπορούμε να τον βοηθήσουμε;

Μια διαδραστική παράσταση κουκλοθέατρου που κρύβει πολλές εκπλήξεις!

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

– Σάββατο 6 Αυγούστου 2022, ΠΟΓΩΝΙΑ (Πλατεία Εκκλησίας Πέτρου και Παύλου)
– Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 ΚΟΜΠΩΤΗ (Πλατεία Κομπωτής)
– Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022, ΑΕΤΟΣ (Πλατεία Εκκλησίας Αγίου Σπυρίδωνα)

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 20:00

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα

– Απευθύνεται σε ηλικίες από 3 ετών και άνω

– ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

· Σενάριο: Σωκράτης Παππάς, Δημήτρης ” James ” Μπασδάνης
· Σύλληψη ιδέας: Αγγελική Γουναρίδη, Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος
· Κατασκευή κούκλας – σκηνικών: Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος, Σωκράτης Παππάς
· Επιμέλεια μουσικής: Μίνα Παππά
· Παραγωγή: Κουκλοθέατρο Αντράλα

Το κουκλοθέατρο «Αντράλα» δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη του 2015, με σκοπό να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα, τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα, μέσα από παραστάσεις και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, έχοντας ως πολύ-εργαλείο την κούκλα και τις ποικίλες ιδιότητες της.

Η ομάδα «Αντράλα» συμμετέχει ενεργά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης των Ιωαννίνων όπως είναι η διοργάνωση της παγκόσμιας ημέρας κουκλοθέατρου σε συνεργασία με την «UNIMA HELLAS».

Μέσα από την συνεργασία με δημόσιους φορείς (ΔΗΠΕΘΙ, Δήμος Ιωαννιτών, Δήμος Κόνιτσας, Δήμος Τζουμέρκων, Δήμος Ζίτσας, Δήμος Δωδώνης, Δήμος Βόνιτσας, Κ.Α.Π.Η., ΕΛ.Ε.Π.Α.Π., ΜΕΡΙΜΝΑ κ.ά.) και ιδιωτικούς φορείς (Θέατρο Έκφραση, Θέατρο Κύκλος, Κ.Δ.Α.Π. Ιωαννίνων, ΟΜΕΠ Ιωαννίνων, ΠΙΟΠ, ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων) αλλά και με την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων Άρσις , η ομάδα του κουκλοθέατρου Αντράλα επιδιώκει να μεταδώσει την τέχνη του κουκλοθέατρου, τόσο σε εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά όσο και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Έχει συνεργαστεί με θέατρα, καλλιτεχνικούς χώρους και φεστιβάλ κατασκευάζοντας κούκλες και σκηνικά για μια σειρά παραστάσεων και δρωμένων.

Η λέξη «αντράλα»  είναι τοπικό ιδίωμα της Ηπείρου. Σημαίνει, τη φασαρία, τον σαματά, τη βαβούρα, τη ζάλη την τρέλα γενικότερα. Πρόκειται για μία λέξη που έρχεται από την λαϊκή παράδοση για να συναντήσει μια άλλη λαϊκή παράδοση, αυτή της τέχνης του κουκλοθέατρου.

Η ομάδα μας απαρτίζεται από τους: Σωκράτη Παππά, Γιώτα Γρηγοριάδου, Κατερίνα Βασιλείου, Γιάννη Παπαγεωργίου.

Το Κουκλοθέατρο ανοίγει μπροστά στα μάτια του παιδιού – θεατή, έναν κόσμο δοσμένο σε απόλυτη αναλογία με την πραγματικότητα.

Το Κουκλοθέατρο σαν θέαμα επίσης, προσφέρει στο παιδί ερεθίσματα που το εμπλουτίζουν ψυχικά συναισθηματικά, νοητικά, γνωστικά.

Παρακολουθώντας μια παράσταση κουκλοθέατρου ζει μέσα σε συναισθηματική ένταση τη μαγεία και το θαύμα. Βιώνει την θεατρική σύμβαση, όταν, ξαφνικά οι άψυχες κούκλες ζωντανεύουν.

Το παιδί μεταφέρεται σε ένα φανταστικό χώρο, ξεφεύγει από την πραγματικότητα, συμμετέχει, ταυτίζεται, διασκεδάζει, παραδειγματίζεται από τη δράση της κούκλας.

Το παιδί πολλές φορές, συμμετέχει στην παράσταση καθορίζοντας και αυτήν την εξέλιξη της ιστορίας, εξωτερικεύει συναισθήματα φόβου, χαράς, λύπης, έκπληξης, ενθουσιασμού. Το κουκλοθέατρο γίνεται ένας χώρος συνδιαλλαγής και επικοινωνίας.