Δ. Κουτσούμπας: «Να μη λέει η κυβέρνηση «Αποφασίζομεν και διατάζομεν»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 & ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΛΙΑ ΠΕΤΟΥΡΗ

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία έντονη πολιτική επικαιρότητα, νομίζω ότι από μόνο του είναι πολύ αδύναμο ως φράση για να χαρακτηρίσουμε αυτή την περίοδο. Ο κορονοϊός μπορεί να είναι μία επιδημία, έχει όμως πολύ σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Πριν από λίγο ακούσαμε τις ανακοινώσεις: αναστέλλεται η λειτουργία των δημοτικών και των βρεφονηπιακών σταθμών – να ευχηθούμε ότι θα είναι μόνο για δύο εβδομάδες – εκτός των ειδικών σχολείων. Η Υπουργός περιέγραψε πως θα είναι η διδασκαλία. Η ΕΡΤ θα έχει ένα σημαντικό κομμάτι μέσα από την ΕΡΤ2 και την τηλεμάθηση. Ποιο είναι το σχόλιο σας; 

Κυρία Πετούρη, νομίζω ότι δε θα διαφωνήσει κανείς με το γεγονός ότι τα σχολεία έπρεπε να είναι ανοιχτά, και τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια και οι πανεπιστημιακές σχολές γιατί τα παιδιά πρέπει σε αυτή την κρίσιμη ηλικία και σε αυτό που έχουν επιλέξει οι μεγαλύτεροι να κάνουν – οι μικρότεροι τώρα μαθαίνουν, συγκροτείται η σκέψη τους – θα έπρεπε να εκπαιδεύονται μέσα στις διαδικασίες του σχολείου με την εκπαιδευτική κοινότητα, με τον δάσκαλο τους, τον καθηγητή τους δια ζώσης. Δεν γίνονται αυτά ούτε με τηλεμαθήματα, ούτε με τηλεδιασκέψεις ούτε με διδασκαλία εξ αποστάσεως. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, αν η κυβέρνηση μας είχε ακούσει, είχε ακούσει τους φορείς, τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους υγειονομικούς και είχε πάρει έγκαιρα μέτρα. 

Πότε θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είχε πάρει τα μέτρα η κυβέρνηση;

Θα έπρεπε να τα είχε πάρει πριν εξελιχθεί η πανδημία και πριν, αν θέλετε, προκύψει πανδημία. Εμείς από πέρυσι και πρόπερσι, σε ανύποπτο δηλαδή χρόνο, όπου δεν είχε εμφανιστεί ο κορονοϊός ούτε περίμενε κανείς να γίνει αυτός ο χαλασμός, είχαμε πει ότι έπρεπε να αραιώσουν οι τάξεις, να βρεθούν έγκαιρα σχολικές αίθουσες ότι θα έπρεπε να είναι 15 παιδιά ανά τμήμα και όχι 27, που μέσα στην πανδημία με έναν νόμο το έκανε το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση. Θα έπρεπε να διοριστούν παρά πολλοί εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, καθηγητές και όχι γενικά αναπληρωτές που κάθε χρόνο παίρνονται λίγοι, ούτε καν αυτοί που χρειάζονται, αλλά με μόνιμη και σταθερή εργασία. Θα έπρεπε να παρθούν δηλαδή όλα αυτά τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεις και σε κανονικές συνθήκες, πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας, να λειτουργούν τα σχολεία. 

Κανείς δεν θα διαφωνήσει σε αυτό που λέτε. Και φαντάζομαι και ένα κυβερνητικό στέλεχος αν είχαμε αυτή τη στιγμή στο τραπέζι μας θα έλεγε ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Αν έλεγε το ίδιο πράγμα θα έπρεπε και να το πράξει τότε. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Αυτό θα έλεγε επί της αρχής. Για την πράξη λοιπόν, επειδή δεν υπάρχει άλλη άποψη, άρα τον συνήγορο του διαβόλου πρέπει να τον κάνω εγώ, οφείλω να τον κάνω εγώ, να σας πω ότι η θεωρία από την πράξη πάρα πολλές φορές, απέχει. Και απέχει όχι μόνο λόγω πραγματικότητας αλλά λόγω δυσκολιών. Έχουμε μία οικονομία που είναι βαθειά λαβωμένη μέσα από μία δεκαετή κρίση, πολύ σοβαρή, σοκαριστική για την ελληνική κοινωνία, οικονομική κρίση της οποίας τα απόνερα ήδη τα ζούμε. Δεν ξέρω πόσο εύκολο ήταν να γίνουν όλα αυτά που περιγράφετε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μα, εδώ μιλάμε για το μέλλον των παιδιών μας, της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, του λαού, της νεολαίας. Αυτά τα μέτρα βεβαίως έπρεπε να παρθούν πολύ πιο έγκαιρα. Και βεβαίως ακόμα και με τις συνθήκες της πανδημίας από πέρυσι τον Μάρτιο, όταν ο ελληνικός λαός και υπάκουσε και πειθάρχησε και συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις, όχι των κυβερνητικών, τις υποδείξεις της υγειονομικής κοινότητας, των επιστημόνων που έλεγαν για το πως θα μπορούσε εκείνο το διάστημα ακριβώς λόγω αυτών των τεράστιων ελλείψεων που έχουν ευθύνη οι κυβερνήσεις, οδηγούσε εκεί την κατάσταση, και πειθάρχησε. Η κυβέρνηση έλεγε τότε ότι “θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο έτσι ώστε αυτό το διάστημα που κάνουμε γενικευμένο αποκλεισμό και απαγόρευση κυκλοφορίας και μένουμε όλοι σπίτια, να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε για να θωρακίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, να θωρακίσουμε τα σχολεία μας, να θωρακίσουμε τους εργασιακούς χώρους, να αναπτύξουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς” Αυτά έλεγε τότε. Και πέρασαν 9 μήνες και βρισκόμαστε πάλι εκεί που ήμασταν πριν και σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. 

Θα τα δούμε όλα σιγά σιγά γιατί το ΚΚΕ έχει καταθέσει μία σειρά προτάσεις μεταξύ των οποίων και οι προτάσεις του για το ΕΣΥ. Εσείς ο ίδιος είχατε μία σφοδρή αντιπαράθεση προχθές με τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Θα τα δούμε αναλυτικά. 

Για την τηλεκπαίδευση κ. Πετούρη για να μη ζήσουμε το θρίλερ των προηγούμενων ημερών αλλά και αν ακόμα δεν πέσει το σύστημα, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες. Δεν υπάρχουν laptop, δεν υπάρχει όλος ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός σε όλα τα σπίτια. Δεν υπάρχει δηλαδή ισοτιμία στην εκπαίδευση. Άρα πρέπει να εξασφαλιστεί αυτό. Υπάρχουν οικογένειες που έχουν ένα παιδάκι που είναι στο δημοτικό, άλλο που είναι στο γυμνάσιο, άλλο να κάνει μεταπτυχιακό. Έχουν τρία παιδιά και μάλιστα δουλεύει η μητέρα και ο πατέρας πιθανόν από το σπίτι με τηλεργασία.

Είναι μια πραγματικά πρωτόγνωρη κατάσταση, αχαρτογράφητα νερά.

Σύμφωνοι, αλλά αυτά πρέπει να εξασφαλίζονται από το κράτος. Δεν μπορεί ατομικά ο καθένας να το λύσει. Βέβαια ο καθένας προσπαθεί όπως μπορεί, η κάθε οικογένεια, η κάθε μητέρα, ο κάθε πατέρας, ο κάθε άνθρωπος προσπαθεί να το λύσει. Το θέμα δεν είναι η ατομική ευθύνη. Αυτό πρέπει το κράτος να το λύσει.

Για φανταστείτε μια πολιτεία να πρέπει να παράσχει 4 και 5 laptop σε μία οικογένεια.

Άρα, λοιπόν ξαναγυρνάμε σε αυτό που λέγαμε πριν για να μη κάνουμε μία τρύπα στο νερό. Ότι έπρεπε να παίρνονται όλα τα μέτρα ώστε να γίνονται τα μαθήματα μέσα στο σχολείο μιας και δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα με τον κορονοϊό, όπως είπαν, και οι επιστήμονες μέσα στα σχολεία. Θα έπρεπε να παρθούν αυτά τα μέτρα έστω και τώρα.

Εσείς δηλαδή διαφωνείτε με το κλείσιμο τώρα των σχολείων; Σε αυτή τη φάση; Της πρωτοβάθμιας;

Εμείς ποτέ δε διαφωνήσαμε γενικά με ό,τι αποδεδειγμένα, με στοιχεία, με συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη είπε η επιστημονική, υγειονομική κοινότητα. Εμείς ακούμε, σεβόμαστε τους επιστήμονες. Φυσικά υπάρχουν επιστήμονες και επιστήμονες. Σεβόμαστε αυτούς που σέβονται τον όρκο τους και την επιστημοσύνη τους και όχι αυτούς που γίνονται μερικές φορές φερέφωνα ή προπαγανδιστές άλλων πολιτικών. 

Για τον γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου

Κύριε Γραμματέα πάρα πολλές ερωτήσεις για το Πολυτεχνείο. Αν επιμένετε, μάλλον, γιατί το έχετε ανακοινώσει, αν θα συμμετάσχετε στην πορεία.

Το Πολυτεχνείο πάντα, εδώ και 47 χρόνια, κάθε χρόνο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ήταν μία αγωνιστική γιορτή, όχι μνημόσυνο ή κατάθεση στεφάνων. Ήταν κυρίως η αγωνιστική διεκδίκηση, η συνέχεια της πάλης που έγινε τότε ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη δικτατορία, για «ψωμί», δηλαδή για οικονομικά αιτήματα, για «παιδεία», για καλύτερη μόρφωση, για «υγεία», όπως και σήμερα, για συνδικαλιστικές ελευθερίες, πολιτικές ελευθερίες και κάθε χρόνο και φέτος, οπωσδήποτε έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε το περιεχόμενο. Το Πολυτεχνείο ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητική γιορτή. 

Τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, την αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, προς την αμερικάνικη πρεσβεία δεν την οργάνωνε ποτέ η κυβέρνηση και δεν ήταν ποτέ δυνατόν να την οργανώσει η κυβέρνηση και το κράτος της, όποια και να ήταν η κυβέρνηση και όποιες κι αν ήταν οι κυβερνήσεις που πέρασαν. Την οργάνωναν πάντα τα εργατικά σωματεία, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, Βασανισθέντων κατά τη δικτατορία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, η εκπαιδευτική κοινότητα, όλοι αυτοί οι μαζικοί φορείς, και τα πολιτικά κόμματα φυσικά και οι πολιτικές νεολαίες. Αυτό κάνουν και φέτος σε ειδικές συνθήκες.

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Τα πολιτικά κόμματα ακολουθούσαν. Αλλά φέτος, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού;

Να σας εξηγήσω. Αυτό που λέει η πραγματική επιστημονική, υγειονομική κοινότητα, οι υγειονομικοί είναι ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα όταν ο κόσμος περπατάει στους δρόμους ή βρίσκεται στις πλατείες. Γιατί μπορεί να περπατήσει, δεν έχουμε στρατιωτικό νόμο, όπως στη δικτατορία, που έλεγε «σε πυροβολώ. Αλτ. Όταν περπατάς στο δρόμο μετά από μία ορισμένη ώρα». 

Άρα εσείς καλείτε τα μέλη σας να έρθουν;

Άρα, με τη χρήση μασκών, με τα αντισηπτικά, με τις αποστάσεις και βεβαίως με τους ανθρώπους που θα πρέπει να είναι εκεί, δηλαδή δεν θα πάνε οι ευπαθείς ομάδες. Και βεβαίως θα κάνουμε έκκληση σε αυτό να μην είναι οι άρρωστοι, αυτοί που έχουν πυρετό ή είναι συναχομένοι ή μπορεί να έχουν γρίπη, μπορεί να μην έχουν οι άνθρωποι κορωνοϊό, ή ο,τιδήποτε άλλο. Κι αυτό έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα και με τα γενικευμένα lockdown, με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Και βεβαίως, μπορούμε να αποδείξουμε και το έχουμε ήδη αποδείξει πως τηρούμε τα μέτρα, μάλιστα δεχθήκαμε ως ΚΚΕ συγχαρητήρια για το πώς οργανώθηκαν αντίστοιχες τέτοιες εκδηλώσεις.

Κύριε Γραμματέα επικοινώνησε μαζί σας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το θέμα της πορείας;

Χθες το απόγευμα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε απλά: «Ξέρω ποιες είναι οι θέσεις σας. Ξέρετε κι εσείς ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης. Υπάρχει απαγόρευση της πορείας, και γι’ αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μπορείτε να καταθέσετε στεφάνι και να με ενημερώσετε πότε θα καταθέσετε στεφάνι, γιατί θα είναι όλα τα πολιτικά κόμματα μου είπε, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης και θα πρέπει να ορίσουμε ώστε να γίνει αυτό με ασφάλεια». Τίποτε άλλο.

Σας είπε για συλλήψεις;

Όχι, δεν είπε τίποτα άλλο. Ούτε άνοιξα τέτοιο ζήτημα.

Πώς θα αντιδράσει το ΚΚΕ αν γίνουν συλλήψεις;

Κατ’ αρχήν είναι απαράδεκτο γιατί διοργανώτρια των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου δεν είναι η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά την ευθύνη την έχουν μαζικοί φορείς, τα κόμματα, οι πολιτικές νεολαίες, έτσι δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε ηθικό, ούτε πολιτικό, ούτε συνταγματικό να την απαγορεύσει. Άλλο να κάνει έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα, οι μορφές πάλης να προσαρμοστούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και άλλο ζήτημα να λέει «αποφασίζομεν και διατάζομεν» αυτές τις μέρες. Αυτές τις μέρες που έπρεπε να μιλάμε για τις ατομικές και τις συλλογικές ελευθερίες, για την προστασία του λαού μας, για τις ευθύνες των κυβερνήσεων και όσων δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση και πάει λέγοντας.

Κύριε Γραμματέα, ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι δεν έγινε και η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. 

Ξαναλέω, η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και ο γιορτασμός της που απαγόρευσε, ήταν κυβερνητική ευθύνη. Κατά την άποψή μας θα μπορούσε να γίνει, όπως ξέρω και μια σειρά σωματεία, σύλλογοι, μαθητικές κοινότητες, φοιτητικοί σύλλογοι την γιόρτασαν πάρα πολύ καλά, την 28η Οκτωβρίου. Όπως κάθε χρόνο. Το ΚΚΕ έκανε εκδηλώσεις και σε αίθουσες και σε πλατείες με ομιλίες, με ποιήματα, με προβολές ταινιών για το τι ήταν η 28η Οκτωβρίου του 1940 και τι ήταν ο φασισμός. Εκείνες τις μέρες τα κάναμε όλα αυτά, όπως και κάθε χρόνο. Το να βάλει η κυβέρνηση ένα άγημα, δύο ή τρία, πέντε αγήματα με τα προστατευτικά μέτρα και τις αποστάσεις να παρελάσουν, ήταν δική της ευθύνη να το κάνει και θα μπορούσε να το κάνει, κατά την προσωπική μου άποψη. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. 

Για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας

Πολλές ερωτήσεις, κύριε Κουτσούμπα, γύρω από τη θέση σας για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα πολλοί τηλεθεατές σε αυτό λένε ότι προχωράει η κυβέρνηση και που διαφέρετε εσείς, οι δικές σας θέσεις, από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης;

Εμείς όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη. Κι όταν λέμε επίταξη δε σημαίνει να δώσεις ξανά ζεστό χρήμα στους μεγαλοκλινικάρχες, στους ιδιώτες της υγείας, οι οποίοι θησαύρισαν όλο αυτό το διάστημα και τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, με τις ιδιωτικές κλινικές, τα ιδιωτικά νοσοκομεία, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο για να γιατρευτεί ένας λαϊκός άνθρωπος, οι εργαζόμενοι της χώρας μας. Κι αυτοί δεν έχουν ανάγκη. 

Όταν δανείζεσαι, όπως λέει η κυβέρνηση, τις κλίνες, το ιατρικό προσωπικό από τις ιδιωτικές κλινικές και δεν κάνεις πραγματική επίταξη, αυτό το πληρώνει το κράτος, που σημαίνει ότι μετακυλύεται πάλι στον φορολογούμενο, πάλι στον εργαζόμενο, στον επαγγελματία, στον οικογενειάρχη. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι το πρόβλημα. Άρα, επίταξη σημαίνει επίταξη κι έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή. Να περάσει στον κεντρικό σχεδιασμό της επιστημονικής κοινότητας και του κράτους όλος ο ιδιωτικός τομέας και οι ΜΕΘ και οι κλίνες και το προσωπικό και οι πάντες, αυτό είναι η λύση.

Πάντως από την άλλη, αν περάσει όλος ο ιδιωτικός τομέας, μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για επιχειρήσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις θα στραγγαλιστούν.

Μα έχουμε πόλεμο μας λένε. Και το Σύνταγμα προβλέπει, το ξέρουν οι κυβερνώντες, μπορεί να μην το ξέρουν βέβαια οι τηλεθεατές μας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα σε συνθήκες όχι μόνο πολέμου, πολεμικής εμπλοκής με την έννοια του πολέμου, αλλά και σε συνθήκες έκτακτες πολέμου για την υγεία για παράδειγμα, για τις έκτακτες καταστάσεις. Η ίδια η κυβέρνηση κι όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν ότι είμαστε σε πόλεμο. Άρα, τέτοια αντίστοιχα μέτρα πρέπει να παρθούν όσον αφορά τον τομέα της υγείας.

Κύριε Γραμματέα πιστώνεται στην κυβέρνηση. Αναγνωρίζετε τις νέες κλίνες και τις νέες ΜΕΘ οι οποίες άνοιξαν;

Δεν φτάνουν. Βεβαίως, κάποιες ΜΕΘ άνοιξαν, κάποιες κλίνες έγιναν. Η κυβέρνηση το είπα και στη Βουλή, μας λένε πως “πλησιάζουμε τώρα τις 1200 ΜΕΘ του δημόσιου τομέα που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ”. Αυτό δεν μας λέει τίποτα γιατί ξέρουμε στην Ευρώπη και μάλιστα σε ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες έχουν πάνω από 1200 ΜΕΘ σε αναλογία πληθυσμού, και παραπάνω από τον μέσο όρο, αλλά στέλνουν σε διπλανές χώρες τους βαριά ασθενείς, γιατί δεν έχουν να τους περιθάλψουν. Να μη φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση. Τα ίδια μας έλεγαν και για τα νοσοκομεία. “Δεν χρειάζονται, θα κλείσουμε τα «Λοιμωδών», γιατί πλέον δεν έχουμε πανδημίες στον πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, έχουν τελειώσει οι πανδημίες. Δεν είμαστε το 1910 -1918. Δεν μας χρειάζονται νοσοκομεία, γιατί έχει η διπλανή πόλη, ο διπλανός νομός και άρα πρέπει να τα περιορίσουμε γιατί πάλι δεν αντέχει η οικονομία”. Και φτάσαμε εδώ τώρα να υπάρχουν κλειστά νοσοκομεία, να είναι κλειστά τα «Λοιμωδών», τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, μα για τέτοιους πολέμους προετοιμάζεσαι, για τέτοιες πανδημίες πρέπει να προετοιμαστείς.

Κύριε Κουτσούμπα εσείς θα το κάνετε το εμβόλιο;

Φυσικά θα το κάνω, εφόσον δοθεί η άδεια και οι υγειονομικοί, οι γιατροί πουν ότι είναι ασφαλές, βεβαίως. Νομίζω ότι πρέπει να το κάνει όλος ο πληθυσμός. Βέβαια δείχνει τις δυνατότητες που έχει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία. Δεν είμαστε πριν 1 αιώνα ή παλιότερες εποχές, τώρα υπάρχουν δυνατότητες και θα τολμούσα να πω ότι και πιο έγκαιρα και πιο νωρίς θα μπορούσε να υπήρχε το εμβόλιο -ήδη έχει επιταχυνθεί η διαδικασία- αν δεν υπήρχε αυτός ο οξυμμένος ανταγωνισμός ανάμεσα σε κράτη και κυρίως ανάμεσα σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες. Αν υπήρχε συνεργασία ανάμεσα σε αμερικανικές, γερμανικές, ρωσικές, κινεζικές, σε βρετανικές, γαλλικές εταιρίες, σε ινστιτούτα, θα μπορούσε να είχε βρεθεί νωρίτερα. Αυτό το σχόλιο θα ήθελα να κάνω, όπως και το γεγονός ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου στον πληθυσμό…

Αυτό το είπε ο πρωθυπουργός..

Ναι, να τηρηθεί γιατί πολλές φορές έχουμε ακούσει υποσχέσεις, αλλά σε κάποια πορεία αλλάζουν, το ξέρετε πολύ καλά αυτό. Όλος λοιπόν, ο πληθυσμός να εμβολιαστεί. Και μεις ως ΚΚΕ έχουμε πει να μην περιοριστούμε μόνο σε αυτές τις συνεργασίες με τις συγκεκριμένες 3-4 εταιρίες που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, αλλά θα πρέπει να διευρύνουμε αυτό το φάσμα και σε άλλες χώρες και σε άλλα εμβόλια ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πολλαπλών επιλογών γιατί βρισκόμαστε στην αρχή και δεν ξέρουμε ακριβώς και το ποιο θα είναι το πιο αποτελεσματικό.

Για τις αμερικάνικες εκλογές

Να κάνω μια γέφυρα του κορωνοϊού με το επόμενο θέμα μας. Μέχρι τώρα στον Λευκό Οίκο δε φορούσαν μάσκες. Την πολιτική Τραμπ τη γνωρίζουμε. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ανακοίνωσε ο Τζο Μπαϊντεν είναι ότι πλέον θα φορούν μάσκες. Το λέω αυτό γιατί θα ήθελα να περάσουμε στο επόμενο θέμα και την εκλογή Μπάιντεν και να δούμε τι σημαίνει για εμάς και για τον κόσμο. Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη θέση της Ελλάδος στη διεθνή σκακιέρα είναι γνωστές και σαφείς και διαχρονικά σταθερές. Να ρωτήσω όμως, δε σημαίνει κάτι για εσάς αυτή η αλλαγή στο Λευκό Οίκο και η εκλογή Μπάιντεν;

Η αντιδραστική διακυβέρνηση του Τραμπ τελείωσε απ’ ότι φαίνεται, έστω κι αν αναγκαστούν να τον πάρουν σηκωτό απ’ τον Λευκό Οίκο, έτσι κι αλλιώς θα τελειώσει. Όμως πραγματική αλλαγή, κατά την άποψή μας, και για τον ίδιο τον αμερικανικό λαό, εννοώ στα εσωτερικά ζητήματα της οικονομίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, του μετώπου της υγείας, δεν θα υπάρξει….

Στο κομμάτι των δημοκρατικών δικαιωμάτων ενδεχομένως θα υπάρξει γιατί οι θέσεις του Τραμπ ήταν ακραίες, πχ να κλείνει το διαδίκτυο…

Σύμφωνοι, αλλά αυτά τα είδαμε και με δημοκρατικούς προέδρους, δηλαδή καταστολή, βία, σε κεντρικά ζητήματα της ταξικής πάλης που αφορούν την οικονομία, διεκδικήσεις των εργαζομένων, φυλετικές διακρίσεις κ.λπ. Μπορεί στον ατομικό δικαιωματισμό οι δημοκρατικοί να είναι πιο ανοιχτοί…

Και στην εποχή του Ομπάμα ήταν ακόμη πιο ανοιχτοί

Μπορεί να είναι, λέω όμως η ουσία δεν αλλάζει ριζικά και πολύ περισσότερο αυτό που ενδιαφέρει άμεσα και εμάς γιατί τα υπόλοιπα θα τα λύσει και ο ίδιος ο λαός στις ΗΠΑ είναι η εξωτερική πολιτική, η ιμπεριαλιστική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ, ως τέτοιο κράτος και χώρα που είναι, ως υπερδύναμη, η πρώτη δύναμη στρατιωτικά και οικονομικά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Και απ’ αυτή τη σκοπιά εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε. Καλλιεργούνται ψεύτικες ελπίδες ότι θα υπάρξει αλλαγή.

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό 

Ο Μπάιντεν είχε πάρει και πρωτοβουλίες υπέρ των ελληνικών και κυπριακών θέσεων ως αντιπρόεδρος στο θέμα του Κυπριακού

Όμως επί της ουσίας το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Και βέβαια δε διαφεύγει της προσοχής μας –το σχολιάσαμε άλλωστε- ότι αμέσως μετά την εκλογή Μπάιντεν και την επίσημη ανακήρυξή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε μια έκθεση όπου βάζει επί τάπητος όλα τα ζητήματα των διεκδικήσεων και των αμφισβητήσεων της τουρκικής άρχουσας τάξης, του Ερντογάν. Έχουμε συνηθίσει και με δημοκρατικούς και με ρεπουμπλικάνους προέδρους να έχουμε αυτή την τακτική εδώ στην Ελλάδα, το Αιγαίο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Ανατ. Μεσόγειο, γιατί είναι προτιμώμενος και κρίσιμος εταίρος τελικά η Τουρκία σε μια κρίσιμη περιοχή, όχι μόνο επειδή είναι μεγαλύτερη χώρα, οικονομία ή επειδή θέλει να ηγηθεί στο μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και λόγω των συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ σε σχέση πάντα με την αντιπαράθεσή τους και με τη Ρωσία και με την ΕΕ και με την Κίνα. Άρα λοιπόν το να τραβήξουν τον Ερντογάν και την Τουρκία ξανά στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ, χωρίς αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα σε «σύμμαχες» χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία ή άλλες χώρες της περιοχής, είναι κρίσιμο ζήτημα. Εν ονόματι αυτού και με άλλοθι αυτό καλούν, στην ουσία, πιέζουν όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις να κάνουν απαράδεκτες υποχωρήσεις απέναντι σε κυριαρχικά δικαιώματα.

Ανησυχείτε για την όξυνση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας;

Φυσικά ανησυχούμε και έχουμε πει επανειλημμένα ότι η Τουρκία αυτό που λέει το κάνει και αυτό που προειδοποιεί όσο κι αν φαίνεται ακραίο είτε διεκδίκηση συνόρων, αλλαγή συνόρων, αλλαγή συμφωνιών που καθόρισαν τα σύνορα ιστορικά και διαχρονικά μέχρι σήμερα, αλλά και άλλες διεκδικήσεις όπως η “Γαλάζια Πατρίδα”, οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, οι βραχονησίδες, τα νησιά, ακατοίκητα και κατοικημένα, που ανήκουν στην Ελλάδα ή το Κυπριακό…

Ακόμη και το τουρκο-λυβικό σύμφωνο. Πόσα χρόνια ο Ερντογάν το αναφέρει ως απειλή…

Βεβαίως και η θέση στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών, των υποτιθέμενων συμμάχων μας, είτε των ΝΑΤΟϊκών είτε τον Ευρωενωσιακών είναι ανάλογα με τα δικά τους ιδιοτελή οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. 

Στη Χάγη πιστεύετε ότι πρέπει να πάμε; Είναι ένας δρόμος η Χάγη;

Πιστεύουμε ότι δε θα λύσει κανένα πρόβλημα, γιατί η Χάγη προϋποθέτει συνυποσχετικό. Το συνυποσχετικό, με βάση αυτά που έχει πει η Τουρκία, θα έχει και θα προβλέπει συζήτηση ουσιαστικά εφ’ όλης της ύλης, σε όλη την ατζέντα των διεκδικήσεων που βάζει η τουρκική άρχουσα τάξη…

Ναι, γιατί δε λαμβάνει υπόψη του μόνο τους κανόνες του διεθνούς δικαίου το δικαστήριο της Χάγης

Μπορεί η κυβέρνηση, απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής και απ’ ότι λέει, να μη συμφωνήσει. Σε άλλα φοβόμαστε ότι ήδη έχει συμφωνήσει. Έτσι εξηγούνται αυτές οι παλινωδίες και αυτές οι αντιφάσεις σε δηλώσεις και για τα 6 ναυτικά μίλια και για τα 12 ναυτικά μίλια και για μια σειρά άλλα.

Μια τελευταία ερώτηση. Η παλιά θέση για το Κυπριακό: δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία έχει ξεπεραστεί. Πρέπει πια η Αθήνα να διατυπώσει μια νέα θέση, μετά και την εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη;

Το πρόβλημα της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας ήταν ένας συμβιβασμός τότε που έγινε κάτω από την απαίτηση της τουρκικής αστικής τάξης, προκειμένου να βρεθεί μια μεσοβέζικη λύση προς την όχι διχοτόμηση του νησιού. Τους φόβους μας τους είχαμε πει και τότε και είχαμε συμφωνήσει για ένα μεγάλο διάστημα και με την κυπριακή ηγεσία, με τα κόμματα που συνεργαζόμασταν εκεί και στηρίξαμε αυτό ως μια προσπάθεια. Όμως απ’ την αρχή ήταν φανερό ότι εν ονόματι της δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας όδευε σε διχοτομική λύση στο Κυπριακό. Αυτό αποδείχθηκε και στο σχέδιο Ανάν και σε άλλες πρωτοβουλίες. Εμείς επιμένουμε στο εξής: να υπάρχει λύση με ένα κράτος, να μην είναι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, με μια και μόνη ιθαγένεια, με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς τουρκικά, ούτε ελληνικά, ούτε άλλα ξένα στρατεύματα. Αυτό το κράτος θα πρέπει να είναι ένα, ενιαίο.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ